4.19 – China | Kuren in Langmusi

4.19 – China | Kuren in Langmusi

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

china-kuren-in-langmusiIn een adembenemend mooi landschap, omringd door steile, hoge bergen, ligt het slaperige Langmusi. Dit Tibetaanse dorp op de grens van Gansu en Sichuan heeft een klooster, beekjes vol fris bergwater dat langs de stoffige straten loopt en een ligging waar je stil van wordt. Het is hier alleen niet relaxed. Misschien wel doordat het dorp een ‘hotspot’ voor Franse rugzakkers blijkt te zijn. In het Michael Hotel kunnen we overnachten voor 20 RMB per persoon op een slaapzaal met gedeelde faciliteiten. Privacy en rust kent dit hostel niet. De toiletten hebben geen afscheiding. Mocht je deze dan toch nog willen gebruiken, dan word je de lust wel ontnomen door de grote hopen die er nog liggen. Doorspoelen en schoonmaken is hier niet aan de orde. Deze goorheid gaat ons te ver. Wij smeren hem naar de overkant van de straat, waar we voor dezelfde prijs een eigen kamer krijgen met een schoon toilet. Relaxed.

We vernemen dat er in de omgeving warmwater bronnen zijn te vinden. Via via wordt er voor 150 RMB een busje met chauffeur geregeld, die we delen met twee Australiƫrs. We blijken in een fantastisch mooi gebied te zitten. Het is twee uur rijden over zandwegen, langs kale bergen en imponerende kliffen om de afgelegen kloof te bereiken met de zwavelbronnen. Verschillende van die bronnen zijn overdekt en gemetseld tot een soort van openbare badhuizen. We bevinden ons in een klein Tibetaans dorp, ergens tussen de bergen op twee uur rijden van Langmusi, waar we baden met de locals. Vrouwen en mannen gescheiden, dat dan weer wel.

Als we weer weg willen rijden ontstaat er enige commotie. De ‘aardige’ jongens uit de buurt blijken 5 RMB persoon te willen hebben voor het gebruik van de baden. In eerste instantie weigeren we dit, omdat het niet duidelijk is of we worden opgelicht of dat bezoekers echt moeten betalen voor het gebruik. Als onze chauffeur hierdoor in een moeilijke, zelf agressieve situatie lijkt te komen, kiezen we er toch maar voor om (met tegenzin) te betalen. Het gaat ons niet om het geld, maar wel om het principe. We worden soms echt knettergek van de onduidelijkheid en het gedraai van de Chinezen. Wees nou eens duidelijk!

In dit gebied vinden nog zogenaamde sky-burials (luchtbegrafenis) plaats. Het is de Tibetaanse Ā methode voor het ‘begraven van de doden’. Bij het gebrek aan brandhout kan het lichaam van een overledene niet worden gecremeerd. De grond is te hard voor een teraardebestelling. In plaats daarvan wordt het lichaam van de overledene door een Lama in stukken gesneden en aan de gieren gevoerd. In westerse ogen een erg barbaarse en smerige gang van zaken. Naar de hier heersende omstandigheden echter de beste oplossing.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesiƫ | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesiƫ, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder Ā»

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd