Noorwegen

Kebnekaise sweden

Zweden | Modder, muggen en morene

Vergeet ABBA, vergeet Roxette. De superster van Zweden is de eland. Afbeeldingen van de eland zijn te vinden op stickers, T-shirts en op bijna alle souvenirs. De Zweden zijn trots op het reusachtige Scandinavische hert en decoreren hun woning graag met zijn indrukwekkende kop of gewei. Je moet een beetje geluk en geduld hebben er ééntje tegen te komen, behalve dan vanaf medio september. Dan liggen ze soms rustig in een weiland of langs de kant van de weg. Het nog ongestolde donkerrode bloed druppelend uit het gat dat de trotse jager er met zijn grote jachtgeweer in heeft geschoten.

Read More
Luchtfoto noorwegen

Noorwegen | Beeldverhaal

Gletsjers van Noorwegen

Naast mooie wegen, zijn er ook bijzonder mooie wegen. In Noorwegen noemen ze die de vakantiewegen. Het zijn routes die het normale verkeer niet neemt, want dat rijdt over wegen die door kilometers lange tunnels dwars door de bergen wordt geleid. Via de adembenemend mooie Aurlandsfjellet en de Sognefjellet rij je van het ene Nationale Park naar het andere.

In Jotenheimen kun je wandelen en fietsen tussen de hoogste bergen van Noorwegen in Jotenheimen. Kamperen met uitzicht op gletsjers met witblauw ijs, kan in Breheimen National Park.

Breheimen National Park gletsjer
Breheimen National Park, Norway – augustus 2019 | Sony A6500

Vogelperspectief

Reizend door Scandinavië raak je onder de indruk van de vele uitgestrekte moerassen. Lange wandelingen door zompige gebieden, achtervolgt worden door horden met muggen, tot je enkels wegzakken in de modder. Het is allemaal prachtig. Maar pas vanuit de lucht wordt pas echt zichtbaar hoe geweldig mooi een moeraslandschap kan zijn.

luchtfoto fjell noorwegen
Steinkjer, Norway – augustus 2019 | DJI Mavic Pro 2

Luchtfoto van een moeraslandschap

Reizend door Scandinavië raak je onder de indruk van de vele uitgestrekte moerassen. Lange wandelingen door zompige gebieden, achtervolgt worden door horden met muggen, tot je enkels wegzakken in de modder. Het is allemaal prachtig. Maar pas vanuit de lucht wordt pas echt zichtbaar hoe geweldig mooi een moeraslandschap kan zijn.

luchtfoto moeras noorwegen
Steinkjer, Norway – augustus 2019 | DJI Mavic Pro 2

Spiegelende bergmeren

In Noorwegen is erg veel water. In de zee, in de fjorden, in rivieren, stroompjes en in bergmeren. Op de Lofoten is een klein gebied waar de kringloop van het water zichtbaar is op een heel klein oppervlak. Hoog in de bergen verzamelt het regen- en smeltwater zich in kristalheldere bergmeren. Zo vlak als een spiegel als er geen wind staat. Vaak zo schoon en zuiver dat je er direct uit kunt drinken. Het water stroomt via talloze stroompjes en watervallen van het ene naar het andere meer, om zich niet veel later te vermengen met het zoute water in de fjorden.

wandelen Moskenes lofoten
Moskenes, Norway – augustus 2019 | Sony A6500

Wandelen op de Lofoten

De spectaculaire Lofoten zijn de afgelopen jaren intensief gepromoot als reisbestemming. En met succes: in de korte zomerperiode, die duurt van juni t/m augustus, wordt de 28.000 inwoners tellende archipel inmiddels overspoeld door ruim een miljoen bezoekers per jaar.

De populariteit van de Lofoten is ook wel terecht. Het is er schitterend. Met kleine vissersdorpen van rode huizen, weerspiegeld in het turquoise water van de fjorden, waarin walvissen en orka’s zwemmen. Fjorden omsloten door puntige grijsgroene pieken en oevers met okergeel zeewier. Een archipel van granieten eilanden vol kristalheldere meren, waarvan het water via stroompjes en watervallen met elkaar is verbonden.

wandelen lofoten noorwegen
Hadsel, Norway – augustus 2019 | Sony A6500

Witte zandstranden Vesterålen

De Vesterålen zijn het nog onbekende zusje van de iets zuidelijker gelegen Lofoten. Deze archipel is misschien iets minder indrukwekkend, het is er nog steeds schitterend. Hier vind je verborgen baaien met kristalhelder turquoise water met maagdelijke witte stranden.

luchtfoto Vesterålen noorwegen
Bø, Norway – september 2019 | DJI Mavic Pro 2

Rother Wandelgidsen – Zuid-Noorwegen

Lofoten Norway

Noorwegen | Eilandhoppen boven de poolcirkel

Door een indrukwekkend berglandschap glibberen en glijden we over modderige paden en gladde grijze stenen door een zompig moeras. Steeds hoger tussen de imponerende puntige pieken van Moskenesøya, het zuidelijkste eiland van de Lofoten archipel. Hoog in de bergen ontvouwt zich een panorama van bergmeren, puntige grijsgroene bergen en fonkelende fjorden met witte zandstranden in de diepte. Een eenzame berghut staat aan een klein meertje met spiegelend wateroppervlak. Behalve het klaterende geluid van watervallen en het zacht ruisen van stromend water langs stenen en kiezels, is het hier volmaakt stil.

Uitzicht op de berghut in de Lofoten. Foto: Jeroen Kleiberg

Het idyllische beeld is maar voor even. Leeg en verlaten is het hier allerminst: in de berghut heeft zich een groep jonge Belgen verschanst en buiten wordt de ene naar de andere tent opgezet door Duitse jongeren. Als de avond valt wanen we ons eerder op een jongerencamping dan op een idyllische plek hoog in de bergen. Alleen de drank ontbreekt, dat is in Noorwegen onbetaalbaar.

Als de avond valt wanen we ons eerder op een jongerencamping dan op een idyllische plek hoog in de bergen

We hadden kunnen weten dat we niet de enige zouden zijn. De spectaculaire Lofoten zijn de afgelopen jaren intensief gepromoot als reisbestemming. En met succes: in de korte zomerperiode, die duurt van juni t/m augustus, wordt de 28.000 inwoners tellende archipel inmiddels overspoeld door ruim een miljoen bezoekers per jaar. Bijna allemaal komen ze met eigen vervoer, de witte camper favoriet. We tellen kentekens uit 28 verschillende landen. Welkom op de Lofoten, een prachtig stukje aarde dat ten onder gaat aan het eigen succes.

Baaien met turquoise water en hagelwitte stranden. Foto: Jeroen Kleiberg

De populariteit van de Lofoten is ook wel terecht. Het is er schitterend. Met kleine vissersdorpen van rode huizen, weerspiegeld in het turquoise water van de fjorden, waarin walvissen en orka’s zwemmen. Fjorden omsloten door puntige grijsgroene pieken en oevers met okergeel zeewier. Een archipel van granieten eilanden vol kristalheldere meren, waarvan het water via stroompjes en watervallen met elkaar is verbonden.

Waar ter wereld is het mogelijk om tegelijkertijd met sneeuw bedekte pieken, meren, watervallen, fjorden en parelwitte stranden te zien?

Eilanden met een oogverblindend groene vegetatie door de vele neerslag die er bijna iedere dag wel valt. Waar ter wereld is het mogelijk om tegelijkertijd met sneeuw bedekte pieken, meren, watervallen, fjorden en parelwitte stranden te zien? Stranden vanaf waar je in een zee kunt springen waarvan het water een niet onaangename temperatuur van 12 graden heeft? De Lofoten zijn schitterend.

De Lofoten zijn schitterend. Foto: Jeroen Kleiberg

Het groeiende aantal toeristen levert veel onvrede op bij de lokale bevolking en hoofdpijn voor de autoriteiten. Er zijn onvoldoende faciliteiten om deze enorme toestroom het hoofd te bieden. Er is accommodatie beschikbaar, maar een fors deel komt hier om vrij te kunnen kamperen in tent of camper. Daarbij zijn er onvoldoende bedden om de toestroom te kunnen huisvesten.

De bekendste wandelpaden worden dagelijks door duizenden mensen belopen, waardoor grote stukken kwetsbare natuur inmiddels compleet kapot zijn gelopen

De parkeerplaatsen staan overvol met grote witte campers. Op elk vrij plekje langs de weg staat wel een witte muur geparkeerd. Op de meest populaire stranden staan tientallen tenten opgesteld. Sanitaire voorzieningen zijn er niet of nauwelijks. De bekendste wandelpaden worden dagelijks door duizenden mensen belopen, waardoor grote stukken kwetsbare natuur inmiddels compleet kapot zijn gelopen. Het is de prijs van succes, die ze op de Lofoten liever niet meer willen betalen.

Bergen en fjorden met oevers van geeloranje zeewier. Foto: Jeroen Kleiberg

Passeren van de poolcirkel

Op weg naar Bodø, om daar de oversteek naar de Lofoten te maken, vermoeden we nog niets van het massatoerisme dat we verderop zullen aantreffen. Richting de poolcirkel rijden we over stille wegen, door een vredig landschap van geel-oranje graanvelden en rode boerderijen, afgewisseld door uitgestrekte gemengde bossen van sparren en berken. We rijden door alpine terrein zonder bomen, waar rendieren grazen. In het grensgebied met Zweden wandelen we door zompige hoogveenmoerassen met sporen van beren en wolven. Bosbessen zijn er in overvloed. Kamperen doen we op verlaten plekken, langs rivieren met overvliegende kraanvogels en burlende elanden.

We wandelen door zompige hoogveenmoerassen. Foto: Jeroen Kleiberg

Op 66°33’ noorderbreedte passeren we de poolcirkel. Een punt gemarkeerd door een enorme souvenirwinkel vol Noorse gebreide truien en opgezette pooldieren. Waar je een elandenburger kunt eten voor 25 Euro. Interessanter is het om Wikipedia er op na te slaan. Zo komen we het volgende te weten: vanaf deze denkbeeldige lijn op aarde, gaat de zon rond 21 juni niet meer onder (middernachtzon) en blijft het rond 21 december donker (poolnacht). Hoe noordelijker, hoe langer deze periodes duren.

Nog steeds is de Noordpool 2.600 km van ons verwijderd

Reizend naar het noorden bereik je op een bepaald moment een punt waar alle richtingen zuidelijk zijn. Dit is de geografische Noordpool. Daar komt de zon op 21 maart op, om op 21 september pas weer onder te gaan. Een jaar duurt daar dus welgeteld 1 dag en 1 nacht. Om dit fenomeen te kunnen meemaken moeten we nog wel een stukje rijden. Nog steeds is de Noordpool 2.600 km van ons verwijderd. Aanmerkelijk verder weg dan Rotterdam, wat ‘maar’ 1.800 km naar het zuiden ligt.

Uitzicht over alle pieken van de archipel. Foto: Jeroen Kleiberg

Vanzelfsprekend gaan we op de Lofoten op zoek naar minder platgetreden paden en eilanden. Van het zuidelijke eiland Moskenesøya, rijden we via Flakstadøya, het landschappelijke saaiere Vestvagøy, naar het wonderschone Austvâgøya, waar we een adembenemend mooie wandeling maken met uitzicht over alle pieken van de archipel. Hoe noordelijker we komen, hoe rustiger het wordt. Op de noordelijk van de Lofoten gelegen Vesterålen archipel zijn ze blij dat de grote toeristenstroom hen nog niet weet te vinden. Ze zijn er vastbesloten niet hetzelfde lot te ondergaan als de Lofoten.

We schuilen op een plek aan zee op de Vesterålen. Foto: Jeroen Kleiberg

Maar ook op de Vesterålen is het schitterend. Bergmassieven met de rauwheid van de Dolomieten, torenen hoog uit boven fjorden en baaien met turquoise water en hagelwitte stranden. De visserij is hier nog groot. Vissers en orka’s jagen op haring en kabeljauw. Het eten van walvis onderdeel van de cultuur. Het verst gelegen eiland Langøya vinden we het mooiste van allemaal, maar helaas kunnen we er onvoldoende van genieten doordat storm en regen de pret dagenlang bederven. Maar gelukkig zijn we lid van de Noorse berghuttenclub en kunnen we schuilen op een plek aan zee. Dit keer zonder andere mensen. Het rijk alleen in een hut met open haard en sauna. Ondanks de vele regen is Noorwegen een fantastisch land.

Beauty of Norway

Noorwegen | Back to nature

Na een half uur krachtig roeien zijn we nog niet eens halverwege. Met iedere slag komen we verder, maar door de harde wind niet dichterbij de overkant. Een lichte paniek daalt over onze boot: Hoe hard we ook roeien, van de wind gaan we niet winnen. Om er voor te zorgen dat er op iedere oever een boot blijft liggen, moeten we dit meer niet één, maar driemaal overroeien. Zo is de regel als je hier gaat wandelen.

Een lichte paniek daalt over onze boot: Hoe hard we ook roeien, van de wind gaan we niet winnen

Als we serieus beginnen te twijfelen aan onze capaciteiten, horen we vanachter een zacht gebrom: Een motorboot vol honden en een vrolijk kijkende Noor met rode wangen, is onderweg om ons te redden. Het avontuur dat even leek te mislukken, wordt gered door een Noorse engel.

Tropisch Noorwegen
Noorwegen lijkt soms wel een tropisch paradijs. Foto: Jeroen Kleiberg

Het Noorse landschap is overweldigend vanaf de eerste dag. De boot vanuit Denemarken zet ons af in een fjordenlandschap vol eilanden van granieten rotsen in turquoise water, waarin we zwemmen en met een kayak rondvaren. Onder een blauwe hemel en een stralende zomerzon wanen we ons in een tropisch paradijs. Geen wonder dat dit een geliefde plek is voor welgestelde Noren, die hier hun tweede of derde huis neerzetten. Aan geld lijken de Noren geen gebrek te hebben. De Europese subsidiekraan hebben ze hier niet nodig. Aan de olie verdienen ze genoeg. Met dit geld is het spectaculaire Noorse landschap van bergen, bossen en fjorden ontsloten met een minstens zo spectaculair wegennet, waarover wij nu kunnen toeren.

Wandelen in indrukwekkende landschappen. Foto: Jeroen Kleiberg

Vanuit het zuidelijke Sandefjord rijden we in noordelijke richting naar het begin van de Rallervegen. Een fietsroute door een desolaat berglandschap van granieten kale grijze rotsen en meren met donker water, waar we aan kamperen. De spoorlijn tussen Oslo en Bergen slingert zich door dit landschap, maar door de vele tunnels krijgen de passagiers niet alles mee van de indrukwekkende omgeving opgebouwd uit groene en grijze tinten. Als fietser des te meer, ook van de striemende regen die met bakken uit de donker grijze wolken komt vallen. Gelukkig zijn de Noren verslaafd aan wafels en chocolademelk, zodat er zelfs in dit onherbergzame landschap een rood huisje is te vinden waar we kunnen schuilen, terwijl een jonge blonde Noor met een enorme bos krullend haar, wafels voor ons bakt.

Rood huisje noorwegen
Op de Rallervegen. Foto: Mette Janssen

Naast mooie wegen, zijn er ook bijzonder mooie wegen. In Noorwegen noemen ze die de vakantiewegen. Het zijn routes die het normale verkeer niet neemt, want dat rijdt over wegen die door kilometers lange tunnels dwars door de bergen wordt geleid. Wij slingeren met vele witte campers, via de adembenemend mooie Aurlandsfjellet en de Sognefjellet van het ene Nationale Park naar het andere. Door tientallen haarspeldbochten omhoog tegen de onmogelijke steile wanden van de Sonjefjord en slingerend door de ijsvelden van de Noorse hooglanden.

kamperen met uitzicht op gletsjers met witblauw ijs
Gletsjers met witblauw ijs. Foto: Jeroen Kleiberg

We wandelen en fietsen tussen de hoogste bergen van Noorwegen in Jotenheimen en kamperen met uitzicht op gletsjers met witblauw ijs in Breheimen National Park. Bergen vol naaldbomen met een ondergroei van frisgroene varens, bosbessen en af en toe een rood blaadje, worden afgewisseld door boomloze berglandschappen vol grijze rotsen met mossen die felgroen oplichten als er een zonnetje op schijnt. Een hoogtepunt is de Geiranger-Trollstiegen vakantieweg tussen de hoogste kliffen van Europa. De 1.700 meter hoge granieten wanden torenen hoog boven ons uit.

Wandelen tussen de hoogste toppen van Noorwegen. Foto: Mette Janssen

Zon en regen wisselen elkaar af gedurende de dagen dat we afwisselend met de auto, fietsend of wandelend door het adembenemende en gevarieerde Noorse landschap toeren. Het ene moment rijden we langs een fjord met turquoise water. Niet veel later omringd door gletsjers over winderige hoogvlaktes tussen hoge, kale, grijze pieken. We passeren rode houten huizen met daken van leistenen pannen of groene daken met witte bloemen. En varen met pondjes diepe fjorden over, waar gigantische cruiseschepen voor anker liggen.

We rijden over wegen waarop schapen ongestoord liggen te slapen en door tunnels met rennende schapen

We fietsen langs smaragdgroene rivieren die kalm stromen tussen groene oevers en wandelen langs kristalheldere beekjes en meertjes waar we direct uit kunnen drinken. We rijden over wegen waarop schapen ongestoord liggen te slapen en door tunnels met rennende schapen. Water is er overal: in de fjorden, meren, rivieren en stroompjes, maar vooral in de vorm van watervallen. Grote en kleine watervallen komen overal naar beneden. Kolkend en bruisend tussen afgeronde rotsen of vanuit de hoogte, honderden meters recht naar beneden. Het zijn er honderden, misschien wel duizenden die links en rechts naar beneden komen.

waterval noorwegen
Grote en kleine watervallen komen overal naar beneden. Foto: Jeroen Kleiberg

Vrij kamperen op de mooiste plekken, weg van de mensen en midden in de natuur, is in Noorwegen niet ingewikkeld. Hier geldt het zogenaamde ‘allemansrecht’, wat betekent dat je overal mag kamperen, mits je minimaal 200 meter afstand houdt van bebouwing en toestemming hebt van de eigenaar als je op privé grond staat. De beste plekken zijn te vinden aan de onverharde wegen die de natuurgebieden in slingeren. Vaak staat er aan het begin van zo’n weg een slagboom en een onbemand hokje om tol te betalen. Soms kan er worden betaald met de creditcard, een andere keer door een enveloppe met wat Noorse Kronen in een brievenbus te deponeren. De enigen met wie we dan ons kamp hoeven te delen, zijn de koeien en schapen die hier vrij rond dwalen.

Vrijkamperen Noorwegen
Vrijkamperen op de mooiste plekken. Foto: Jeroen Kleiberg

Door de regen en de kou is het niet altijd fijn om buiten te slapen. Het is pas medio augustus en nu al daalt de temperatuur tot net boven het vriespunt. Wij zweren bij kamperen, maar er is een grens aan wat wij nog comfortabel vinden. Daarom worden we lid van de Noorse berghuttenclub (DNT). In de uitgestrekte wildernis van Reinhedimen National Park maken we een meerdaagse wandeling. We passeren een hut van onze club en besluiten een kijkje te nemen. We worden begroet door twee Noorse vrouwen die dringend behoefte hebben aan warmte. Ik doe wat er moet gebeuren: blokken hout veranderen in spaanders. Een lucifer zet de haard in vuur en vlam. Snel verspreid er zich een behaaglijke warmte door de berghut. Iedereen tevreden en blij. Ik ben blij ook een reddende engel in Noorwegen te kunnen zijn.