Nederland is niet lelijk

Kralingse plas rotterdam

Nederland is niet lelijk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bekijk de prachtige foto’s van Nederland die ik heb gemaakt tijdens mijn reizen door het land. Van de kleurrijke tulpenvelden tot de historische steden en rustige dorpjes, ontdek de schoonheid van Nederland door mijn lens

Zonsondergang aan de IJssel

Voor mij is de IJssel de mooiste rivier van Nederland. Sloom meandert deze aftakking van de Rijn zich van Arnhem, via Zutphen, Deventer en Zwolle naar het IJsselmeer. Prachtig kun je wandelen en fietsen over de dijken en door de uiterwaarden. Langs de rivier zijn gemakkelijk verlaten plekken te vinden om te zwemmen, picknicken of om landschappen als deze te fotograferen.

Bronkhorst, Netherlands – juni 2022 | Sony A7RIII

Zonsondergang boven de Posbank

Aan sensationele zonsondergangen geen gebrek. Ik kon dit weekend beschikken over het huis van vrienden op de Veluwe. Ik zat in de tuin te genieten van de laatste zonnestralen toen ik de wolken mooie patronen zag vormen. Het signaal om snel naar één van de uitzichtpunten op de Posbank te rijden om de zonsondergang te fotograferen.

Op Hemelvaartsdag was het er te druk, nu was er niemand. Met het verdwijnen van de laatste zonnestralen kleurde de lucht oranje en roze. Niet alleen op de plek waar de zon achter de horizon was verdwenen, maar helemaal rondom. Sensationeel. En ik stond op een mooie plek.

zonsondergang posbank
Rheden, Netherlands – mei 2020 | Sony A7RIII

De vuurtoren van Marken

De vuurtoren van Marken is een schitterende plek voor een picknick op een mooie lenteavond. Dit jaar zonder het storende geluid van de vliegtuigen die er normaal laag overvliegen. Ook de drommen toeristen ontbreken. Ik ben hier alleen met af en toe een passant die zijn hond uitlaat. Het is zo heerlijk rustig dat de bewoner van de vuurtoren wel zin heeft in een gesprekje. Ik complimenteer hem met deze schitterende plek. Zijn reactie is veelzeggend ”kon het hier maar altijd zo rustig zijn’. Toerisme is leuk, massatoerisme een vloek.

vuurtoren marken
Marken, Netherlands – mei 2020 | Sony A7RIII

Rotterdam, Kralingse Plas

Als je in Rotterdam woont zoals ik, zijn er niet heel veel plekken in de buurt om rust en ruimte te zoeken. Ik fiets veel en daarom ken ik de regio best aardig. Maar om de één of andere reden was ik in de drie jaar die ik nu in deze stad woon, nog nooit in het Kralingse Bos geweest. Ik ben ooit geboren op de Veluwe en daarom is mijn beeld van hoe een bos moet zijn iets anders dan dat van een willekeurige Rotterdammer. Bij het Kralingse Bos kreeg ik dan ook geen warme gevoelens.

Tot kortgeleden dan. Wat een schitterende plek blijkt dit toch te zijn. Dicht bij de stad en toch meer geluiden van vogels dan van auto’s. Hoogtepunt voor mij is wel de ligging aan de Plas met het schitterende uitzicht op de skyline van Rotterdam.

zonsondergang kralingse plas rotterdam
Rotterdam, Nederland – april 2020 | Sony A7RIII

Rotterdam, Maasvlakte

Eén van mijn favoriete rondjes om te fietsen vanuit Rotterdam is de route door de haven via Hoek van Holland. Hier vind ik wind, open water, industrie, maar ook rust, ruimte en natuur. Fietsend langs de Nieuwe Waterweg zie ik ontelbare zwanen. Niet gehinderd door de vele schepen die er passeren. In Hoek van Holland stap ik op de veerdienst naar de Maasvlakte, waar bijna altijd een groep zeehonden ligt te rusten op een strandje achter de oliehaven. Ik vind dit contrast schitterend.

zeehonden maasvlakte rotterdam
Maasvlakte Rotterdam, Nederland – mei 2019 | Sony A6500

Zierikzee, Zuidhavenpoort

Nu we voorlopig niet naar het buitenland kunnen zit er niets anders op dan ons prachtige Nederland te herontdekken. Wat leven we toch in een schitterend divers land. Op een van mijn ontdekkingstochten kwam ik door Zierikzee, waar ik de maan en Venus wist te fotograferen boven de Zuidhavenpoort.

zuidhavenpoort zierikzee
Zierikzee, Nederland – april 2020 | Sony A7Riii

Rotterdam, Kralingse Plas

Zelf woon ik al enkele jaren in Rotterdam, maar ik had nooit de moeite genomen om het Kralingse Bos te bezoeken. Een nieuwe favoriet op mijn lijstje. Door het nagenoeg ontbreken van vliegtuigen is de lucht zo helder. Misschien is het verbeelding, maar ik heb zelfs de indruk dat ik alles veel scherper en mooier zie dan een paar weken geleden. Komt het doordat ik beter ben gaan kijken naar mijn eigen omgeving? Of is dit alles het effect van de gedwongen pauze waarin de mensheid grotendeels is gezet?

kralingse bos rotterdam
Rotterdam, Nederland – april 2020 | Sony A7RIII

Deventer gespiegeld in de IJssel

’s Ochtends in alle vroegte stond ik aan de IJssel om de zon achter Deventer te zien opkomen. Mijn eerste positie had ik zo bepaald dat de zon recht achter de kerktoren zou opkomen. Ik stond toen echter zo veel naar links dat ik de compositie niet mee mooi vond. Daarom koos ik er voor om de zon dan maar ‘gewoon’ te laten opkomen. De lange sluitertijd zorgt voor een bijna perfecte spiegeling in het water van de stromende rivier.

skyline deventer aan de ijssel
Deventer, Nederland – april 2020 | Sony A7RIII

Supermaan in Rotterdam

Omdat we vanwege de C voorlopig toch niet naar het buitenland kunnen, probeer ik de voor mij bekende plekken anders te fotograferen. het leek me leuk om de opkomst van de volle maan te fotograferen tussen de hoogbouw in Rotterdam. Via de app PhotoPills wist ik waar de maan zou opkomen, zodat mijn camera en statief ruim op tijd klaarstonden om het moment te pakken. De kleur van de maan was een mooie bonus.

supermaan rotterdam
Rotterdam, Netherlands – april 2020 | Sony A7RIII

Avondfotografie in Rotterdam

Ik probeer een groot deel van het jaar in het buitenland te zijn. Ik fiets en ik wandel. Ik fotografeer en ik schrijf. Terug in Rotterdam vind ik het heerlijk om door de stad te struinen. Om foto’s te maken van de meest stedelijke skyline van Nederland.

skyline rotterdam avond
Rotterdam, Netherlands – februari 2019 | Sony A6500

Uitzicht vanaf de Euromast

Je hoeft niet altijd ver van huis om mooie dingen te zien. Pas geleden voor het eerst de Euromast beklommen om eens van het uitzicht te genieten. Voor mij gaat er niets boven een uitzicht als dit wanneer de lichtjes aan staan.

skyline rotterdam euromast
Rotterdam, Nederland – november 2018 | Sony A6500

Polderbossen in de Wieringermeer

Tot 1930 was de Wieringermeerpolder nog een groot meer tussen de kop van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Nu vind je er 2 mooie bosgebieden. In het noordelijkste puntje van Noord-Holland – haast tegen de Afsluitdijk aan – ligt het Robbenoordbos. Hier is het heerlijk wandelen en fietsen. Het aangrenzende Dijkgatbos is een halfopen bosgebied van zo’n 750 hectare. Het ligt op de trekroute van veel bijzondere vogels.

Wieringerwerf, Nederland – juli 2020 | Sony A7RIII

Middeleeuwse Sporenpad

Het Middeleeuwse Sporenpad is een rondwandeling door de oude veenpolder De Zeevang. In deze oude veenpolder vind je talrijke sporen uit het verleden zoals oude veenriviertjes, slingerdijken en lintdorpen. Aan de flora en fauna in het gebied valt af te lezen dat de veeteelt eeuwenlang extensief is geweest. Dit polderlandschap is erg belangrijk voor weidevogels. Tussen Middelie en Hobrede tref je een zelfbedieningspontje aan. In het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juni) is het onverharde pad tussen Middelie en Hobrede afgesloten en wordt het pontje uit de vaart genomen.

Kwadijk, Nederland – juli 2020 | Sony A7RIII

Tiengemeten

Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Tiengemeten. Een eiland midden in het Haringvliet. De pont brengt je in tien minuten naar dit eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland. Vanaf 2005 tot 2007 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Nu is Tiengemeten het kleinste bewoonde eiland van Nederland. Vol natuur, weidsheid, rust en wildernis.

Tiengemeten, Nederland – juli 2020 | Sony A7III
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd