Indonesië | Java: Van tempel naar tempel

Train Jakarta Yogjokarta Java

Indonesië | Java: Van tempel naar tempel

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Stel je voor, je wandelt bij het krieken van de dag door een eeuwenoud tempelcomplex, de eerste zonnestralen werpen de silhouetten van de majestueuze tempels tegen de lucht. Deze betoverende momenten, waarop je bijna alleen bent te midden van deze historische bouwwerken, zijn simpelweg magisch. Zo begint ons avontuur op Java, een reis vol ontdekkingen van de rijke cultuur, het adembenemende landschap en de warme mensen van dit fascinerende eiland. 

Straatbeeld van Yogyakarta op Java, Indonesië, met lokale winkels, verkeer en mensen in het dagelijks leven.
Straatbeeld van Yogyakarta met lokale winkels, verkeer en mensen in het dagelijks leven

Onze avontuurlijke reis door Indonesië brengt ons naar het fascinerende eiland Java, net op het moment dat de heilige maand van de ramadan begint. Terwijl we ons onderdompelen in de lokale cultuur, zijn we ons bewust van de religieuze betekenis van deze periode voor de overwegend islamitische bevolking van het eiland. Deze bijzondere tijd zorgt voor een unieke sfeer en geeft ons de kans om de gastvrijheid, toewijding en spiritualiteit van de Javaanse bevolking van dichtbij te ervaren. Terwijl we ons aanpassen aan de lokale gebruiken en rituelen, beginnen we aan een onvergetelijke ontdekkingsreis op dit dichtbevolkte, veelzijdige en cultureel rijke eiland. 

Yogyakarta

Yogyakarta, een stad met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur, vormt het perfecte startpunt voor onze ontdekkingsreis langs enkele van de meest indrukwekkende boeddhistische en hindoeïstische tempels van Indonesië. De eeuwenoude tempelcomplexen vertellen het verhaal van de spirituele geschiedenis van het eiland en zijn levendige getuigenissen van het vakmanschap en de religieuze toewijding van de Javaanse bevolking. 

De Borobudur, een historisch boeddhistisch tempelcomplex in Java, Indonesië, getoond in de vroege ochtendzon
De Borobudur, een historisch boeddhistisch tempelcomplex in de vroege ochtendzon

De betoverende Borobudur 

Ons eerste bezoek is aan de betoverende Borobudur, een 9e-eeuws boeddhistisch tempelcomplex dat tot de verbeelding spreekt. Ondanks de beperkte openingstijden vanwege de coronapandemie, slagen we erin om dit majestueuze bouwwerk te bezoeken tijdens een rustig moment. Omringd door slechts een handvol andere bezoekers en een toegewijd team van schoonmakers, worden we gegrepen door de schaal, de details en het verhaal achter de oprichting van dit indrukwekkende monument. Terwijl we de Borobudur beklimmen, worden we overspoeld door een gevoel van ontzag en verbondenheid met de spirituele geschiedenis van deze plek, waarbij we meer vogels horen dan mensen en meer Boeddha’s zien dan toeristen. 

Het Prambanan tempelcomplex op Java, Indonesië, met zijn karakteristieke hindoeïstische architectuur en beelden.
Het Prambanan tempelcomplex op Java met zijn karakteristieke hindoeïstische architectuur en beelden

Het indrukwekkende Prambanan 

Onze reis gaat verder naar het indrukwekkende Prambanan, een eveneens 9e-eeuws hindoeïstisch tempelcomplex dat in schoonheid en grandeur niet onderdoet voor de Borobudur. Dankzij het gemak en de efficiëntie van Grab, de lokale vervoersapp, arriveren we vroeg in de ochtend bij de ingang van het complex, net voordat het opengaat. Hierdoor zijn we bijna de enige bezoekers en kunnen we het majestueuze Prambanan in alle rust en sereniteit ervaren. Terwijl we de tempels en reliëfs bewonderen, worden we overweldigd door de kunstzinnige details en de spirituele kracht van deze bijzondere plek. Onze vroege aankomst zorgt voor een unieke en onvergetelijke ervaring die we met dankbaarheid koesteren. 

Gebruik van de Grab-app voor vervoer in Java, Indonesië, met een illustratie van lokale landschappen
Met Grab reizen we door Java

Reizen door Java met Grab

Tijdens onze reis door Java maken we kennis met Grab, de lokale app die chauffeurs en reizigers met elkaar in contact brengt. We ontdekken al snel dat deze handige app een onmisbaar hulpmiddel is om gemakkelijk, snel en voordelig door het eiland te reizen. Met een paar eenvoudige stappen op onze telefoon regelen we betrouwbaar vervoer, wat ons de stress en verwarring van overvolle en onbegrijpelijke bussen bespaart. 

Dankzij Grab kunnen we ons avontuur op Java in ons eigen tempo ervaren, zonder ons zorgen te hoeven maken over het vinden van vervoer. De chauffeurs zijn vriendelijk en behulpzaam, vaak bereid om hun lokale kennis en verhalen met ons te delen, waardoor we ons nog meer verbonden voelen met de Javaanse cultuur en de mensen die er wonen. 

Onze ervaring met Grab stelt ons in staat om zowel de drukke stedelijke centra als de rustigere, meer afgelegen gebieden van Java te verkennen. We genieten van de vrijheid om spontaan te zijn en ons reisschema aan te passen wanneer we daar zin in hebben. Grab blijkt een waardevolle reisgenoot te zijn tijdens onze onvergetelijke ontdekkingsreis door het prachtige Java. 

Treinreis van Yogyakarta naar Jakarta op Java, Indonesië, met uitzicht op het landschap vanuit de trein
Met de trein van Yogyakarta naar Jakarta

De betoverende treinreis van Yogyakarta naar Jakarta 

Stel je voor, je zit op een comfortabele stoel in een treinwagon, terwijl je langzaam het levendige Yogyakarta achter je laat. We kozen ervoor om per trein van Yogyakarta naar Jakarta te reizen, zodat we konden genieten van het ontspannen tempo en het steeds veranderende landschap buiten het raam. En jongens, wat een traktatie was dat! 

Er zijn verschillende treinopties om tussen Yogyakarta en Jakarta te reizen. De afstand tussen de twee steden bedraagt ongeveer 533 kilometer en de treinreis duurt ongeveer 6 tot 8 uur, afhankelijk van de trein die je kiest. Er zijn drie klassen waar je uit kunt kiezen: economy, business en executive class. 

Economy class is de meest betaalbare optie, maar de zitplaatsen zijn iets minder comfortabel en er is minder beenruimte. Business class biedt al wat meer comfort met betere stoelen en meer ruimte. De executive class is de meest luxueuze optie en biedt verstelbare stoelen met veel beenruimte, airconditioning en maaltijdservice aan boord. 

Treinreis van Yogyakarta naar Jakarta op Java, Indonesië, met uitzicht op het landschap vanuit de trein
De comfortabele treinreis van Yogyakarta naar Jakarta

Wij kozen voor de executive class om van Yogyakarta naar Jakarta te reizen. Deze treinreis duurde iets meer dan 6 uur, wat ons voldoende tijd gaf om te genieten van het prachtige landschap en de ontspannen sfeer aan boord. De stoelen waren zeer comfortabel, waardoor we lekker achterover konden leunen en van het uitzicht konden genieten. Bovendien waren er stopcontacten beschikbaar om onze apparaten op te laden en was er een restauratiewagen waar we een hapje en een drankje konden halen. 

De executive class is iets duurder dan de economy of business class, maar het extra comfort en de voorzieningen waren voor ons de investering zeker waard. Het maakte de lange reis tussen Yogyakarta en Jakarta een stuk aangenamer en gaf ons de kans om echt te genieten van de omgeving en de bijzondere ervaring. 

Een betoverend uitzicht over de mistige valleien van Java met een silhouet van de Borobudur-tempel op de voorgrond, de majestueuze Merapi-vulkaan op de achtergrond bij zonsopgang en een passerende trein die door het weelderige landschap slingert.
Het magische landschap van Java

Naarmate de trein in beweging komt, glijdt het landschap langs ons heen. We zien de uitgestrekte rijstvelden die zich als een groen lappendeken over het landschap uitstrekken, en rijstterrassen die trapsgewijs tegen de heuvels oplopen. Het is bijna hypnotiserend om te zien hoe dit agrarische landschap zich voor ons ontvouwt, waarbij de contouren van vulkanen opdoemen aan de horizon. 

Af en toe passeerden we kleine dorpjes, waar het dagelijkse leven zich in alle rust afspeelde. We zagen boeren die op hun velden werkten, kinderen die speelden bij de rivier en ouderen die in de schaduw van hun veranda een praatje maakten. Het was een prachtig inkijkje in het leven op Java, dat ver weg lijkt van de drukte van de grote steden. Het fijne aan reizen met de trein is dat je de tijd hebt om echt naar buiten te kijken, te observeren en te genieten van wat je ziet. 

Een kleurrijke marktstraat in Jakarta, geflankeerd door traditionele architectuur en omringd door moderne wolkenkrabbers, wat de unieke mix van oud en nieuw in de stad weergeeft, met mensen die druk bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden
De stedelijke jungle van Jakarta

Jakarta: een stad van contrasten en chaos 

Na onze spirituele reis langs de betoverende tempels van Java, komen we aan in Jakarta, een stad die bol staat van contrasten en chaos. Als de op één na grootste metropool ter wereld, is Jakarta een smeltkroes van culturen, rijkdom en sociale klassen. De stad herbergt bijna 32 miljoen mensen, een aantal dat twee keer de bevolking van Nederland overtreft. 

Jakarta’s drukke straten en hectische verkeer zijn een waar spektakel om te aanschouwen. We merken al snel op dat er een overvloed aan verkeersregelaars is die hun best doen om de verkeerschaos enigszins in toom te houden. Het lijkt erop dat stoplichten goedkoper zijn dan mensen, wat resulteert in een indrukwekkend leger van verkeersregelaars die de straten in bedwang proberen te houden. 

Een dynamisch stadsgezicht van Jakarta tijdens de spits, met een veelheid aan auto's en motoren die zich een weg banen door de verlichte straten tussen traditionele gebouwen en torenhoge wolkenkrabbers, wat de levendige chaos van de stad illustreert
Jakarta’s drukke straten en hectische verkeer

Terwijl onze reis door Indonesië ten einde loopt, blijven de magische momenten die we hebben beleefd in de tempelcomplexen levendig in ons geheugen. Deze herinneringen vergezellen ons, terwijl we opstijgen vanaf de luchthaven van Jakarta, de bruisende metropool die we eerder verkend hebben. Als we hoger klimmen, glijden de lichtjes van de stad onder ons weg en realiseren we ons het contrast tussen de vredige tempels en de chaotische stedelijke jungle van Jakarta. We koesteren de herinneringen aan de diverse en rijke ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze reis door Java. Met een hart vol verhalen en een diep respect voor de cultuur en mensen die we hebben ontmoet, nemen we afscheid van dit bijzondere eiland, nieuwsgierig naar het volgende avontuur dat op ons pad zal komen. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd