Balkan | Beeldverhaal

albanie fietsvakantie

Balkan | Beeldverhaal

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De Albanese Alpen liggen in het grensgebied van Albanië, Kosovo en Montenegro. Vroeg in de lente zijn de hoge passen door dit indrukwekkende gebergte nog afgesloten door enorme ladingen sneeuw. Je ontkomt er daarom niet aan om een grote omweg te maken als je een rondje om de Albanese Alpen wilt fietsen.

Lente in de Albanese Alpen

Albanië is een erg mooi land. Over de rustige wegen is het heerlijk fietsen, hoewel de vele bergen het niet bepaald makkelijk maken. Een mooie periode om door Albanië te fietsen is de lente. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en de vele fruitbomen die dan in de bloei staan is een lust voor het oog.

lente albanie alpen
Kelmend, Albania – april 2018 | Sony A6500

Over kleine wegen in Montenegro

Aan de achterkant van de Albanese Alpen liggen afgelegen valleien en onverharde paden die kleine agrarische gemeenschappen met elkaar verbinden. Hier fiets je door het islamitische deel van Europa. Hier geen kerken aan een mooi dorpsplein, maar moskeeën met puntige minaretten. Vaak gefinancierd door Turkije die hier hun invloed laten gelden, of met geld uit de rijke Golfregio.

Vojno Selo, Montenegro – april 2018 | Sony A6500

De dood is een mannenzaak in Montenegro

In de bergen van Montenegro grenzend aan Albanië, zijn de inwoners overwegend islamitisch. In elk dorp staat wel een moskee, waarvan de spitse ronde minaret de Turkse invloed verklapt. Toen ik door dit afgelegen dorp fietste was er net een stoet op weg naar de plaatselijke begraafplaats. Ik vond het opvallend dat er geen enkele vrouw was te bekennen.

islamitische begrafenis montenegro
Plav, Montenegro – april 2018 | Sony A6500

Het verval van Albanië

Albanië is een interessant en schitterend land, waar het verval soms pijn doet aan mijn ogen. Verval kan heel mooi zijn en hoort bij een glorieus verleden dat voorbij is. Vaak heeft het verleden dan plaatsgemaakt voor een heden met nieuwe kansen en mogelijkheden die zichtbaar zijn in de vernieuwing. Albanië is echter nog steeds één van de armste landen ter wereld en voor zo ver ik weet heeft het ook nooit een glorieus verleden gekend.

Misschien zitten deze oude mannen al wel hun hele leven elke avond bij deze voormalige botsautobaan en hebben zelfs zij deze nog nooit anders gezien dan als deze puinhoop.

durres albanie
Durrës, Albania – april 2018 | Soby A6500

Bradt reisgids Albanië

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd