IJsland | Beeldverhaal

IJsland | Beeldverhaal

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

IJsland is een onwaarschijnlijk divers land. In het binnenland vind je uitgestrekte vlaktes van gestolde lava en woestijnlandschappen van stof en gruis. Maar ook zijn er heuvels en bergen in als lappendekens.

Met je eigen auto naar IJsland

IJsland is geen goedkoop land. Het land is ook nog eens groter en diverser dan je in eerste instantie zou denken. Het loont daarom de moeite om er minimaal 3-4 weken naar toe te gaan. Als je dan toch zo lang gaat kun je het beste met je eigen auto gaan (mits je zelf een 4WD hebt). Grote voordeel is dan ook dat je de auto vol kunt laden met spullen die in IJsland onbetaalbaar zijn.

Landrover defender ijsland
Westfjorden, Iceland – juli 2016 | Sony A6000

Wandelen in Landmannalaugar

Landmannalaugar is een met lava bedekt dal, omringd door gele, bruine, groene en grijsblauwe bergen. Op z’n mooist als nog niet alle sneeuw is verdwenen. Hier start ook de drukst belopen wandelroute van IJsland: De Laugavegur. Het is een 4-daagse trektocht van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Een IJslander moet deze wandeling minsten eenmaal in zijn of haar leven hebben gelopen.

Wandelen in Landmannalaugar
Landmannalaugar, Iceland – juni 2016 | Sony A6000

Avontuurlijk wandelen in Thakgil

Maar weinig mensen bezoeken Thakgil. Een kleine, beschutte camping ten noorden van het druk bezochte Vik. Vanaf de camping zijn een paar fantastische wandelingen te maken door een landschap dat recht uit Lord of the Rings lijkt te komen. De korte wandelingen zijn goed gemarkeerd, maar voor de langere is een GPS nodig om je weg te vinden in het landschap vol kloven en ijs.

wandelen thakgil
Thakgil, Iceland – juni 2016 | Sony A6000

Papegaaiduikers van Latrabjarg

Heb je de tijd, dan is een bezoek aan aan de kliffen van Latrabjarg zeker aan te raden. Het is de meest westelijke punt van IJsland en Europa’s grootste vogelklif, 14 kilometer lang en tot 440 meter hoog. De kliffen worden bewoond door miljoenen vogels, waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en alken.

Het leukste zijn de papegaaiduikers. Ze lijken zich in het geheel niet druk te maken over je aanwezigheid. Ga je hier plat op je buik op de rand van klif liggen, dan maak je gegarandeerd mooie foto’s van de papegaaiduikers, die vlak voor je lens landen. Maar pas op: de kliffen zijn niet ongevaarlijk. Het is dus beter om een lange lens te gebruiken en iets afstand te houden.

papagaaiduiker ijsland Latrabjarg
Latrabjarg, Iceland – juli 2016 | Sony A6000

Middernachtzon in de Westfjorden

Het kan in IJsland op de bekende plekken te druk zijn. Gelukkig is het eiland groot en hebben de meeste bezoekers maar weinig tijd. In de afgelegen Westfjorden ben je niet zo maar en daarom is het daar nog heerlijk rustig. Langs de uitgestrekte fjorden is het niet moeilijk om een plekje te vinden om je kamp op te slaan en te genieten van de natuurpracht.

Ga je in de zomerperiode dan gaat de zon hier maar een uurtje onder. Het is magisch om de middernachtzon van links naar rechts laag langs de hemel te zien gaan, om alleen met een beetje schemering over te gaan in weer een volgende dag.

Middernachtzon in de Westfjorden
Westfjorden, Iceland – juli 2016 | Sony A6000

Met je eigen auto naar IJsland

Een paar jaar geleden heb ik een roadtrip gemaakt door het schitterende IJsland. We hebben er toen voor gekozen om onze eigen auto te verschepen in plaats van een hele dure auto te huren. Omdat we ruim vier weken zijn gegaan was dit financieel gezien een hele aantrekkelijke optie. Bijkomend voordeel was dat we onze auto in Nederland al konden volladen met spullen die in IJsland onbetaalbaar zijn. Zo hebben we bijna de hele reis kunnen genieten van onze eigen drankvoorraad.

Maar als je denkt dat een Landrover Defender een flinke jongen is, kom je IJsland bedrogen uit.

landrover defender ijsland
Fimmvorduhals North Trailhead, Iceland – juni 2016 | Ipone 5

Walvissen spotten vanaf je luie stoel

In de zomer is IJsland een magische plek. De zon gaat maar heel kort onder. Donker wordt het niet en de zonsondergang duurt tot ver na middernacht. In een afgelegen deel van de afgelegen Westfjorden hadden we ons kamp aan het fjord opgezet. Op de BBQ lag een grote zalm te garen.

Met een biertje in de hand zaten we op een stoel te genieten van de zoveelste zonsondergang. Plotseling zie ik aan de horizon een fontein het water uitschieten. Niet veel later nog een keer. Met een verrekijker wordt het vermoeden bevestigd: een kudde walvissen aan de horizon komt boven water, waarna ze na met een het klappen van de staart voor een paar minuten onder water te verdwijnen.

walvissen westfjorden ijsland
Westfjorden, Iceland – juli 2016 | Sony A6000

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd