1.04 – Tsjechie | Etappe 2: Vyzlenka – Kutna Hora (54 km)

1.04 – Tsjechie | Etappe 2: Vyzlenka – Kutna Hora (54 km)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Iets voor achten staan we buiten onze tent. We zijn gewekt door de vele vogels. Verder ontbreekt bijna al het geluid. Heerlijk dit. Geen auto’s, vliegtuigen, huilende baby’s, alleen maar vogels. Omdat we gisteren al na aankomst hebben gedoucht, is het ochtendritueel als volgt: wakker worden, water opzetten voor de koffie en de thee, de thermosfles vullen, Floor komt de tent uit, waarna we samen de gisteren gekochte broodjes eten. Wanneer Jeroen zijn tanden poetst, ruimt Floor het bed op. Als Floor haar tanen poetst, breekt Jeroen de tent af. Alle rode tassen worden weer gevuld met de spullen en op de fietsen gehangen. Om 9.15 uur zijn we klaar om te vertrekken. Onder een grijze hemel, waarvan de temperatuur maar 9 graden is, gaan we op weg naar Kutna Hora.

Het is een grauwe dag, maar gelukkig blijft het droog. We rijden door een mooi bos dat aan het water ligt. We passeren enorm grote en naar alle waarschijnlijkheid dure huizen. De rijken uit Praag zullen hier wel hun optrekjes hebben. We slaan af op een bospad, waar we onze eerste pittige klim voor de kiezen krijgen. Dankzij de hellingmeter kan ik zien dat we hier te maken hebben met een helling van maximaal 12 %. In totaal leggen we vandaag een afstand af van 54 kilometer door een aantrekkelijk, glooiend landschap. De route die we volgen is erg slecht aangegeven. Desondanks lukt het ons voor 14.00 uur een camping te bereiken in Kutna Hora. Daar treffen we een eerste Nederlandse camper aan. Nederlanders kom je nou eenmaal overal en altijd tegen. Voor deze mooie en rustige camping betalen we 240 KC (€ 9,50). De camping heeft het mooiste, schoonste en meest moderne sanitairgebouw dat we ooit in Tsjechië zijn tegengekomen.

Nadat we de tent hebben opgezet, hebben gedoucht, andere kleren hebben aangetrokken en hebben geluncht, gaan we op weg om de plek te bezoeken, waarvoor we hier zijn gekomen: Kostnice Sedlec (Ossuarium van Sedlec). In vroeger tijden was deze rooms-katholieke kapel een geliefde plek om begraven te worden. Een vroegere kruisvaarder had een handvol aarde meegenomen van de berg Golgota in Jeruzalem, en deze verspreid over het kerkhof. Sindsdien was deze grond heilig en dus erg in trek. Na de pestepidemie in de 14e eeuw raakte de begraafplaats overvol en moest voortdurend worden uitgebreid. In de 19e eeuw werd een beeldhouwer de opdracht gegeven om de binnenkant van de kapel aan te pakken. Het resultaat was een kunstwerk waarin ca. 40.000 menselijke skeletten zijn verwerkt. Het is interessant om te zien, maar we hadden eerlijk gezegd meer creativiteit verwacht. Het trekt in elk geval busladingen toeristen; dat dan weer wel.

We lopen 2,5 kilometer terug naar het centrum van Kutna Hora. We struinen door de straten van dit aantrekkelijke Tsjechische stadje. In het centrum is een politieke manifestatie aan de gang, waarvan het goedkope bier – 5 KC (€ 0,20) voor een halve liter – de voornaamste trekker lijkt te zijn. De interessante mix van PVV en PvdA stemmers is al aardig dronken en luidruchtig. Enkele lokale alcoholisten maken zich zelf onsterfelijk door voor het podium uit hun plaat te gaan op de voor politieke doeleinden gecoverde uitvoerig van YMCA. Kutna Hora is dan wel een mooie stad, maar we hebben het al zo vaak gezien, dat het voor ons niet zo heel veel bijzonders betekent. We komen terecht in een fijn Tsjechisch restaurant, waar we voor 300 KC (€ 11,90) genieten van een maaltijd bestaande uit kaas schnitzel, gebakken aardappel en salade. Het begint te regenen als we na het eten weer terug naar de camping lopen. Omdat het in de regen niet aangenaam toeven is voor de tent, gaan we naar de bar. Van het lezen van een boek komt niet terecht, omdat we al snel aan de praat raken met de vorige eigenaar van de camping. Hij spreekt goed Engels; iets dat niet vaak voorkomt in Tsjechië. Hij is een enthousiast lid van de Simca club. Hij reist daarvoor heel Europa door. Door hem komen we te weten dat Kutna Hora de zilveren stad werd genoemd. De voormalige rivaal van Praag vergaarde veel macht en rijkdom door het zilver dat er werd gewonnen. Helaas weet hij ons ook te vertellen dat het in elk geval tot zondag slecht weer blijft. Lekker is dat!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd