3.11 – Oekraïne | Kamianets-Podilskyi

3.11 – Oekraïne | Kamianets-Podilskyi

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ons hotel ligt in het nieuwe, door de communisten aangelegde deel van de stad. Wij lopen naar het oude centrum, waarvoor we over de brug over de 50 meter diepe kloof moeten. Het historische centrum van Kamianets-Podilskyi staat op een ‘eiland’ in een scherpe bocht van de Smotrych rivier. Veel van de straten en de oude gebouwen zijn dringend toe aan onderhoud. Indrukwekkend is het kasteel dat in het verlengde van de oude stad ligt. In tegenstelling tot het kasteel bij Khotyn, mag hier na betaling van 20 UAH (€ 0,20) vrij worden gedwaald. Wandelen over de kantelen, beklimmen van de torens, dwalen door lange donkere gangen en zwerven in het binnenste van het kasteel. Een betere kasteel ervaring dan dit kun je waarschijnlijk nergens krijgen. Jammer alleen van de handvol schoolklassen die hier de tijd van hun leven hebben.

Een leuke wandeling kan er worden gemaakt in de kloof, die onderlangs de oude stad loopt. De steile rotswanden met daarop het ondoordringbare kasteel, de rivier en de woningen daarlangs, de vele ruïnes en het groene landschap, maken dit tot een indrukwekkende wandeling. Het water van de rivier wordt gebruikt om in te zwemmen. Watervallen komen van boven uit de stad naar beneden. Deze stad is een van de meest indrukwekkende die we kennen. Een must voor iedereen die afreist naar de Oekraïne. In de oude stad staat een aparte kerktoren. De originele kerk werd in de 17e eeuw door de Ottomanen voorzien van een minaret. Toen de stad in 1699 werd teruggeven aan de Polen, werd de afspraak gemaakt dat de minaret zou blijven staan. Wel met de concessie dat er nu een 3,5 meter hoog beeld van Maria op staat.

De Duitsers hadden de strategische ligging van het oude centrum ook goed in de gaten. Ze maakten er een Joods getto van, waaruit niet veel te ontsnappen zonder in de omringende kloof te pletter te vallen. Dit leidde in 1941 tot de eerste en grootste massamoord in de “Endlösung” van de nazi’s. In twee dagen werden 23.600 Joden vermoord en de lichamen in de kloof achtergelaten. Toen de stad uiteindelijk werd bevrijd door het Rode Leger, lag meer dan 70 % van de stad in puin. Er moet nog een hoop werk worden verzet om de stad weer in oude allure terug te brengen. Als dat al ooit helemaal gebeurt. In de oude stad worden al weer nieuwe panden gebouwd in oude stijl en ook wordt het een en andere gerenoveerd. Nog wel op kleine schaal, maar de potentie is aanwezig om van deze stad een toeristische trekpleister te maken. Nu nog iemand vinden met een zak geld die zich verantwoordelijk voelt voor het onderhoud van de wegen, want slechter dan dit is het bijna niet te krijgen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd