Ik heb altijd gedacht dat Luxemburg het meest saaie land ter wereld was. Een land vol bankiers, juristen en Europese ambtenaren die hun dagen vullen met saaie dingen. Een land waar niets te beleven valt. Het land waar je stopt om goedkoop te tanken als je vakantie weer voorbij is. Ik heb bij Luxemburg altijd het idee dat het misschien wel het meest veilige land ter wereld is. Waar je eerder doodgaat aan verveling dan door een ongeluk, natuurramp, vreemde ziektes, gevaarlijke dieren, oorlog of geweld. Het kleine beetje risico dat er resteert wordt vakkundig weg-gemanaged door spoorbomen ruim op tijd te sluiten (we klokken 8 minuten voordat er een boemeltje passeert) of zebrapaden te schilderen op rustige boswegen.
Ik ben een paar keer eerder door Luxemburg gekomen op weg naar elders. Nooit eerder heb ik de aandrang gevoeld om het verder te ontdekken. Lange tijd heb ik gedacht dat Luxemburg te saai zou zijn om te bezoeken. Maar tegenwoordig is alles anders. De wereldkaart is al ruim een jaar een stoplicht met vooral oranje en rood die elkaar afwisselen. Nu zelfs een bezoek aan Lunteren voelt als een avontuur, hoefden we niet lang na te denken toen Luxemburg haar grenzen (zonder restricties) weer opende. Mette opperde een weekje Mullerthal en ik zei ja.
Klein Zwitserland
De ongeveer 112 km lange Mullerthal Trail leidt wandelaars via drie lussen door het gevarieerde landschap van de regio: geërodeerde rotsformaties, bemoste bossen, schilderachtige beekdalen, open weilanden en prachtige uitzichtpunten. Omdat dit landschap zo aan Zwitserland doet denken wordt de regio ook wel Klein Zwitserland genoemd. De drie lussen van de Mullerthal Trail hebben elk hun eigen karakter. Op route 1 kom je langs rotsen, bossen en weiden; landschapselementen die typisch zijn voor de streek. Route 2 loopt door het hart van Klein Zwitserland en brengt de wandelaar naar spectaculaire rotsformaties. Route 3 biedt vooral prachtige beekdalen en romantische burchten.
Zo komt het dat we op een doordeweekse dag, over een tapijt van beukennootjes, door een oogverblindend groen dal met fascinerende rotsformaties en spectaculaire rotsspleten lopen. We wandelen door een landschap van geërodeerd zandsteen, door bossen, valleien en langs kleine waterstroompjes. Buiten het zachte gekraak onder onze voeten en het gezang van de vele vogels, is het volmaakt stil: geen stemmen, geen auto’s en geen vliegtuigen. Nederlandse bossen zijn ook schitterend, maar voor een beetje meer avontuur moet je toch echt de grens over. Luxemburg lijkt misschien wat saai, maar dat geldt zeker niet voor de natuur. Wel een tip: Neem voldoende eten mee tijdens je wandeling, omdat restaurants en winkels niet of nauwelijks lijken te bestaan buiten de steden.