Nederland | Fietsen, varen en wandelen in Giethoorn

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Giethoorn

Nederland | Fietsen, varen en wandelen in Giethoorn

ReizenReizen

Een kluwen van fluisterboten wurmt zich door de smalle sloten van Giethoorn. Vanaf de wal aanschouwen we het vrolijke tafereel van bootjes die tegen elkaar aan botsen en de boel blokkeren door beginnersfoutjes. Het is een gezellige boel van bootjes vol vriendinnen, vrienden, romantische stelletjes en gezinnen. In de luxere sloepjes zijn de picknickmanden uitgestald en wordt er niet bezuinigd op wit en rosé. Wij vinden het vandaag een tandje te druk om zelf te varen en kiezen voor een wandeling over de vele bruggetjes en smalle paadjes. Giethoorn is dit jaar van de Nederlandse toerist en dat is best bijzonder.

De vele houten bruggetjes zijn een belangrijk kenmerk van Giethoorn

Toerist in eigen land

Het grote voordeel van de pandemie is dat Nederland weer even van de Nederlanders is. Plekken die tot voor kort volledig waren dichtgeslibd, zijn dat eventjes niet meer. Nu is de kans om Kinderdijk, Amsterdam, de Zaanse Schans en ook Giethoorn zelf eens te aanschouwen. Wij huren een huisje in Giethoorn en Dwarsgracht en laten ons verrassen. We gaan een weekje fietsen, wandelen en varen in de kop van Overijssel. We zijn toerist in eigen land.

We gaan een weekje fietsen, wandelen en varen in de Kop van Overijssel. We zijn toerist in eigen land

Mette is nog niet eerder in dit deel van Nederland geweest en daarom heb ik een rondje op de fiets uitgestippeld om haar een indruk te geven van de omgeving. Niet alles is hier mooi. Het overgangsgebied tussen de Noordoostpolder en de Weerribben is ronduit lelijk. Wat doet deze platte en winderige leegte met de mensen die hier wonen? Wij worden er in elk geval niet enthousiast van en fietsen snel van Vollenhove, via Blokzijl naar het buurtschap Nederland waar het grootschalige agrarische landschap overgaat in de natuur van de Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel is het grootste laagveenmoerasgebied van Noorwest-Europa. Een gebied met veel water, uitgestrekte rietlanden en vogelrijke moerassen waar de otter en sinds kort ook de bever zich thuis voelen. Dit gebied is ontstaan door mensenwerk. Het veen werd afgegraven en tot turf te drogen gelegd. Overal is het patroon van weren (trekgaten) en ribben (legakkers) terug te vinden. Op sommige plaatsen werd teveel veen weggehaald waardoor onder invloed van wind en golven de grote meren (wieden) ontstonden die nu een prachtig recreatiegebied vormen. Aan de randen van het park liggen schilderachtige waterdorpen als Giethoorn en Dwarsgracht en pittoreske Zuiderzeestadjes.

Giethoorn wordt ook wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd door de vele bruggetjes en waterwegen

Giethoorn wordt ook wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd door de vele bruggetjes en waterwegen. De 2.630 inwoners van Giethoorn wonen verspreid over een langgerekt gebied langs de Dorpsgracht, de centrale as van Giethoorn. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. In normale jaren trekt Giethoorn ruim 200.000 Chinezen, die zich vergapen aan de schattige grachten, bruggen, huizen en boten. Maar nu dus even niet.

In plaats van Chinezen wordt Giethoorn nu in de weekenden overgenomen door de Nederlandse toerist.

In plaats van Chinezen wordt Giethoorn nu in de weekenden overgenomen door de Nederlandse toerist. Allemaal willen ze varen en daarom kun je dat beter zelf niet in de weekenden doen. Slimmer is het dan om Giethoorn al wandelend te verkennen. Het wandelpad loopt dan weer links en dan weer rechts langs de doorgaande Dorpsgracht. Vanaf de vele tientallen houten bruggetjes heb je goed zicht op de gezellige drukte op en rond het water. De rietgedekte boerderijen hebben bijna zonder uitzondering perfect onderhouden kleurrijke tuinen. Veel van deze huizen zijn tegenwoordig het eigendom van de rijkere stedeling die hier komt recreëren.

Blauwe lucht en witte wolken boven de Zuideindigerwijde

Varen in Giethoorn

De beste manier om van Giethoorn te genieten is natuurlijk vanaf het water. Na het weekend is de rust op het water teruggekeerd en huren wij een comfortabele fluistersloep om een dag te varen door Giethoorn en omgeving. Leuk zijn de vele bruggetjes waar we onder door moeten en de rust en stilte die we meepakken op deze maandagochtend. Tussen de rietlanden van de Weerribben-Wieden delen we het water met de vogels. Bijzonder en rustgevend is het dobberen op de geheel verlaten Zuideindigerwijde waar het gladde wateroppervlak een perfecte spiegel vormt voor de blauwe hemel en de witte watten wolken.

Met de kano door het labyrinth van sloten in de omgeving van Dwarsgracht

Dwarsgracht en omgeving  

Dwarsgracht is het rustige zusje van Giethoorn waar we het tweede deel van onze korte vakantie doorbrengen. Dwarsgracht ligt aan het gelijknamige water dat loopt van de Beulakerwijde naar de Thijssengracht. De karakteristiek van Giethoorn is terug te vinden in het water met vele zijslootjes en de talloze houten bruggetjes. Aan de waterkant de rietgedekte huizen met kenmerkende kameelrugdaken. Verwijzend naar de agrarische achtergrond van de eerdere bewoners.

Aan het einde van de dag worden we geterroriseerd door de knutten die massaal tevoorschijn komen

Hier gaan we met een kano op verkenning in een labyrinth van sloten waar we de otter of de bever tegen hopen te komen. Als we in stilte picknicken op een aanlegplaats tussen de rietlanden zien we genoeg bewegen in het water, maar wat het precies is blijft onbeantwoord. Helaas kunnen we maar kort genieten van onze picknick, want aan het einde van de dag worden we geterroriseerd door de knutten die massaal tevoorschijn komen. Knutten zijn kleine steekvliegen die het meest actief zijn op windstille dagen in de zomermaanden. Juist dus op de momenten dat het het fijnst is om buiten te zijn zorgen deze knutten er voor dat je naar binnen wordt gejaagd. Een vakantie in Giethoorn is verrassend leuk en ontspannend. De knutten zijn dat niet.

Leuke fietsroutes omgeving Giethoorn

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
ReizenReizen

Nieuwste verhalen

rennsteig fietsen
Duitsland

Duitsland | Bergen, bomen en buien

Tevreden zitten Bas en ik in het zonnetje op het terras van een gasthof te genieten van onze tweede weißen. Nu de zon schijnt piekeren we er niet

Lees verder »
VeloRoute SaarLorLux
Duitsland

Luxemburg | Veloroute SaarLorLux

We hebben onze tent opgezet in het hoge gras langs de Saar. De bodem is zacht en buiten is het stil. Na een lange dag fietsen vallen we

Lees verder »
fietsen mullerthal
Luxemburg

Luxemburg | Mullerthal trail

Ik heb altijd gedacht dat Luxemburg het meest saaie land ter wereld was. Een land vol bankiers, juristen en Europese ambtenaren die hun dagen vullen met saaie dingen.

Lees verder »

Geef een reactie

Dit vind je misschien ook leuk

Tiengemeten
Nederland

Nederland | Een rondje fietsen over Tiengemeten

Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Tiengemeten. Een eiland midden in het Haringvliet. De pont brengt je in tien minuten naar dit eiland vol ongerepte wildernis

Lees verder »
Wandelen in de Wieringermeer
Nederland

Nederland | Bossen in de Wieringermeer

Tot 1930 was de Wieringermeerpolder nog een groot meer tussen de kop van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Nu vind je er 2 mooie bosgebieden. In het noordelijkste

Lees verder »
error: Inhoud is beschermd