Een kluwen van fluisterboten wurmt zich door de smalle sloten van Giethoorn. Vanaf de wal aanschouwen we het vrolijke tafereel van bootjes die tegen elkaar aan botsen en de boel blokkeren door beginnersfoutjes. Het is een gezellige boel van bootjes vol vriendinnen, vrienden, romantische stelletjes en gezinnen. In de luxere sloepjes zijn de picknickmanden uitgestald en wordt er niet bezuinigd op wit en rosé. Wij vinden het vandaag een tandje te druk om zelf te varen en kiezen voor een wandeling over de vele bruggetjes en smalle paadjes. Giethoorn is dit jaar van de Nederlandse toerist en dat is best bijzonder.
Toerist in eigen land
Het grote voordeel van de pandemie is dat Nederland weer even van de Nederlanders is. Plekken die tot voor kort volledig waren dichtgeslibd, zijn dat eventjes niet meer. Nu is de kans om Kinderdijk, Amsterdam, de Zaanse Schans en ook Giethoorn zelf eens te aanschouwen. Wij huren een huisje in Giethoorn en Dwarsgracht en laten ons verrassen. We gaan een weekje fietsen, wandelen en varen in de kop van Overijssel. We zijn toerist in eigen land.
We gaan een weekje fietsen, wandelen en varen in de Kop van Overijssel. We zijn toerist in eigen land
Mette is nog niet eerder in dit deel van Nederland geweest en daarom heb ik een rondje op de fiets uitgestippeld om haar een indruk te geven van de omgeving. Niet alles is hier mooi. Het overgangsgebied tussen de Noordoostpolder en de Weerribben is ronduit lelijk. Wat doet deze platte en winderige leegte met de mensen die hier wonen? Wij worden er in elk geval niet enthousiast van en fietsen snel van Vollenhove, via Blokzijl naar het buurtschap Nederland waar het grootschalige agrarische landschap overgaat in de natuur van de Weerribben-Wieden.
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel is het grootste laagveenmoerasgebied van Noorwest-Europa. Een gebied met veel water, uitgestrekte rietlanden en vogelrijke moerassen waar de otter en sinds kort ook de bever zich thuis voelen. Dit gebied is ontstaan door mensenwerk. Het veen werd afgegraven en tot turf te drogen gelegd. Overal is het patroon van weren (trekgaten) en ribben (legakkers) terug te vinden. Op sommige plaatsen werd teveel veen weggehaald waardoor onder invloed van wind en golven de grote meren (wieden) ontstonden die nu een prachtig recreatiegebied vormen. Aan de randen van het park liggen schilderachtige waterdorpen als Giethoorn en Dwarsgracht en pittoreske Zuiderzeestadjes.
Giethoorn wordt ook wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd door de vele bruggetjes en waterwegen. De 2.630 inwoners van Giethoorn wonen verspreid over een langgerekt gebied langs de Dorpsgracht, de centrale as van Giethoorn. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. In normale jaren trekt Giethoorn ruim 200.000 Chinezen, die zich vergapen aan de schattige grachten, bruggen, huizen en boten. Maar nu dus even niet.
In plaats van Chinezen wordt Giethoorn nu in de weekenden overgenomen door de Nederlandse toerist.
In plaats van Chinezen wordt Giethoorn nu in de weekenden overgenomen door de Nederlandse toerist. Allemaal willen ze varen en daarom kun je dat beter zelf niet in de weekenden doen. Slimmer is het dan om Giethoorn al wandelend te verkennen. Het wandelpad loopt dan weer links en dan weer rechts langs de doorgaande Dorpsgracht. Vanaf de vele tientallen houten bruggetjes heb je goed zicht op de gezellige drukte op en rond het water. De rietgedekte boerderijen hebben bijna zonder uitzondering perfect onderhouden kleurrijke tuinen. Veel van deze huizen zijn tegenwoordig het eigendom van de rijkere stedeling die hier komt recreëren.
Varen in Giethoorn
De beste manier om van Giethoorn te genieten is natuurlijk vanaf het water. Na het weekend is de rust op het water teruggekeerd en huren wij een comfortabele fluistersloep om een dag te varen door Giethoorn en omgeving. Leuk zijn de vele bruggetjes waar we onder door moeten en de rust en stilte die we meepakken op deze maandagochtend. Tussen de rietlanden van de Weerribben-Wieden delen we het water met de vogels. Bijzonder en rustgevend is het dobberen op de geheel verlaten Zuideindigerwijde waar het gladde wateroppervlak een perfecte spiegel vormt voor de blauwe hemel en de witte watten wolken.
Dwarsgracht en omgeving
Dwarsgracht is het rustige zusje van Giethoorn waar we het tweede deel van onze korte vakantie doorbrengen. Dwarsgracht ligt aan het gelijknamige water dat loopt van de Beulakerwijde naar de Thijssengracht. De karakteristiek van Giethoorn is terug te vinden in het water met vele zijslootjes en de talloze houten bruggetjes. Aan de waterkant de rietgedekte huizen met kenmerkende kameelrugdaken. Verwijzend naar de agrarische achtergrond van de eerdere bewoners.
Aan het einde van de dag worden we geterroriseerd door de knutten die massaal tevoorschijn komen
Hier gaan we met een kano op verkenning in een labyrinth van sloten waar we de otter of de bever tegen hopen te komen. Als we in stilte picknicken op een aanlegplaats tussen de rietlanden zien we genoeg bewegen in het water, maar wat het precies is blijft onbeantwoord. Helaas kunnen we maar kort genieten van onze picknick, want aan het einde van de dag worden we geterroriseerd door de knutten die massaal tevoorschijn komen. Knutten zijn kleine steekvliegen die het meest actief zijn op windstille dagen in de zomermaanden. Juist dus op de momenten dat het het fijnst is om buiten te zijn zorgen deze knutten er voor dat je naar binnen wordt gejaagd. Een vakantie in Giethoorn is verrassend leuk en ontspannend. De knutten zijn dat niet.