fietser jeroen kleiberg
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als de wereld te groot is voor het aantal vakantiedagen, moet je daar iets aan doen. Dus werden de prioriteiten in de juiste volgorde gelegd en kwamen vrijheid en autonomie voorop. Met als lijfspreuk ‘I like to explore some more’ ben ik al jaren met grote regelmaat op reis, en maak daarbij als fotograaf en schrijver anderen deelgenoot van mijn avonturen.

In deze Podcast word ik geïnterviewd over mijn fietsreizen – inmiddels van al meer dan 60.000 km lang – want met de fiets als hulpmiddel kom je op de beste plekken. Ook over mijn mooiste reis, 6 maanden solo door Centraal Azië en de meerwaarde van wildkamperen. Mijn muziekkeuze komt overeen met mijn beeld wat reizen is, het uit je comfortabele, relatief saaie bestaan komen en het op een andere manier doen. Dat beeld is vertolkt in de film ‘Into the Wild’ met de soundtrack van Eddie Vedder, en past bij mijn manier van reizen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “

 1. Hoi Jeroen,

  Geweldig om te zien wat je allemaal al gedaan hebt qua fietsreizen!

  Ik ben zelf spullen aan het verzamelen om ook op fietsvakantie te kunnen (weliswaar in principe binnen Europa voorlopig, heb wel kids en een vaste baan).
  Ik hoorde in de podcast Into the wild dat jij aanraadt om alleen tassen achterop mee te nemen en dan wat grotere. Ik vroeg me af welke tassen jou goed bevallen? Het leek me handig om goede waterdichte te nemen, zoals bijv. de Ortlieb tassen die samen 70 liter zijn (en die hebben ook nog een niet-waterdicht voorvak om natte dingen in te laten drogen bijv). Of de Vaude proof back UL single tassen. Maar het lijkt alsof jij tassen hebt die meer ritsen hebben? En hoe zit het dan met de waterdichtheid? Ben benieuwd naar jouw ervaringen.

  Ik hoop dat je even tijd hebt voor deze vragen.

  Groet, Mathilde

  • Dag Mathilde,

   Leuk dat je door de Podcast op mijn website terecht bent gekomen en dat je zelf ook van plan hebt om op fietsavontuur te gaan.

   Even een nuance, er zijn mensen die het liefst met zowel voor- als achtertassen fietsen, omdat je reisfiets dan heel mooi in balans is en je voorkomt dat al je gewicht achterop hangt. De vornaamste reden dat ik niet van voortassen hou is dat ik graag over onverharde, ‘moelijke’ paden fiets en dat ik het heel vervelend vind als de voortassen achter stenen of boomwortels blijven hangen. Ook had ik altijd veel last van het lostrillen van de voortassen. Laaste reden dat ik niet van voortassen hou is dat je hierdoor zo veel tassen hebt dat ik daar altijd erg ongemakkelijk van word als ik wel eens een stukje met de trein moet of dat je met al je tassen naar een hotelkamer op de 5e verdieping van een hotel zonder lift moet. Ik heb liever een kleiner aantal tassen.

   Ik heb eigenlijk twee varianten waarmee ik fiets: de normale achtertassen van Ortlieb en de grote achtertassen van dat zelfde merk maar dan die van 70 liter. In die laatste kan inderdaad erg veel, maar wat een groot nadeel is aan die tassen, is dat de ophanging niet echt stevig is. Hoe dan ook zul je merken dat je schroeven gaat verliezen en je op een gegeven moment dus half loshangende tassen hebt. Super irritant, wat je het beste kunt ondervangen door goede (wat langere en stevigere) schroeven mee te nemen om te tassen onderweg te repareren. Hier heb ik bij de kleinere tassen van Ortlieb geen last van. Ik heb echter heel veel plezier van die grote tassen gehad en vond die zijvakken super handig om spullen in te doen die je onderweg gemakkelijk kon pakken. Drogen van kleding doe ik altijd bovenop mijn rackpack die ik met een spin heb vastgezet.

   De laatste tijd fiets ik liever met het het normale formaat tassen van Ortlieb in combinatie met een rackpack, waar ik naast mijn tent ook een heel aantal andere volumineuze zaken stop, inclusief eten. Dat werkt voor mij prima. Zowel Ortlieb als Vaude zijn zeer goede merken voor fietstasse en 100 % waterdicht door het gebruikte materiaal. Ik zou geen tassen nemen met meer ritsen. Beter kun je zelf vakken maken door je spullen in kleinere tassen te organiseren zodat je ze gemakkelijk kunt pakken/vinden/organiseren.

   De belangrijkste tip die ik voor je heb is deze: kleding en slaapzak kunnen zeer volumineus zijn, stop deze in een preasure bag, die kun je voor weinig geld kopen bij de decathlon en daarmee word je pakket kleding en slaapzak veel kleiner.

   Als je nog meer vragen hebt, dan kun je die stellen.

   Groet,

   Jeroen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd