Nederland | Montferlandse Toppen Wandelroute

Wandelen in Montferland

Nederland | Montferlandse Toppen Wandelroute

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De Montferlandse Toppen Wandelroute is een meer dan 25 km lange grensoverschrijdende route die achttien heuvels in het Bergherbos en Eltenberg met elkaar verbindt. Bossen, heuvels, slingerende paadjes, diversiteit aan flora, fauna en prachtige vergezichten. De route is een paradijs voor wandelaars. Elke top heeft een naam en een verhaal. De gehele route is gemarkeerd.

De Montferlandse Toppen Wandelroute is een paradijs voor wandelaars

De door mensenhanden opgehoogde Motte-Montferland is 67 meter hoog en dateert van rond het jaar 1000. Een motte is een kunstmatige aarden heuvel, waar vaak een kasteel op werd gebouwd. Op de grootste motte van Nederland is het in 1699 gebouwde jachthuis van de heren Van den Bergh nog te zien. Nu in gebruik als hotel-restaurant met een fenomenaal uitzicht.

Hotel-restaurant Het Montferland
Hotel-restaurant Het Montferland ligt bovenop één van de 18 heuvels

Net buiten Zeddam staat op de 37 meter hoge Paosbult een oorlogsmonument. Men vermoedt dat deze heuvel vroeger werd gebruikt om Paasvuren te ontsteken en dat de heuvel daar haar naam aan dankt. Na een mooie geleidelijke klim langs de bosrand en het gemengde en stille bos, sta je op de 86 meter hoge Beekermark. Een marke is een stuk landbouwgrond of bosgebied dat het gezamenlijke eigendom was van boeren en burgers.

Genieten van de herfst in het Bergherbos

De Hettenheuvel is met 92 meter de hoogste natuurlijke top in Montferland, maar doordat de top dichtbegroeid is kan er niet van het potentiele uitzicht worden genoten. Daarvoor moet je doorlopen naar de 80 meter hoge Kale Jacob, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Veluwezoom en de Posbank. Langs het pad bevinden zich enkele eenpersoons bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er één toegankelijk is gemaakt.

Prachtige uitzichten over de weide omgeving

Afgewisseld met prachtige uitzichten, vervolgt de wandelroute haar weg door het gemengde bos over de 71 meter hoge Keurvorstenheuvel en de 70 meter hoge Top de Rijsberg. Rijs is een oud woord voor takkenbos. Takkenbossen werden veel gebruikt door bakkers om hun oven te stoken. Wolkenland is de naam van een Jeugdherberg op de gelijknamige 78 meter hoge heuvel. De daarop volgende Peekjesbult wordt bereikt na een schitterend pad langs de bosrand met prachtige vergezichten. Deze 69 meter hoge heuvel is genoemd naar ’t Peeske. Vroeger een meertje, nu een fijne plek om wat te eten en te drinken.

Geniet van een zonsopkomst in Montferland

Mijn persoonlijke hoogtepunt is de 21 hoge uitkijktoren op de 85 meter hoge Hulzenberg. Bij helder weer heb je hier een adembenemend uitzicht over het uitgestrekte bosgebied en de weide omgeving: van Emmerich tot aan Zutphen en van Nijmegen tot aan de Oude IJsselstreek. In het weekend kan het hier druk zijn, door de week heb je hier het rijk alleen.

Een adembenemend uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Hulzenberg
Een adembenemend uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Hulzenberg

Op de Hoge Heide komen veel diersoorten voor die kenmerkend zijn voor een heidegebied, zoals de zandhagedis, de hazelworm, de gladde slang en de adder. De Hoge Heide is onderdeel van van de 6 km lange reptielencorridor in het Bergherbos. Deze corridor vergroot het leefgebied van de reptielen, zodat hun overlevingskansen toenemen. Reptielen hebben een belangrijke functie in het Bergherbos. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht door het eten van insecten. Zelf worden ze gegeten door verschillende soorten roofvogels. Op de Hoge Heide staan ook een heel aantal fotogenieke eiken.

De zon schijnt door het dichte bladerdak

De 32 meter hoge Möllebult met molen ligt nu op Duits grondgebied, maar tussen 1949 en 1963 stonden Elten en omgeving onder Nederlands bestuur. Dit ter compensatie voor de in de Tweede Wereldoorlog aangerichte schade in Nederland. Net over de grens in Duitsland ligt de 81 meter hoge Eltenberg. Deze vormt samen met de heuvels van het Bergherbos een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Achter de kerk op de Eltenberg zijn er een paar schitterende uitzichten over het stroomgebied van de Rijn.

Herfstwandeling in het Bergherbos

De 14e heuvel van deze wandeling is de 28 meter hoge Paosbult vlak voor Stokkum. Net als de 28 meter hoge Slangenbult is het onderdeel van een honderden meters lange zandduin, waar nu een tweetal campings liggen. De mooiste heuvel in Stokkum is de Möllemult met de molen er boven op. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over het dorp en de daarachter gelegen groene heuvels in het Bergherbos.

De laatste heuvels van deze wandeling zijn de 49 meter hoge Mengelenberg en de 62 meter hoge Galgenberg, maar deze bereik je pas na een rondje rond het schitterende kasteel van ’s Heerenberg.

Geniet mee van een zonsopkomst in Montferland

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

One thought on “Nederland | Montferlandse Toppen Wandelroute

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd