Podcast | Mijn fietszomer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Berner Obertal Zwitserland

Podcast | Mijn fietszomer

ReizenReizen

Voor de Fietsvakantie Podcast word ik dit keer geïnterviewd over mijn fietsvakantie door Oost Duitsland, langs de Oder en de Elbe. Vervolgens praten we over mijn avonturen in Alpen en mijn ervaringen over de hoge Alpenpassen. Vanuit Zwitserland vertel ik in deze laatste aflevering van dit seizoen hoe het verder gaat. Veel luisterplezier!

2 thoughts on “Podcast | Mijn fietszomer

 1. Dag Jeroen,

  Met veel plezier heb ik geluisterd naar het interview met jou op de podcast Fietskriebels.
  Ik vermoed dat het alweer een tijd geleden is opgenomen. Wat me enorm aansprak was je gedrevenheid en enthousiasme én je voorkeur voor afgelegen gebieden. Dat herken in mezelf. Want reizen in afgelegen gebieden, heeft ook mijn voorkeur. Ik heb redelijk wat ervaring met wildernis-avonturen. Voorheen met de rugzak (hiken) en een minimum aan materiaal bij me. Maar de laatste jaren heb ik het tourfietsen ontdekt. Met de fiets heb ik een groter bereik en dit bevalt me erg goed. Daarnaast maak ik foto’s (Olympus M1 mark2) van flora en fauna. Als ecoloog wil ik bijzondere soorten die ik onderweg tegenkom vastleggen. Op dit moment ben ik me aan het voorbereiden op een 3 maanden fietstocht van Athene naar Sint Petersburg en misschien verder door Finland. Onderweg probeer grote natuurgebieden te koppelen zoals de Karpaten, Donau-delta in Roemenie, grote bos- en moerasgebieden in Oekraine en Wit-Rusland en dan verder via de Baltische staten etc.

  Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt met zware camera-apparatuur, opladen van batterijen onderweg etc. ? Ik ga het liefst Ultra-light maar wil ook heel graag mijn camera met zoomlens (40-150 incl 1.4 converter) meenemen inclusief randapparatuur. Enfin, ik hoop dat je zin en tijd hebt om te reageren en een tipje van jouw sluier wil oplichten.

  Groet Johan.

 2. jeroenkl

  Dag Johan,

  Wat leuk om te lezen dat je mijn interview hebt gehoord en dat mijn enthousiasme opvalt. Dat ben ik dan ook zeker als het gaat om het verkennen van minder bekende plekken. Zelf heb ik ook uitgebreid gereisd door Rusland en de Baltische Staten en ben ik jaren geleden door de Oekraïne gefietst. Jouw fietsplannen komen mij dus bekend voor.

  Ik kan wel wat vertellen over mijn manier van fietsen en pakken. Kort door de bocht let ik meer op volume dan op gewicht. Als het in de tassen past gaat het mee. Maar ook weer niet helemaal, want als ik in de bergen ga fietsen met hoge passen, dan hou ik wel wat meer rekening met gewicht.

  Ik heb in het verleden gefietst met zo wel voor- als achtertassen, maar dat doe ik niet meer. Ik vind voortassen heel vervelend. Mijn bepakking bestaat uit een grote stuurtas van Ortlieb, twee achtertassen en een rackpack. Ik heb normaal formaat achtertassen en een set met een groot volume. Die laatste neem ik mee op een langere fietsreis, waar ik meer spullen nodig heb. Mijn rackpack is niet vol als ik van huis weg ga. M’n tent zit er in en het eten dat ik onderweg koop gaat er ook in. Zo heb ik altijd voldoende ruimte.

  Mijn beeld is dat de meeste fietsreizigers veel te veel spullen meenemen. Het is echt niet nodig om veel kleding bij je hebben. Fietsbroek was ik zo veel als mogelijk dagelijks uit, net als het shirt waarin ik fiets. Kleed je in laagjes als een uit en gebruik een deel van je laagjes ook als de kleding die je aanhebt als je niet op de fiets zit. Neem niet alles mee van thuis. Kleding verkopen ze overal, dus als het onverhoopt toch kouder is dan verwacht of iets moet worden vervangen dan koop je dat onderweg wel. Vooral in Europa is het natuurlijk fantastisch dat een decathlon nooit ver is.

  Ik bezuinig ook niet op apparatuur. Ik heb een spiegelloze systeemcamera van Sony en lenzen van Tamron die kwalitatief zeer goed zijn, maar qua gewicht en volume de helft zijn van Sony lenzen. Mijn stuurtas is mijn fototas. Daar passen mijn camera en lenzen in. Ook heb ik een statief. Gewoon een stevig statief van aluminium, die ik nog wel een keer ga vervangen voor eentje van carbon. Maar dat vind ik nog niet nodig.

  Samenvattend: het gewicht en volume dat ik bespaar op kleding vul ik op met camera spullen.

  Mocht je nog meer willen weten. Wat voor tent ik heb of andere spullen, dan hoor ik het wel.

  Groet,

  Jeroen

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
ReizenReizen

Nieuwste verhalen

rennsteig fietsen
Duitsland

Duitsland | Bergen, bomen en buien

Tevreden zitten Bas en ik in het zonnetje op het terras van een gasthof te genieten van onze tweede weißen. Nu de zon schijnt piekeren we er niet

Lees verder »
VeloRoute SaarLorLux
Duitsland

Luxemburg | Veloroute SaarLorLux

We hebben onze tent opgezet in het hoge gras langs de Saar. De bodem is zacht en buiten is het stil. Na een lange dag fietsen vallen we

Lees verder »
fietsen mullerthal
Luxemburg

Luxemburg | Mullerthal trail

Ik heb altijd gedacht dat Luxemburg het meest saaie land ter wereld was. Een land vol bankiers, juristen en Europese ambtenaren die hun dagen vullen met saaie dingen.

Lees verder »

2 thoughts on “Podcast | Mijn fietszomer

 1. Dag Jeroen,

  Met veel plezier heb ik geluisterd naar het interview met jou op de podcast Fietskriebels.
  Ik vermoed dat het alweer een tijd geleden is opgenomen. Wat me enorm aansprak was je gedrevenheid en enthousiasme én je voorkeur voor afgelegen gebieden. Dat herken in mezelf. Want reizen in afgelegen gebieden, heeft ook mijn voorkeur. Ik heb redelijk wat ervaring met wildernis-avonturen. Voorheen met de rugzak (hiken) en een minimum aan materiaal bij me. Maar de laatste jaren heb ik het tourfietsen ontdekt. Met de fiets heb ik een groter bereik en dit bevalt me erg goed. Daarnaast maak ik foto’s (Olympus M1 mark2) van flora en fauna. Als ecoloog wil ik bijzondere soorten die ik onderweg tegenkom vastleggen. Op dit moment ben ik me aan het voorbereiden op een 3 maanden fietstocht van Athene naar Sint Petersburg en misschien verder door Finland. Onderweg probeer grote natuurgebieden te koppelen zoals de Karpaten, Donau-delta in Roemenie, grote bos- en moerasgebieden in Oekraine en Wit-Rusland en dan verder via de Baltische staten etc.

  Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt met zware camera-apparatuur, opladen van batterijen onderweg etc. ? Ik ga het liefst Ultra-light maar wil ook heel graag mijn camera met zoomlens (40-150 incl 1.4 converter) meenemen inclusief randapparatuur. Enfin, ik hoop dat je zin en tijd hebt om te reageren en een tipje van jouw sluier wil oplichten.

  Groet Johan.

 2. jeroenkl

  Dag Johan,

  Wat leuk om te lezen dat je mijn interview hebt gehoord en dat mijn enthousiasme opvalt. Dat ben ik dan ook zeker als het gaat om het verkennen van minder bekende plekken. Zelf heb ik ook uitgebreid gereisd door Rusland en de Baltische Staten en ben ik jaren geleden door de Oekraïne gefietst. Jouw fietsplannen komen mij dus bekend voor.

  Ik kan wel wat vertellen over mijn manier van fietsen en pakken. Kort door de bocht let ik meer op volume dan op gewicht. Als het in de tassen past gaat het mee. Maar ook weer niet helemaal, want als ik in de bergen ga fietsen met hoge passen, dan hou ik wel wat meer rekening met gewicht.

  Ik heb in het verleden gefietst met zo wel voor- als achtertassen, maar dat doe ik niet meer. Ik vind voortassen heel vervelend. Mijn bepakking bestaat uit een grote stuurtas van Ortlieb, twee achtertassen en een rackpack. Ik heb normaal formaat achtertassen en een set met een groot volume. Die laatste neem ik mee op een langere fietsreis, waar ik meer spullen nodig heb. Mijn rackpack is niet vol als ik van huis weg ga. M’n tent zit er in en het eten dat ik onderweg koop gaat er ook in. Zo heb ik altijd voldoende ruimte.

  Mijn beeld is dat de meeste fietsreizigers veel te veel spullen meenemen. Het is echt niet nodig om veel kleding bij je hebben. Fietsbroek was ik zo veel als mogelijk dagelijks uit, net als het shirt waarin ik fiets. Kleed je in laagjes als een uit en gebruik een deel van je laagjes ook als de kleding die je aanhebt als je niet op de fiets zit. Neem niet alles mee van thuis. Kleding verkopen ze overal, dus als het onverhoopt toch kouder is dan verwacht of iets moet worden vervangen dan koop je dat onderweg wel. Vooral in Europa is het natuurlijk fantastisch dat een decathlon nooit ver is.

  Ik bezuinig ook niet op apparatuur. Ik heb een spiegelloze systeemcamera van Sony en lenzen van Tamron die kwalitatief zeer goed zijn, maar qua gewicht en volume de helft zijn van Sony lenzen. Mijn stuurtas is mijn fototas. Daar passen mijn camera en lenzen in. Ook heb ik een statief. Gewoon een stevig statief van aluminium, die ik nog wel een keer ga vervangen voor eentje van carbon. Maar dat vind ik nog niet nodig.

  Samenvattend: het gewicht en volume dat ik bespaar op kleding vul ik op met camera spullen.

  Mocht je nog meer willen weten. Wat voor tent ik heb of andere spullen, dan hoor ik het wel.

  Groet,

  Jeroen

Geef een reactie

Dit vind je misschien ook leuk

fietsreis Oman
Publicaties

De Wereldfietser | Operation Desert Storm

De lucht is geel van het vele zand dat uit de woestijn komt aanwaaien. Door de straten slingeren sluiers van stof. De paar mensen die zich zonder auto op straat begeven, beschermen hun gezichten tegen de zandstralen. Vanuit onze comfortabele hotelkamer horen Mette en ik de wind gieren en brullen.

Lees verder »
fietsen brabant
Publicaties

De Wereldfietser | De wraak van de rups

Ver verwijderd van drukke fiets- en wandelpadden zitten Mette en ik aan een bosrand in Noord-Brabant te genieten van de ondergaande zon. Dit is het perfecte moment op de perfecte plek om reeën en misschien wel een paar zwijnen te zien.

Lees verder »
fietsen madagaskar
Publicaties

De Wereldfietser | Madagaskar: Gestrand in het zand

Van rustig fietsen is in Madagaskar geen sprake. De horden om cadeaus bedelende kinderen maken het leven er niet aangenamer op. De combinatie van het mulle zand is zelfs reden om de handdoek in de ring te gooien.

Lees verder »
error: Inhoud is beschermd
%d bloggers liken dit: