1.08 – Tsjechië | Etappe 6: Tisnov – Zidlochovice (62 km)

1.08 – Tsjechië | Etappe 6: Tisnov – Zidlochovice (62 km)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

We worden wakker in onze mooie kamer, die is ingericht naar het beste dat het vroegere socialistische Tsjechië kon bieden. Een blik uit het raam levert helaas niet het positieve beeld op dat we hadden gehoopt; het regent weer eens. Dan maar uitgebreid ontbijten. We kiezen voor menu 6, wat wil zeggen dat we gaan voor de variant met de gekookte eieren. Dat wordt behoorlijk letterlijk opgevat, want het resultaat van deze keuze is dat we ieder drie gekookte eieren gepresenteerd krijgen. Een ei is dan wel vrij minimaal, twee eieren valt in de categorie prima, vanaf drie wordt het toch wel een wat overdreven. Als het is gestopt met regenen rijden we onze fietsen uit de feestzaal van het hotel en gaan op weg. Het zonnetje komt steeds vaker en langer tevoorschijn tussen de grijze wolken, als we in zuidelijke richting fietsen. Ook in dit gebied staan de bloeiende kersenbomen aan weerszijden van de weg. We hebben hier geluk mee, want de bloeitijd is maar kort. In Veverska Bityska stoppen we voor een kopje koffie en een pannenkoek met chocolade. We zijn hier in 2004 al eens geweest, maar toch herkennen we het nog. Het is inmiddels al lekker warm geworden en het is dus zweten geblazen tijdens het laatste klimmetje van vandaag. Met 20 graden is het tijd voor de korte broek. We zien en horen steeds vaker voor ons onbekende vogels, waaronder een vogel met een vrolijk kuifje. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat we goed op weg zijn naar elders.

We vervolgen onze route langs de Suratka rivier, die op dit punt tijdelijk is verandert in een stuwmeer. Er vliegt een motorrijder door de lucht, die door een kasteel werd afgeleid, waardoor hij de bocht mistte. Plotseling komen we terecht in een enorme drukte. Mensen flaneren, drinken bier, eten een hoop eten, fietsen, skeeleren en laten hun hond, baby, of zich zelf uit. We komen uit op de stedelijke kermis van Brno. Geweldig. Na dagen in een rustige omgeving te hebben gefietst, tettert de drukte ons tegemoet. Fietsroute 1 voert ons dwars door de tweede stad van het land. Deze stadsroute is de verrassing van Tsjechië. We rijden grotendeels door bossen, langs het water en door moestuinen. Gedurende de 25 kilometer dwars door Brno, komen we maar twee stoplichten tegen en rijden we op een geheel vrij liggend fietspad. Omdat het zaterdag is delen we de route met duizenden Brno-ers op de fiets of met skeelers onder de voeten. Nog nooit hebben we zoveel activiteit gezien. Het is dan ook lekker zonnig weer. Op het fietspad wordt campagne gevoerd door een politieke partij, waarvan de gratis beschikbaarheid van drinkwater tot een van haar speerpunten lijkt te behoren. Massa’s flessen met bronwater worden uitgedeeld. Zo rijden we met veel plezier door de stad Brno, waarvan we hadden verwacht dat het een verkeersdrama zou gaan worden. Een aanrader voor iedere fietser is de geheel vrij liggende fietsroute dwars door Brno.

Fietsroute 1 eindigt ten zuiden van Brno. Voor alle sportievelingen is daar een biertent geplaatst. Tsjechië is een geweldig land met de juiste prioriteiten. We gaan verder op fietsroute 4 in de richting van de Oostenrijkse grens. We krijgen nog een flinke bui op ons dak, die we samen met de andere fietsers zo goed als mogelijk maar gewoon ondergaan. In Zidlochovice vinden we onderdak in een pension. Voor 1.100 KC (€ 43,60) krijgen we een enorm groot appartement, dat bestaat uit verschillende ruimten. Wat is het verschil tussen een pension en een hotel? We zouden veel liever kamperen, maar campings zijn hier dun gezaaid en op de fiets is je actieradius een stuk beperkter dan met de auto. De voedzame maaltijd bestaat uit Kachna, in het Nederlands beter bekend als eend.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd