1.07 – Tsjechië | Etappe 5: Hlinsko – Tisnov (83 km)

1.07 – Tsjechië | Etappe 5: Hlinsko – Tisnov (83 km)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

We kijken uit het raam en zien een strakblauwe lucht. Wauw! Het lijkt de goede kant op te gaan. Een wandeling naar de COOP voor de noodzakelijke boodschappen van vandaag om daarna met de brander op het grasveld in de weer om water te koken. Als de beheerder langskomt verklaart hij mij voor gek, want er is een gezamenlijke keuken met een waterkoker. Had dat dan eerder verteld! Zit ik hier buiten een beetje moeilijk te doen. Nadat we alles weer hebben ingepakt en op de fiets hebben geladen gaan we weer op pad. De blauwe lucht is inmiddels verandert in een halfbewolkte situatie. Wel is het droog en niet koud. Het is ongeveer 25 kilometer fietsen naar het hoogste punt van onze route door Tsjechië. Een 750 meter hoge heuvel dicht bij Kadov. De route brengt ons door productiebos en over wegen die niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Langs de weg stromen beekjes die rustig voortkabbelen.

In Bystrica nad Pernstejnem stoppen we bij de Penny om ons proviand aan te vullen. Uit de luidsprekers in de straten schallen de klanken van Bon Jovi, waarna er een groot aantal mededelingen volgt over onderwerpen die ons niet duidelijk worden. In de straten rijden grote aantallen skoda’s. Veel vrouwen hebben roodgeverfd haar en de meeste mensen dragen goedkope, slecht passende spijkerbroeken. Het is heerlijk om door dit deel van Tsjechië te kunnen fietsen. Tussen de dennenbossen rond Hlinsko en het begin van de loofbossen na Nedvedice ligt een relatief vlak landbouwgebied. De velden met koolzaad zijn minder interessant dan de heuvels en de bergen, maar de afwisseling is prettig. We komen langs een van de mooist denkbare kastelen. Pernstein is een van de grootste kastelen in Moravië en dateert uit het jaar 1285. Er wordt veel tijd, geld en energie gestoken in de restauratie.

Het landschap voor Tisnov is het mooiste waar we tot nu toe doorheen zijn gereden. We rijden door een diep dal met aan weerszijden loofbossen en een beek dat langs de weg stroomt. In de weinige dorpen werken de mensen op het land of zijn druk in de weer met het hakken van hout of onderhoud aan hun woning. Dit is een gebied waar lekker kan worden geklooid. Hier heeft men de ruimte te midden van een fantastisch groen gebied. Omdat het nog te ver is naar een camping, stoppen we in Tisnov, waar we op zoek gaan naar een pension. We informeren bij een gebouw waar volgens het bord een pension gevestigd zou moeten zijn. We worden meewarig aangekeken. Na wat communicatieproblemen blijkt waarom. Een pension is ook een plek waar bejaarden hun laatste dagen slijten en is dus totaal iets anders dan dat wij nodig hebben. Het wordt dus hotel Kuetnica aan het mooie plein, waar we 800 KC (€ 31,70) voor een kamer moeten betalen. In het beste restaurant van de stad eten we uitgebreid voor 497 KC (€ 19,70). We delen de eetzaal met echtparen die een speciale avond uit vieren. Niet dat de muziek daarop wordt aangepast. Je weet dat je in Tsjechië bent, wanneer de radio aanstaat bij wijze van smaakvolle muzikale omlijsting, inclusief schreeuwerige reclames.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd