1.09 – Tsjechië | Etappe 7: Zidlochovice – Jesov (74 km)

1.09 – Tsjechië | Etappe 7: Zidlochovice – Jesov (74 km)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wakker worden in onze veel te grote, maar vooral groene kamer is een aanval op de zintuigen. Een artistiek persoon heeft zich volledig laten gaan met een grote variëteit aan groentinten. De muren, het plafond, alles is groen. Aan de muren hangen schilderijen en op het plafond is een grote schildering gemaakt. In de ontbijtzaal wordt de televisie aangezet. Het is 65 jaar geleden dat de Duitsers zich gewonnen gaven en een enorm militair vertoon op de Rode Plein is wat de Russen nodig vinden. Soldaten, tanks, kernraketten, helikopters, gevechtsvliegtuigen, het hele arsenaal komt langs. Het is een machtsvertoon van jewelste. Merkel is aanwezig en zij kwebbelt vrolijk met Poetin. De Chinese president heeft een goede tijd met Medvedev. Vertegenwoordigers van andere landen ontbreken. Dit is interessant. Wat is hier aan de hand? Van wat voor een toekomst zien we hier een tipje van de sluier worden opgelicht?

Nadat de gebakken eieren een rustige plek hebben gevonden in onze maag, stappen we op de fiets. We volgen een deel van de wijnroute, maar deze route levert ons meer modder en klei op dan druiven. Sterker nog, de klei is van betere kwaliteit dan dat de wijn ooit zou kunnen zijn. Op de onverharde paden rijden we ons helemaal vast. We houden het voorlopig wel op verharden wegen, want deze wijnroute ‘sucks big time’. Veel klei en weinig druif. Het is een nietszeggend landschap waar we doorheen rijden. In de onaantrekkelijke dorpjes vindt geen enkele activiteit plaats. Het is een agrarisch gebied met grote vervallen stallen en schuren en velden vol met opkomend graan. De velden zijn groen en bruin, maar niet boeiend. Tot Zdanice is er niets dat interessant genoemd kan worden. Het is zondag, dus er is nog meer niets dan dat er normaal iets zou zijn. Daarna wordt het landschap plotseling aantrekkelijker en interessanter. In het heuvelachtige landschap liggen dorpjes met huizen van rode dakpannen, roodbruine muren en nette tuinen vol met bloemen en gewassen. Grote velden, geel van het koolzaad, liggen tegen de hellingen gedrapeerd. Daartussen het lichte paars van de geurende seringen. Hier zijn het niet de fruitbomen, maar de kastanjes die vol in bloei staan.

Net buiten Jesov komen we terecht op een camping voor 110 KC (€ 4,35). We staan aan de bosrand en op een heuvel. De vogels fluiten vrolijk en de krekels sjirpen maar door. In de verte kwaken de kikkers. De fazanten kloeken in het veld en ergens in het bos loopt een gek geworden pauw, die af en toe een schreeuw geeft om aandacht. Met een paar biertjes uit de kroeg en een kampvuur naast de tent, is het leven bijzonder aangenaam. Dit is de reden waarom we zou graag willen kamperen. Dit zijn de situaties waarom we met de fiets op reis wilden. De hele dag buiten zijn, de geluiden van de natuur om je heen. We zijn de enige kampeerders, maar wel is er een chalet bezet door een Tsjechische familie. Vader is bijzonder geïnteresseerd in onze Rohloff, maar spreekt geen woord over de grens. Dochter wordt er bij gehaald voor de Duitse vertaling.

Wat ons sinds gisteren begint op te vallen is dat onze benen en longen veel sterker zijn geworden. Hellingen vormen geen enkel probleem meer. Een klimmetje van 12 procent is nog steeds niet leuk, maar ook deze redden we zonder pijn en zonder ademnood. Gelukkig maar, want fietsen in de bergen is het mooiste dat er is. Niets is hier ook vlak, dus klimmen zullen we wel moeten. Het grote voordeel van fietsen boven wandelen is wel dat je na een klim, bijna altijd wordt beloond met een afdaling. In tegenstelling tot wandelen, kost een afdaling je op de fiets geen energie. Tot nu toe is de maximaal behaalde snelheid 52 km/u. Dat was vandaag. Floor ligt inmiddels lekker te slapen in de tent. Mijn Radegast is leeg en het vuur is bijna uit. Het is buiten erg donker en alleen het geluid van mijn pen over het papier, de krekels en de kikkers zijn nog te horen. Het is tijd om ook in de tent te kruipen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd