2.2. Rusland | Novosibirsk en Akademgorodok

2.2. Rusland | Novosibirsk en Akademgorodok

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

We hebben Novosibirsk uitgekozen voor een top, omdat we het ongeveer in het midden van de lijn Moskou – Irkutsk ligt en we wel eens willen meemaken hoe de mensen in het koude Siberië overleven. Het vinden van een betaalbaar hotel valt vies tegen. Ondanks dat we beschikken over een zakenvisum waarmee we in theorie geheel vrij zouden moeten kunnen reizen, worden we overal geweigerd, zodat we zijn aangewezen op het duurste hotel van de stad. Pas later komen we er achter dat dit komt omdat we hadden moeten reserveren. In het Sibir hotel maken we gebruik van de grote badkamer voor een grondige reiniging, zodat we fris en fruitig de stad kunnen verkennen.

De stad ademt een ontspannen sfeer. Brede straten omzoomd met populieren, veel terrassen en nog veel meer mensen die het er van nemen. De mooie meiden gaan gekleed in korte rokjes en strakke shirtjes, terwijl ze met hun hoge hakken langs komen tikken. De mannen zien er beduiden minder verzorgt uit en zijn meer geïnteresseerd in hun Baltica (pivo) of een pot snelschaken in het druk bezochte park. De kampioen is in staat een spel te winnen in minder dan 2 ½ minuut. Hij is dan ook een professionele schaker. Het is vandaag 30 graden waardoor we in elk geval het vooroordeel dat het hier altijd koud en ellendig is kunnen wegstrepen. Wel zijn de straten wit van de sneeuwt en is de lucht vol met witte vlokken. Dit wordt veroorzaakt door de zaden van de populieren die als een soort dons door de lucht zweven en een dunnen deken vormen op de grond. Dit fenomeen noemt men zomersneeuw.

Vanaf Novosibirsk gaan me met de minibus, eigenlijk een gedeelde taxi, naar Akademgorodok. Tot 15 jaar geleden was deze stad niet toegankelijk voor buitenstaanders en stond zelfs niet aangegeven op de kaart. Akademgorodok betekent letterlijk Academiestadje en is in de voormalige Sovjet-Unie de benaming voor wijken of stadsdelen waar een groot aantal wetenschappelijke instellingen geconcentreerd is. Nu vormt deze voormalige geheime enclave het centrum van de Russische ICT-ontwikkelingen. Vlak buiten Akademgorodok ligt de Ob Sea (Obskoe More). Een stuwmeer in de rivier de Ob. Het zou een heel mooi weer kunnen zijn, ware het niet dat het er een enorme bunzing bende is. Alles wat de mensen hier gebruiken, wordt achteloos achtergelaten en neergesmeten. Ook de mensen in de trein gooien hun afval uit het raam, met het excuus dat arme mensen de troep langs het spoor verzamelen. Ondanks de troep, waardoor we het gevoel hebben op een vuilnisbelt te zijn aangeland, maken we het er het beste van. Boven een kampvuur aan het water roosteren we worsten en later zetten we onze tent ergens beschut op. Heerlijk vrij en zonder zorgen.

‘s Ochtends blijken we bepaald niet de enige te zijn geweest die hier de nacht hebben doorgebracht. De vissers zijn gebleven en op het strand staan een aantal tenten. Na een rondje te hebben gezwommen gaan we weer terug naar Novosibirsk, want vandaag reizen we weer verder. Op het station van Novosibirsk willen we onze bagage in een kluis doen, maar niets is hier simpel. Op de kluizen staan tijden, maar wat dit betekend is ons niet duidelijk. Zijn ze dan open of juist dicht? Is het Moskou tijd of toch de lokale tijd? Niemand spreekt hier Engels en wij spreken nog geen Russisch. Het kost ons dus meer dan gemiddelde moeite om onze tassen in een Russische kluis te plaatsen. Nu maar hopen dat we nog terug krijgen.

We hebben onze handen vrij voor shashlik en een verdere verkenning van Novosibirsk. Met de metro reizen we af naar een recreatiegebied langs de rivier de Ob. Met drie mensen en nog veel meer biertenten moeten we concluderen dat het aan gezelligheid ontbreekt. Het is een veel beter plan om lekker te eten en boodschappen te doen voor de komende dagen in de trein. Wonder boven wonder krijgen we onze bagage zonder moeite terug. Meer moeite hebben we er mee om te achterhalen waar de trein straks vertrekt. Niemand begrijpt ons en wij begrijpen de Russen niet. We ontmoeten een Rus die met dezelfde trein meemoet. Hij neemt ons op sleeptouw. Trap op, trap af. Perron 2. Een omroepbericht. Trap op, traf af naar perron 1, waar onze trein komt binnenrijden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd