The Kimberley

The Kimberley

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Na al het industrieel geweld in het volledig rood bestofte Port Hedland, reden we met onze auto de 700 kilometer door de Great Sandy Dessert, waarvan we niet begrijpen waar de naam vandaan komt, want er staan meer bomen dan op de Veluwe, richting Broome! Omdat we aantal stops hadden gemaakt om van geheel verlaten stranden te genieten, kwam Broome voor ons over als Scheveningen aan een blauwe zee, maar omdat ze hier de naam van de Nederlandse badplaats niet kunnen uitspreken, hebben ze het maar Broome genoemd! Omdat wij hier niet blij werden, waren we een dag later weer op weg om onze etappe naar Kununurra te starten! Deze etappe bracht ons door een land (The Kimberley) vol met Baobabs (de enige soort buiten Afrika), zoetwaterkrokodillen (niet gevaarlijk), ghost-gums en termietenheuvels in alle soorten, maten en kleuren! Aangekomen in Kununurra ‘regelden’ we een kosteloos verblijf in The Bungle Bungles, waar we drie weken langer dan de ‘geplande’ week door hebben gebracht! Nu zijn we weer terug in Kununurra en bereiden we ons voor op onze reis richting de Northern Territories!

Werken in de Bungle Bungles
The Kimberley wordt gezien als ‘de laatste wildernis van Australië’, waarvoor je echt een four-wheel-drive nodig hebt! Aangezien wij het met vier wielen moeten doen, waarvan er maar twee aangedreven worden en we eigenlijk wel heel erg graag The Bungle Bungles wilden zien, moesten we wat creatiever zijn. Waarom wilden we zo graag naar The Bungle Bungles? Omdat dit een heel bijzonder nationaal park is, dat pas eind jaren tachtig is ‘ontdekt’, door de blanke Australiër, de bijzondere rotsformaties (World Heritage) nergens anders ter wereld voorkomen en omdat het vrij moeilijk is om een meer afgelegen mooi gebied te vinden.. Toegang is alleen mogelijk over een extreem slechte weg, waar je een groot aantal uren mee bezig bent, of per vliegtuig! Wij gingen aan de slag als vrijwilliger in een toeristenkamp (East Kimberley Tours) in het nationale park! Als ‘smurf’ (vanwege onze blauwe poloshirts = uniform). In ruil voor het schoonmaken van toiletten, bunglelows, het opmaken van bedden en afwassen, continue afwassen, werden we met een privévlucht ingevlogen en kregen we twee dagtochten door de Bungles aangeboden! Geen slechte deal!

Omdat het hier ons wel erg goed beviel en omdat we eigenlijk meer dollars nodig hadden, maar dat niet wilden verdienden door meloenen te oogsten, kregen we het voor elkaar om eerst twee weken betaald in dienst te blijven als smurf. Omdat niemand ons meer kwijt wilde en ons maar geen vlucht terug werd aangeboden, knoopten we er nog maar een week aan vast! Na vier weken vieze toiletten, bedden, afwas, witte vliegende ratten (vogels die vooral ’s nachts een afschuwelijk prehistorisch kabaal ten gehore brengen), stof, hitte, de vliegen en onze drankrekening was het tijd om te vertrekken. We kunnen stellen dat we deze ervaring niet hadden willen missen, maar zeven dagen per week werken, minimaal 12 uur per dag bij temperaturen die in de schaduw oplopen tot 38 graden en in de zon tot ver boven de 50, is niet echt gezond! Gelukkig werden we extreem goed gevoed door de kampkok, waardoor we beiden een aantal kilo’s zijn aangekomen!

We zouden hier kunnen melden hoe The Bungles er uit zien, maar we kunnen dat ook niet doen, want er is inmiddels al een nieuwe CD met foto’s onderweg naar Nederland, zodat jullie zelf kunnen zien hoe mooi en bijzonder het hier wel niet is! Heel apart was het om een maand door te brengen in een kurkdroog woestijngebied, waar het er in de regentijd (The Wet), volledig anders uit gaat zien. Nu al is het heet, maar over twee maanden zijn temperaturen in de schaduw tot over de 50 graden met een luchtvochtigheid van 100 procent geen uitzondering! Volgens de Aussies was het onmogelijk dat het voor oktober regent, maar Jeroen bleef maar verkondingen dat het de volgende dag zou gaan regenen, waarin hij op onze laatste dag van ons verblijf gelijk kreeg: een paar druppels en onweer!! Alles is mogelijk!

Bushbranden
In Australië hebben ze nogal vaak last van bosbranden, die ze hier bushbranden noemen (wat overigens niets heeft te maken met die idioot in dat rare land). Om branden te voorkomen, vinden ze het hier nodig om zo veel mogelijk natuur zelf in de fik te steken! Overal waar we komen zien we land dat al in de fik staat, net is afgefikt of afgefikt staat te worden! Onze conclusie is dat er jaarlijks meer oppervlak in de fik wordt gestoken, om ‘erger’ te voorkomen, dan dat er jaarlijks überhaupt natuurlijk kan affikken! Overal waar je bent hangt een waas van rook, je ruikt het en je ziet de vlammen!! De enige wolken die we de afgelopen drie maanden hebben gezien, zijn de rookwolken van de branden! Het enige positieve aan deze branden is dat het extreem rode zonsondergangen mogelijk maakt!

Alcohol
Het probleem van/met veel Aboriginals is dat ze alcoholist zijn. Om het verkrijgen van alcohol wat moeilijker te maken is de aanschaf van wijn op nogal lachwekkende wijze beperkt! De goedkoopste alcohol, als je uitgaat van kwantiteit, zijn de vier en vijf liter pakken wijn! Voor budget reizigers als wij(n), zijn deze pakken natuurlijk zeer interessant en de enige mogelijkheid om niet failliet te gaan aan de drankrekening. De Aboriginals, die zich echter niet veel zorgen (hoeven te) maken over geld, zien dit ook en ook de overheid heeft dit door. In het noordelijk deel van Western Australië, is het daarom niet mogelijk om grote goedkope pakken wijn aan te schaffen! Alleen de veel duurdere twee liter pakken zijn verkrijgbaar, maar dan met de limiet van twee pakken per persoon! In Kununurra zijn we gestuit op een ‘geheime’ voorraad grootverpakkingen, maar de verkoop daarvan is beperkt van 11.00 – 17.00 uur! Buiten deze tijden staat deze voorraad je toe te lonken, maar je kunt er verder niets mee! Als je er dan toch in slaagt om een groot pak te bemachtigen, dan is een pak per persoon het maximum, die verplicht moet worden vervoerd in een doorzichtige plastic tas. Dus! Erg lachwekkend allemaal, vooral als je bekijkt dat het dus geen ene zin heeft, want in plaats van met pakken wijn, liggen de Aboriginals nu met flessen Whisky op straat.

En verder
Geen zorgen. Wij hebben nog geen probleem met het drinken van wijn! Wij zitten nu in Kununurra (al een paar weken de heetste plaats van enige betekenis in Australië) en gaan morgen met onze auto, die net is gepimpt met vier strakke nieuwe bandjes, op weg naar de Northern Territories! Via een groot aantal stops, zullen we langzaam afzakken naar Alice Springs, waarna we weer omhoog zullen rijden richting Darwin, waar onze reis in Australië naar alle waarschijnlijkheid gaan eindigen! Vanaf daar willen we met een goedkope vlucht richting Singapore en dan verder richting India, waar we deze reis willen beëindigen! Althans, dit is het huidige plan, maar die veranderen dagelijks. We houden jullie op de hoogte!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Australie

Darwin

Voordat we morgen op het vliegtuig stappen naar Singapore, hebben jullie nog een verslag te goed over onze laatste weken in Australië. Wat kunnen we hierover vertellen? Als

Lees verder »
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd