Bergpassen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het fietsen over bergpassen is een ervaring die je uitdaagt en tegelijkertijd beloont. De beklimming, hoewel uitdagend met steile hellingen en haarspeldbochten, is vaak het leukste deel, vooral voor degenen die van technisch klimmen houden. Haarspeldbochten voegen een element van technische vaardigheid toe en bieden vaak een moment van rust en een kans om het uitzicht te waarderen voordat je de volgende sectie aanpakt. Hoe lang en inspannend de klim ook is, ‘what goes up, must go down’. De afdaling die volgt is een welverdiende beloning waarin je kunt uitrusten voor je volgende klim.

Kirgizië | Torpok Pas

Torpok Pas Kyrgyzstan
Torpok Pas (3.124 meter), Kyrgyzstan – juli 2018 | Sony A6500

In juli 2018 fietste ik door één van de meest verbluffende landen ter wereld. Ik had de nacht doorgebracht aan de oever van het prachtige Song-Köl meer, een juweel hoog in de bergen van Centraal-Kirgizië. Er zijn maar een handvol wegen die naar beneden leiden, en ik koos er een die slechts met enkele stippen op mijn kaart was aangegeven. Wat een geluk! Vanaf de 3.124 meter hoge Torpok Pas keek ik neer op de weg voor me: een kronkelend pad van 30 onverharde haarspeldbochten, dat door een betoverend mooie vallei liep met een bergrivier van kristalhelder water. Ik was in een fietsparadijs.

Kirgizië | Moldo-Ashuu Pas

Moldo-Ashuu pas Kyrgyzstan
Moldo-Ashuu pas (3.346 meter), Kyrgyzstan – juli 2018 | Sony A6500

Song Kol Lake in Kyrgyzstan is een populaire bestemming en er zijn verschillende manieren om er te komen, vaak afhankelijk van de tijd van het jaar en de lokale weersomstandigheden. Meestal wordt het meer bereikt via een van de verschillende bergpassen. De Moldo Ashuu pas ligt aan de zuidelijke kant van het meer en wordt vaak gebruikt door reizigers die vanuit de richting van Naryn komen. De weg is steil en bochtig, maar het uitzicht op het meer vanaf de top van de pas is spectaculair. De weg naar de top is onverhard en is alleen begaanbaar voor 4×4 voertuigen of fietsers. Na de Pamir Highway voel ik met super fit en het kost me dan ook geen enkele moeite om boven te komen. Moldo-Ashuu is één van de meest uitdagende wegen in Kirgizië en zeker één van de mooiste. Deze hoge bergpas, gelegen in het Tian Shan-gebergte van de provincie Naryn, ligt op een hoogte van 3.346 meter boven zeeniveau.

Kirgizië | Arabel Pass and Burkhan Valley

Arabel Pas Kyrgyzstan
Arabel Pas (3.837 meter, Kyrgyzstan – augustus 2018 | Sony A6500

Kirgizië | Barskoon-pas

Op een heldere ochtend, met de frisse berglucht die mijn longen vulde, begon ik aan mijn tocht over de Barskoon pas. De zon wierp een gouden gloed over de ruige bergtoppen terwijl ik mijn weg omhoog trapte. Elke bocht bracht een nieuw panorama van adembenemende schoonheid; de besneeuwde pieken in de verte, de wilde bloemen die langs de weg bloeiden, en het rustgevende geluid van een nabijgelegen bergrivier. De uitdaging van de klim werd beloond met een gevoel van volledige vrijheid.

Barskoon pas Kyrgyzstan
Barskoon pas (3.754 meter), Kyrgyzstan – augustus 2018 | Sony A6500

De Barskoon pas, gelegen op een hoogte van 3.754 meter, presenteerde zich als een test van uithoudingsvermogen en technische vaardigheid. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, vereiste elke pedaalslag een gedisciplineerde inspanning. De onverharde weg, bezaaid met losse stenen en zand, vroeg om een zorgvuldige navigatie. Terwijl ik hoger klom, werd de lucht ijler, maar de technische aard van de klim hield mijn geest scherp. De haarspeldbochten boden een technisch spel van balans en controle.

Barskoon pas Kyrgyzstan
Barskoon pas (3.754 meter), Kyrgyzstan – augustus 2018 | Sony A6500

Marokko | Tizi n’Test

Tizi n'Test Marokko
Tizi n’Test (2.101 meter), Morocco – oktober 2015 | Sony A6000

Tizi n’Test is een hoge bergpas gelegen op een hoogte van 2.101m boven zeeniveau op de grens van de regio’s Marrakesh-Safi en Souss-Massa-Drâa in Marokko. Het is een van de meest schilderachtige ritten in het land. De weg naar de top, bekend als Tizi n’Test Road (R203), is geasfalteerd en strekt zich uit over 47,7 km van Tafingoult naar Mouldikht. Deze weg werd gebouwd door de Franse kolonialisten tussen 1926 en 1932 en markeerde de eerste moderne weg die Marrakech met de Souss-vlaktes verbond. De rit biedt adembenemende uitzichten op de bergen. Het is een prachtige weg om te fietsen.

Georgia | Abano pas

Abano Pass Georgië
Abano Pass (2.850 meter), Georgië – augustus 2010 | Canon Ixus 800

De Abano-pas bereikt een hoogte van 2.850m en je zult veel steile haarspeldbochten moeten beklimmen om de top te bereiken. Echter, je bevindt je ook al meanderend op prachtige balkonwegen die aan kliffen hangen en je slingert langs de bodem van diepe kloven aan de voet van torenhoge klifwanden.

Het is de variëteit van het rijden, de uitdaging van het onverharde oppervlak en de ongerepte wildernis waar de weg doorheen loopt, die de Abano-pas een van de beste avontuurlijke fietsroutes in Europa maken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Frankrijk

Frankrijk | Fietsen langs de Loire

Ontdek de schoonheid van Frankrijk terwijl je fietst langs de Loire op de prachtige La Loire à Vélo fietsroute. Op de ongeveer 1.000 km lange route passeer je prachtige kastelen, historische steden en indrukwekkende natuurgebieden langs de Loire.

Lees verder »
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd