Frankrijk | Fietsen langs de Loire

Frankrijk | Fietsen langs de Loire

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Met 320 kilometer per uur snellen we door het glooiende landschap van Midden-Frankrijk. In twee uur overbruggen we de afstand waar we met de fiets twee weken mee bezig zijn geweest. We zijn in Tours op de TGV gestapt naar La Rochelle, om onze auto op te halen die we hebben achtergelaten op de grote parkeerplaats in de jachthaven. Het is een race tegen de klok. Met de auto moeten we nog 450 kilometer rijden om de auto op tijd in Nevers te parkeren, zodat we om 19.30 in de laatste trein terug naar Tours kunnen stappen, waar onze fietsen met bagage zijn achtergebleven. De volgende dag kunnen we dan onze fietsroute langs de Loire vervolgen richting Nevers.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
Het Loiredal wordt de tuin van Frankrijk genoemd | Beaugency, France – september 2020

Het plan voor de zomer van 2020 bestaat uit een fietstocht langs de Loire en door de Bourgogne, afgewisseld met een vakantiehuisje in de Morvan. Om dit logistiek mogelijk te maken rijden we met de auto naar La Rochelle, om over La Vélodyssée naar Nantes te fietsen, waar we verder fietsen over La Loire à Vélo, die via Tours en Orléans naar Nevers loopt. Maar eerst rijden we dus vanuit La Rochelle in noordelijke richting langs de Atlantische Oceaan.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
Fietsen over La Vélodyssée | Le Château-d’Olonne, France – augustus 2020

La Vélodyssée

La Vélodyssée is het 1.200 kilometer lange Franse deel van de Atlantische kustroute (Eurovelo 1), die Hendaye op de grens met Spanje, met Roscoff aan de noordpunt van Bretagne verbindt over rustige fietswegen. Wij pakken er maar 250 kilometer van mee om van La Rochelle naar Nantes te fietsen. La Rochelle is een schitterende havenstad aan de Atlantische Oceaan. Wij komen er direct in een vakantiestemming geholpen door de jachthaven vol bootjes en de stralende zomerzon. Direct ten noorden van La Rochelle ligt een uitgestrekt en waterrijk landbouwgebied dat wij nogal saai vinden. Waarschijnlijk omdat het er niet heel anders uitziet dan een Hollands polderlandschap.

In La Rochelle komen wij direct in in een vakantiestemming geholpen door de jachthaven vol bootjes en de stralende zomerzon

Na twee dagen fietsen wordt de route interessanter. We fietsen direct langs de Atlantische Oceaan, door een glooiend duinlandschap met afwisselende vegetatie, waarin we gemakkelijk onze tent kunnen verstoppen. Strandafslagen langs de route brengen ons naar verlaten stranden met weidse uitzichten over de Atlantische Oceaan. Sommige kustplaatsjes zijn nog heel charmant, maar veel dorpen zijn uitgegroeid tot uitgestrekte badplaatsen, met de ene na de andere camping vol met identieke bungalows. Delen van de route zijn mooi, maar het overgrote deel vinden we maar matig interessant en ook veel te toeristisch. We zijn dan ook blij als we bij Nantes onze route langs de Loire kunnen vervolgen. Misschien dat La Vélodyssée in zuidelijke richting interessanter is.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
Kamperen in het Franse polderlandschap | Triaize, France – augustus 2020

La Loire à Vélo

De Loire is met 1.012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De rivier ontspringt in de Ardèche en stroomt dan verder door plaatsen als Orléans, Tours, Angers en Nantes om bij Nazaire uit te monden in de Atlantische Oceaan. Het Loiredal wordt sinds de 16e eeuw ook wel ‘de tuin van Frankrijk‘ genoemd en de beste manier om daar van te genieten is natuurlijk met de fiets. Over de 900 kilometer lange fietsroute La Loire à Vélo, fietsen wij over landelijke paden, fietspaden en weinig gebruikte weggetjes van Tours naar Nevers langs de oevers van de Loire. Het is een gemakkelijke route, zonder al te veel hoogteverschillen, maar met een enorme diversiteit aan landschappen.

La Loire à Vélo maakt overigens ook onderdeel uit van de lange Europese fietsroute Eurovélo 6, een route van meer dan 3 600 Km die de Atlantische oceaan en de Zwarte Zee verbindt.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
Eén van de hoogtepunten van La Loire à Vélo | Poilly-Lez-Gien, France – september 2020

De Loire is één van de laatste rivieren van Europa die nog vrij mag stromen. De brede rivier meandert in luie bochten door een prachtig rivierdal, met een enorme rijkdom aan weelderige, wilde landschappen en schitterende steden en kastelen. We genieten van de rustige wegen en de prachtige kampeerplekjes die we iedere dag vinden op verlaten plekken langs de Loire. Iedere dag weer is het een feest om de pasta met tonijn klaar te maken met uitzicht op het traag stromende water van de rivier. Dagelijks doen we onze boodschappen in één van de schitterende stadjes langs de rivier, zodat we nooit zonder een mooie Franse wijn en een kaasplankje het einde van weer een mooie fietsdag hoeven te vieren.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
We kamperen op prachtige plekjes langs de rivier | Chalonnes-sur-Loire, France – augustus 2020

Koningskastelen

Het deel tussen tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire staat bekend om zijn prachtige kastelen die overal boven de oever uitsteken. Dit deel van het Loiredal wordt ook wel de vallei van de koningskastelen genoemd, want hier fiets je letterlijk van château naar château. Eind 2000 riep UNESCO dit deel de Loire uit tot Werelderfgoed. Volgens de UNESCO is het Loiredal namelijk een “uitzonderlijk cultureel landschap van grote schoonheid, met historische dorpen en steden”. Wij delen de mening van UNESCO. We vinden het hier prachtig. Er is een speciale fietsroute die met enkele grote lussen enkele beroemde kastelen en abdijen verbindt met de route langs de Loire. Wij vinden de kastelen direct langs de Loire al indrukwekkend genoeg.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
We fietsen van van château naar château | Saint-Père-sur-Loire, France – september 2020

Een dag treinen

Het achterlaten van onze auto in La Rochelle heeft ons voor de uitdaging gesteld deze ook weer terug te halen. Het oorspronkelijke idee is door te fietsen naar de Morvan en dat één van ons zich dan opoffert om twee dagen te reizen om de auto op te halen. Hoe verder we echter stroomopwaarts komen, hoe slechter dat idee lijkt te worden. Frankrijk is zo op Parijs gericht dat je met de trein bijna altijd via de hoofdstad moet reizen om elders te komen. En dat kost tijd. Kijkend naar de kaart realiseren we ons dat we in Tours een ‘window of opportunity‘ hebben. Hier kunnen we op de rechtstreekse TGV naar La Rochelle stappen en daarnaast is er een directe verbinding met het verder stroomopwaarts gelegen Nivers: het eindpunt van de fietsroute langs de Loire en de parkeerplaats voor onze Mitsubishi.

Zo komt dat we de volgende dag samen in de TGV naar La Rochelle snellen om de auto te verplaatsen naar Nivers.

We boeken voor twee nachten een kamer in het naast het TGV station gelegen hotel. In de veronderstelling dat Mette zich een dag gaat vermaken in Tours koop ik een ticket voor de TGV naar La Rochelle, die de volgende ochtend vroeg vertrekt. Maar we onderschatten de gevolgen van corona: door een tekort aan personeel mag er overdag niemand in het hotel verblijven. Mette mag de hele dag op straat hangen, of ze gaat met mij op pad. Zo komt dat we de volgende dag samen in de TGV naar La Rochelle snellen om de auto te verplaatsen naar Nivers. Een beetje onhandig vind ik wel.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
De Fransen hebben een voorliefde voor kerncentrales | Avaray, France – augustus 2020

Van Tours naar Nivers

Nu de auto in Nivers staat geparkeerd en wij weer terug zijn in Tours, zit er niets anders op dan weer op de fiets te stappen en onze tocht langs de Loire voort te zetten. We fietsen vier dagen van het ene naar het andere kasteel. De één nog indrukwekkender dan de andere. We passeren steden met schitterende historische centra die spiegelen in het water van de Loire, die we richting Orleans eerst naar het noordoosten en daarna richting het zuidoosten volgen. Vele mooie gietijzeren en stenen bruggen overspannen de rivier.

We passeren steden met schitterende historische centra die spiegelen in het water van de Loire

Onze kampeerplekjes worden iedere dag beter. De ene dag staan we op zandplaat in de deels drooggevallen bedding van de river. De volgende dag staan we op een eiland tussen de verschillende meanderende stromen, waarin de rivier zich tijdelijk heeft opgesplitst. Gek genoeg geniet ik vooral van de plekjes waar we uitkijken op de koeltorens van een kerncentrale. Door de Franse voorliefde voor kernenergie, voelen zij geen noodzaak om overal windmolens neer te zetten om hun CO2 uitstoot te reduceren. Ik kan me daar wel in vinden aangezien ik een landschap vol windmolens maar zelden een verrijking vindt. Dat in tegenstelling tot betonnen koeltorens, waar in alle stilte wolken waterdamp uit ontsnappen.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
De kanaalbrug bij Briare | Briare, France – september 2020

Langs Canal latéral à la Loire naar Nevers

Eén van de meest bijzondere delen van de route is het Canal latéral à la Loire tussen Briare en Nevers. Het kanaal heeft een lengte van 196 km en loopt van Briare, via Nevers naar Digoin. Op twee plekken kruist het kanaal de Loire met een indrukwekkende gietijzeren brug. Het is een hele belevenis om over deze kanaalbruggen te fietsen, de Loire onder je te zien stromen en een plezierboot naast je zien passeren.

Fietsen langs de Loire in Frankrijk
Ons eindpunt van onze fietstocht langs de Loire | Nevers, France

Het kanaal is aangelegd omdat de meeste rivieren in Frankrijk niet of slecht bevaarbaar waren en paard en wagen maar kleine hoeveelheden tegelijk vervoeren. Schepen met goederen uit het Middellandse Zeegebied die naar Parijs en Noord-Frankrijk moesten, hadden een lange omweg te gaan via de onveilige Straat van Gibraltar. Met de kanalen ontstonden er directe en bevaarbare verbindingen tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Nu vervoer over de weg en het spoor het gewonnen heeft van het vervoer over water, zijn de kanalen in onbruik geraakt voor het goederen vervoer.

Van fietsen langs de Loire word je langzaam maar zeker een beetje blasé.

Onze aankomst in Nevers voelt een beetje als een anti-climax. Vanaf het moment dat we onze auto hier hebben achter gelaten, verheug ik mij al op de camping aan het water tegenover de stad. Dit moet een mooie foto opleveren! We zijn de laatste dagen echter zo verwend met de ene naar de andere schitterende stad aan het water, dat we Nevers een beetje tegen vinden vallen. Van fietsen langs de Loire word je langzaam maar zeker een beetje blasé.

Praktische Info

de fietsroute langs de Loire, ook wel bekend als de La Loire à Vélo, is een populaire fietsroute in Frankrijk. De route is ongeveer 1.000 kilometer lang en volgt de oevers van de rivier de Loire van de bron in de Auvergne tot aan de monding in de Atlantische Oceaan. De route gaat door een aantal prachtige landschappen, waaronder bossen, wijngaarden, kastelen en historische steden. Onderweg zijn er tal van plaatsen om te eten, te drinken en te overnachten, evenals vele mogelijkheden om de rijke culturele en historische erfenis van de regio te ontdekken. De route is toegankelijk voor fietsers van alle niveaus en biedt een mix van vlakke en heuvelachtige secties, zodat zowel ervaren als minder ervaren fietsers kunnen genieten van de schoonheid van de Loirevallei.

De route begint in de stad Cuffy en eindigt in de stad Saint-Brévin-les-Pins, en is ongeveer 1.000 km lang. Er zijn verschillende manieren om bij de start van de route te komen, afhankelijk van waar je vandaan komt. Als je met de auto komt, kun je gebruik maken van de snelwegen A10 en A77 om naar Cuffy te rijden. Als je met het openbaar vervoer reist, kun je een trein nemen naar de dichtstbijzijnde stad met een station, zoals Nevers of Cosne-Cours-sur-Loire, en vervolgens een bus of een taxi nemen naar Cuffy.

Om na de finish weer thuis te komen, kun je dezelfde manieren gebruiken die je hebt gebruikt om bij de start te komen. Als je met de auto bent, kun je terugrijden naar huis, als je met het openbaar vervoer bent kun je een trein of bus nemen naar huis. Er zijn ook veel bedrijven die fietsverhuur aanbieden die ook een vervoerservice aanbieden om je fiets terug te brengen naar je startpunt.

Fietsen langs de Loire
Fietsen langs de Loire
41 photos
Veigné, France – augustus 2020
La Rochelle, France – augustus 2020
Perigny, France – augustus 2020
Marans, France – augustus 2020
Triaize, France – augustus 2020
Triaize, France – augustus 2020
La Faute-sur-Mer, France – augustus 2020
Saint-Vincent-sur-Jard, France – augustus 2020
Talmont-Saint-Hilaire, France – augustus 2020
Le Château-d’Olonne, France – augustus 2020
Les Sables-d’Olonne, France – augustus 2020
Saint-Gilles-Croix-de-Vie, France – augustus 2020
La Barre-de-Monts, France – augustus 2020
Orée-d’Anjou, France – augustus 2020
Chalonnes-sur-Loire, France – augustus 2020
Chalonnes-sur-Loire, France – augustus 2020
Parnay, France – augustus 2020
Bréhémont, France – augustus 2020
Bréhémont, France – augustus 2020
Blois, France – augustus 2020
Blois, France – augustus 2020
Blois, France – augustus 2020
Blois, France – augustus 2020
Saint-Dyé-sur-Loire, France – augustus 2020
Avaray, France – augustus 2020
Beaugency, France – september 2020
Châteauneuf-sur-Loire, France – september 2020
Saint-Benoît-sur-Loire, France – september 2020
Saint-Père-sur-Loire, France – september 2020
Saint-Père-sur-Loire, France – september 2020
Saint-Père-sur-Loire, France – september 2020
Saint-Père-sur-Loire, France – september 2020
Poilly-Lez-Gien, France – september 2020
Poilly-Lez-Gien, France – september 2020
Saint-Firmin-sur-Loire, France – september 2020
Briare, France – september 2020
Beaulieu-sur-Loire, France – september 2020
Beaulieu-sur-Loire, France – september 2020
La Chapelle-Montlinard, France – september 2020
La Chapelle-Montlinard, France – september 2020
Nevers, France – september 2020
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Frankrijk

Bergpassen

Het fietsen over bergpassen is een ervaring die je uitdaagt en tegelijkertijd beloont. De beklimming, hoewel uitdagend met steile hellingen en haarspeldbochten, is vaak het leukste deel, vooral

Lees verder »
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd