Kazachstan | Beeldverhaal

Bayterek Tower Astana

Kazachstan | Beeldverhaal

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Voor het overgrote deel bestaat Kazachstan uit een eindeloze, licht glooiende steppe vol goudgeel gras. Fietsen door Kazachstan is dan ook beste een saaie bezigheid. Een paar honderd kilometer door een bijna niet veranderd landschap is nog best te doen. Doorkruis je het land van west naar oost, dan ben je blij en opgelucht als je eindelijk de grensgebieden met Kirgizië en China bereikt. Daar zijn bergen waar je zo lang naar hebt gesmacht.

bergen in Kazachstan
Altai, Kazakhstan – augustus 2018 | Sony A6500

Het wegennet van Kazachstan

De kwaliteit van het wegennet van Kazachstan is behoorlijk divers. Er zijn maar weinig doorgaande wegen, zodat er maar weinig keuzestress is bij het bepalen van de route. De simpele regel is elk alternatief aangrijpen om de snelweg te vermijden. Het is dan wel snel gedaan met het gladde asfalt waar je in Almaty en Astana van kunt genieten. Weg van de snelweg is de weg soms bijna helemaal weg.

wegen in kazachstan
Altai, Kazakhstan – augustus 2018 | Sony A6500

Kamperen onder de sterren in Kazachstan

Kazachstan is een reusachtig land en vormt een interessante uitdaging om doorheen te fietsen. Het land is grotendeels leeg en verlaten en het vinden van perfecte kampeerplekjes is daarom niet moeilijk. Een kampeerplek als deze is een mooie beloning na een dag ploeteren over de slechte wegen van het land.

Zhansugurov, Kazakhstan – augustus 2018 | Sony A6500

Architectuur Kazachstan

Vandaag heb ik een fotopresentatie mogen geven van mijn fietsreis door Kazachstan tijdens de Reisreporterdag in ’s Hertogenbosch. Iedereen die er was wil ik bedanken voor de interesse. Ik hoop dat het een inspirerend verhaal is geweest, ook al heb ik gezegd dat Kazachstan het meest saaie land is waar ik ooit heb gefietst.

In ‘s-Hertogenbosch heb ik veel inspirerende mensen leren kennen en gesproken. Ik kijk uit naar een volgende keer.

architectuur Kazachstan
Semipalatinsk, Kazakhstan – september 2018 | Sony A6500

Astana: Architectuur walhalla op de steppe

Sinds 1997 is Astana de hoofdstad van Kazachstan, een rol die is overgenomen van het duizend kilometer zuidelijker gelegen Almaty. Een handige plek is het niet zo midden op de steppe. Volledig blootgesteld aan het extreme klimaat, met temperaturen die ’s winters zakken tot -40 °C en zomers op kunnen lopen tot 40 °C. Maar wel lekker de ruimte om te werken aan een monument van de grootsheid van de man die in Kazachstan al tientallen jaren de touwtjes in handen heeft. Hij is dan ook de lead-architect van deze kunstmatige stad.

Twintig jaar geleden was Astana nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Alles is hier groot: het paleis van de president is gebaseerd op het Witte Huis, maar dan acht keer groter. Zesbaans wegen doorkruisen het nieuwe stadscentrum, met een centrale as tussen het Presidentiële paleis en de grootste tent ter wereld. Er worden torens neergezet van bijna 400 meter en ook is er gedacht aan de grootste moskee van Centraal-Azië en het grootste bolvormige gebouw ter wereld. Eindeloze wijken met nieuwe appartementen zijn klaar om nieuwe bewoners te huisvesten. Maar waar zijn alle mensen om de grootsheid mee te vullen?

astana architectuur
Astana, Kazachstan – september 2018 | Sony A6500

Bayterek toren

Astana is een gekke stad. Twintig jaar geleden was het nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Midden in het nieuwe centrum staat de Bayterek toren. Dit in 1997 gebouwde monument is het symbool van Astana.

De toren stelt een populier voor die een gouden ei omhoog houdt. Het is een verbeelding van een Perzische legende over Samruk en de levensboom. Toen Samruk wegvloog liet hij de boom schudden waardoor er zaden uit de boom vielen. Deze zaden zouden de basis zijn voor alle plantensoorten en zou de mensheid hebben genezen van al haar kwalen.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch. Maar waar het in deze toren echt om gaat is de handafdruk in goud van Noersoeltan Nazarbajev, de eerste en nog steeds zittende president van Kazachstan. Bezoekers kunnen hun hand in zijn hand plaatsen en een wens doen. Als hij je wens niet kan laten uitkomen, dan kan niemand het. Een beetje zelfvertrouwen moet je als dictator wel uitstralen.

Bayterek Tower Astana
Astana, Kazakhstan – september 2018 | Sony A6500

Feestverlichting in Astana

Astana is een nogal kunstmatige plek, waar het ontbreekt aan sfeer en karakter. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de extravagante wijze waarop gebouwen, bruggen en parken zijn verlicht. Overdag is de stad sfeerloos, maar tegen de avond gaat de feestverlichting aan en zijn er mensen die er net als ik van genieten. Hele gebouwen zijn voorzien van displays en veranderen doorlopend van kleur en beeld. Op weer andere gebouwen lopen doorlopend teksten voorbij. Ik zou er knettergek van worden als ik achter een van die ramen zou wonen. Maar voor mij als toeschouwer is het fantastisch. Zelfs de moderne architectuur is ’s avonds op haar mooist: tegen een zwarte hemel kleuren ze rood, geel, groen en blauw en alles daartussenin.

astana
Astana, Kazakhstan – september 2018 | Sony A6500

Hazrat Sultan Mosque in Astana

Op de steppe van Kazachstan ligt een stad met de bijzondere naam Nur-Sultan, wat zo veel betekent als de ‘The Sultan of Light’. Ik weet niet zo goed hoe je dat het beste kunt vertalen naar het Nederlands, daarom laat ik het zo staan. Het zegt namelijk wel wat over de toenmalige president Nursultan Nazarbayev die het een goed idee vond om de naam van de hoofdstad van Kazahstan te wijzigen van het bekende Astana naar het meer bij zijn persoon passende Nur-sultan.

Twintig jaar geleden was Astana nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Als hoofdarchitect heeft Nursultan Nazarbayev daar een leidende rol in gespeeld. Wat natuurlijk niet mocht ontbreken tussen alle architectonische hoogstandjes was een nieuwe moskee. Als je dan toch bezig bent, kun je er maar het beste direct de grootste van Centraal-Azië van maken. De Hazrat Sultan Moskee is het mooiste als de verlichting is aangegaan.

Hazrat Sultan Mosque in Astana
Astana, Kazachstan – september 2018 | Sony A6500

Monument van de vrede

Kazachstan is het grootste niet aan een zee gelegen land ter wereld. Het is 65 keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 17 miljoen mensen, wat betekent dat het één van de dunst bevolkte landen ter wereld is. De Sovjets wisten wel raad met al die ruimte en hebben er al hun bommen en granaten getest. Nergens ter wereld zijn er zo veel kernwapens tot ontploffing gebracht als op een stuk steppe tussen Astana en Semey in het afgelegen noordoosten van het land: De Semipalatinsk Nuclear Test Site

Die tijd is nu voorbij, maar het verleden kan en mag niet worden vergeten. Dit monument is geopend op 29 augustus 2018, op de Internationale dag tegen kernproeven. Deze symbolische datum markeert de dag waarop in 1991 Semipalatinsk werd gesloten. Het monument bestaat uit een digitaal scherm, waarop doorlopend een film wordt vertoond over de verschrikkingen van nucleaire oorlogsvoering en de gruwelijke gevolgen van de ruim 700 nucleaire explosies die er in Semipalatinsk hebben plaatsgevonden.

Monument van de vrede astana
Nur-Sultan, Kazakhstan – september 2018 | Sony A6500

Lonely Planet: Central Asia

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd