De Rotterdamse haven is al vanaf het ontstaan in de middeleeuwen een belangrijke overslaghaven. Vooral in de 20ste eeuw is het havengebied – dat oorspronkelijk ter hoogte van de stad lag – enorm uitgebreid. Vanaf 1962 tot 2004 was de Haven van Rotterdam dan ook de grootste haven ter wereld. Tegenwoordig is de haven van Rotterdam nog steeds veruit de grootste haven van Europa, maar ingehaald door een groeiend aantal Chinese havens.
Op de fiets krijg je een goede indruk van de grootte en bedrijvigheid van de haven. Het havengebied beslaat zo’n 12.500 hectare en strekt zich over 40 kilometer uit. Langs de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg fiets je langs de bekende havengebieden Maasvlakte, Tweede Maasvlakte de Europoort. De grootste schepen ter wereld liggen er langs de kades. Duizenden containers worden volledig geautomatiseerd gelost en geladen. De Tweede Maasvlakte werd in 2013 in gebruik genomen en heeft het havengebied met zo’n 20 procent vergroot. De twee Maasvlaktes zijn vooral in gebruik als containerterminals. Europoort met name voor erts en petrochemie.
Verrassend genoeg is er tussen al dit industriële geweld ook ruimte voor de natuur. Dagelijks liggen er zo’n 40 zeehonden te genieten op het strandje van het ‘Robbeneiland’ voor de 2e Maasvlakte , zoals het eilandje van 1,7 hectare inmiddels wordt genoemd in de haven. Het Havenbedrijf is trots op hun aanwezigheid. Ze zijn het visitekaartje van de havennatuur. Zeehonden leven van vis. De dieren tonen aan dat het goed is gesteld met de visstand in en de waterkwaliteit van de haven.
De zeehonden zijn gemakkelijk te zien als je met de Fast Ferry vanuit Hoek van Holland oversteekt naar de Maasvlakte.
Aan de zuidkant van de haven word je verrast door het grootste stadspark van Nederland: landhuizen en landerijen langs de Oude Maas. De hele oever is groen: kilometerslang kijk je uit over graslanden, bosjes en grienden, Overal zijn plekjes om de picknickmand uit te pakken. Of zelfs om een duik te nemen.
One thought on “Nederland | Fietsen door de Rotterdamse Haven”