Tot 1930 was de Wieringermeerpolder nog een groot meer tussen de kop van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Nu vind je er 2 mooie bosgebieden. In het noordelijkste puntje van Noord-Holland – haast tegen de Afsluitdijk aan – ligt het Robbenoordbos. Hier is het heerlijk wandelen en fietsen. Het aangrenzende Dijkgatbos is een halfopen bosgebied van zo’n 750 hectare. Het ligt op de trekroute van veel bijzondere vogels.
In deze gevarieerde bossen met haar elzen, berken, esdoorns, populieren, beuken en eiken, kom je heerlijk tot rust; er is volop ruimte voor een lekkere wandeling of fietstocht. Vanaf de uitkijktoren kun je over de Dijkgatsweide reeën en vogels spotten. Ook voor de actieve recreant biedt dit gebied tal van mogelijkheden. In het Dijkgatsbos vind je onder andere mountainbikeroutes en een ruiterpad.
Het Robbenoordbos dankt haar naam aan een nabij gelegen zandplaat in de Zuyderzee: de Robbeplaat. Bij laag water kwamen hier de zeehonden uitrusten. Na de aanleg van de Afsluitdijk tussen 1927 en 1932 was het ontstane IJsselmeer niet meer toegankelijk voor de zeehonden. Maar de naam Robbenoord is gebleven.
Het Dijkgatbos dankt zijn naam aan de een tragische gebeurtenis. Op 17 april 1945 bliezen de terugtrekkende Duitse bezetters de dijk op. Tachtig procent van de Wieringermeer liep toen onder water. Door de kracht van het binnenstromende water ontstonden twee grote gaten van meer dan twintig meter diepte: de Wielen. Nu vormen deze watertjes, waar de nieuwe dijk omheen is gelegd, een prachtig klein natuurgebied met rietkragen en moerasbosjes. Het achterliggende land is beplant met bomen als monument voor deze gebeurtenis en heet nu het Dijkgatbos.
Ontdek meer van
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.