Nederland | Fietsen over het Graafschapspad

kasteel vorden

Nederland | Fietsen over het Graafschapspad

Doordat de fietspaden langzaam maar zeker dichtslippen met geëlektrificeerde ouderen, die twee-aan-twee van knooppunt naar knooppunt fietsen, ben ik op zoek gegaan naar rustiger wegen en paden. In Nederland ligt een uitgebreid netwerk van lange-afstand-wandelpaden en streekpaden van ca. 11.500 km. Zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden, gaan deze langs de mooiste stukjes van Nederland.

Op de onverharde smallere paden kom je de elektrische fietsers niet tegen

In het oosten van het land mag er op de meeste van die paden naast gewandeld ook worden gefietst. Het is er nog niet zo druk dat fietsers en wandelaars van elkaar gescheiden hoeven te worden. Op deze onverharde smallere paden kom je de elektrische fietsers niet tegen en buiten de weekenden is het er zo rustig dat wandelaars en fietsers elkaar niet in de weg zitten. Het zijn de perfecte paden voor de meer avontuurlijke fietser die de rust en ruimte zoekt.

Op de onverharde smallere paden kom je de elektrische fietsers niet tegen. Foto: Jeroen Kleiberg

Sinds september 2020 woon ik tijdelijk in de Achterhoek. Op zoek naar rust en ruimte die in de stad Rotterdam ver is te zoeken. Ik heb een jaar de tijd om een nieuwe regio te leren kennen. Dicht langs mijn huis in de Achterhoek loopt het Graafschapspad. De bijna 125 kilometer lange streekroute verbindt de mooiste gebieden in het oostelijke deel van Gelderland. De afwisselende route gaat door de IJsselvallei met sfeervolle Hanzestadjes als Doesburg, Zutphen en het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst.

De bijna 125 kilometer lange streekroute verbindt de mooiste gebieden in het oostelijke deel van Gelderland

De route kronkelt door bossen, landgoederen en langs een aantal schitterende kastelen en buitenplaatsen. En langs de Berkel, die weer de ruimte heeft gekregen om te meanderen en waarop je ook vast heerlijk kunt kajakken. Het is de perfecte route om kennis te maken met de veelzijdige Achterhoek waar ik voldoende rust en ruimte vind.

Langs de oever van de meanderende Berkel kun je heerlijk fietsen en wandelen. Foto: Jeroen Kleiberg

De veelzijdige Achterhoek

Het landschap is verrassend afwisselend door de grote variatie in het kleinschalige Achterhoekse coulisselandschap en de afwisseling tussen cultuur en natuur. Karakteristiek voor de regio zijn de Saksische boerderijen, waarin woonhuis en schuur onder één dak zitten. Leuk zijn de eeuwenoude voetpaden die tussen de houtwallen kronkelen. De kleinschaligheid van het landschap is mede te danken aan de adel die hier goed vertegenwoordigd was. Dit is zichtbaar aan de vele kastelen, landhuizen en havezaten met hun prachtige tuinen en landgoederen, waar aan het begin van de zomer de rhododendrons zorgen voor de nodige kleurenpracht.

Aan begin van de zomer zorgen de rhododendrons voor de nodige kleurenpracht. Foto: Jeroen Kleiberg

Het overgrote deel van de geelrood gemarkeerde streekroute door de Achterhoek is toegankelijk met de fiets. Daar waar het pad te smal, te wild of niet is opengesteld voor fietsers, is het eenvoudig om een paar kilometer over een alternatieve route te fietsen. Omdat een flink deel van de Achterhoek bestaat uit akkerland, is de winter niet het beste seizoen om er van te genieten. Dan geven de braakliggende bruine velden het landschap te weinig kleur. Vanaf de lente geven akkerbloemen zoals vlas en klaproos kleur aan het landschap. In de zomer wuiven de gouden graanvelden in de wind, met blauwe korenbloemen en andere kleurrijke akkerkruiden en midden in het veld wat grote bomen.

De zomer is het perfecte seizoen om door de Achterhoek te fietsen. Foto: Jeroen Kleiberg

Buiten het grootschalige landbouwgebied tussen Landgoed Slangenburg bij Doetinchem en Ruurlo is het Graafschapspad een bijzonder aantrekkelijke route om te wandelen of te fietsen. Vooral tussen Ruurlo en Zutphen is de route schitterend en divers met eeuwenoude bomenlanen, landgoederen, kronkelende paadjes en een aantal leuke plaatsjes om wat te eten of te drinken. Tussen Zutphen en Doesburg fiets je door de IJsselvallei met mooie vergezichten over de mooiste rivier van Nederland. Tussen Doesburg en Doetinchem gaat de route door mooie bossen tot aan Slangenburg. Als je de keuze hebt kun je de route hier het beste wat aanpassen, zodat je aan de groene noordrand van Doetinchem blijft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tineke Davids

Ik heb weer genoten Jeroen en goede “reclame” voor deze fietsroute!
mam

0 0 stemmen
Artikel waardering

Nieuwste verhalen

Zandpad door een groene theeplantage met tropische bomen in Dickoya, Sri Lanka
Sri Lanka

Sri Lanka | Bergen met thee

We verkennen Sri Lanka met onze eigen tuktuk en reizen naar de koele bergen vol theeplantages. We wandelen langs het nieuwe langeafstandspad, ontmoeten theeplukkers en verdiepen ons in de geschiedenis en cultuur van het theegebied. Ondanks economische uitdagingen zijn het

Lees verder »
Een idyllisch tropisch strand in Sri Lanka, omringd door hoge palmbomen en traditionele strandhutjes aan de rand van het zand.
Sri Lanka

Sri Lanka | Tempels en olifanten

Een avontuurlijke tuktuk-reis door Sri Lanka, van de tempels in de Culturele Driehoek tot de wilde olifanten in het zuiden. We laten de nationale parken links liggen en ontdekken olifanten langs de weg, zwemmend in meren en grazend op rijstvelden.

Lees verder »
Rode tuktuk geparkeerd op een tropisch zandstrand omringd door hoge palmbomen, Sri Lanka.
Sri Lanka

Sri Lanka | Monkey Business

Een avontuurlijke reis per tuktuk door Sri Lanka: ontdek de rijke geschiedenis, kleurrijke cultuur, prachtige natuur en waarom brutale makaken niet te onderschatten zijn.

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

error: Inhoud is beschermd

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x