02 – Slowakije | Stefanova

Ontbijten met gebakken eieren in het zonnetje. Daarna rijden we via Parnica naar Terchova. Bij de Lidl halen we proviand voor de wandeling vanaf Stefanova, door de Dolne Diery en Nove Diery. Klauterend over ladders en treden, dalen we af in de diepte van deze twee nauwe kloven. Daar zijn we niet alleen. Slowaakse gezinnen met jonge kinderen en blije vogels met gele borst houden ons gezelschap. Het mooie weer houdt geen stand. De stralende zon maakt plaats voor een lucht vol grijswitte bloemkolen. Om de onvermijdelijke onweersbui voor te zijn, snellen we naar Stefanova. Bij het charmante pension nemen we plaats op het overdekte terras. Voor € 12,- bestellen we een bord ‘Bryndzové halušky’, het nationale gerecht van Slowakije. De basisingrediënten zijn halušky (brokjes aardappeldeeg) en bryndza (een op feta lijkende schapenkaas). Het geheel wordt meestal bestrooid met stukjes gebakken spek. En wat smaakt er beter bij een voedzame Slowaakse maaltijd dan een Pivo?

Na een wandeling is het heerlijk om de voeten te bevrijden uit de zware wandelschoenen; autorijden in blote voeten. Op de weg terug tanken we in Terchova voor € 1,52 de liter. Tussen Parnica en Turany komt er een waar noodweer naar beneden. Het zware verkeer dendert maar door. Snelheid minderen lijkt er niet bij, ook al kunnen onze ruitenwissers het niet meer aan en wordt het zicht tot het minimum beperkt. Op de camping zitten we uren in het café. Lekker buiten, onder een afdak. Het blijft maar regenen en het koelt langzaam af. Een lange broek en dikke trui worden nodig. De lucht is egaal grijs, met af en toe een flits en een daverende knal. ’s Avonds trekt de lucht weer open en wordt het weer warmer. Het signaal voor de ‘knutten’ om de aanval in te zetten en voor ons om de DEEt er bij te pakken.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of