Allemaal een gelukkig nieuwjaar…… Wat is Maleisië gaaf zeg…. Van het waterpretpark in Kuala Lumpur door naar de historie en cultuur in Melaka, verder naar de mangroven en de vuurvliegjes in Kuala Selangor om weer door te gaan naar Kuala Lumpur voor oud&nieuw. Na de feestvreugde was het tijd om de benen te strekken voor een jungletrekking in de Taman Negara en te zwemmen in de regen in Cherating.
Kuala Lumpur – Melaka
Voordat we van Kuala Lumpur naar Melaka vertrokken, zijn we een keer iets anders gaan doen. We zijn naar een waterpretpark geweest. Veel lol met de glijbanen en de waterdisco! Wat kan het toch leuk zijn om weer een klein kind te zijn. Er was zelfs patat! Na het waterpretpark zijn we op bezoek gegaan bij een vriend van Floor, Marc van Maastricht, die al drie jaar in Kuala Lumpur woont. Twee maanden geleden heeft hij hier een zwaar auto ongeluk gehad, waarvan het een wonder mag heten, dat we samen op de veranda konden zitten! Hij is begrijpelijkerwijs nog aan het herstellen, maar het gaat allemaal de goede kant op! Ook was Mark Kino (Arbori) present, die bij andere Marc stage had gelopen. Over ’toevallige’ ontmoetingen gesproken; op weg naar Melaka kwamen we een oud collega van Jeroen tegen op het busstation van Kuala Lumpur: Remco Hoogendijk, die ook toevallig onderweg was naar Melaka. Is de wereld nog zo groot en denk je echt van je werk af te zien, krijg je dat!
Melaka ligt aan de Straat van Melaka, daar komt dus ook de naam van de zeestraat vandaan! Hier vind je een enorme hoeveelheid geschiedenis op een klein oppervlak. Gelegen tussen India en China, groeide Melaka aan het begin van de 15e eeuw uit tot een belangrijke handelsplaats. De Chinezen en Indiërs maakten gebruik van de voor hen gunstige moessonwinden om Melaka te bereiken. Voor de geïnteresseerden: een interessant boek over de Chinese handelsgeest en meer, is ‘1421’ van Gavin Menzies. Een eeuw later kwamen de Portugezen aan in Melaka om de specerijen handel over te nemen. Niet alleen kwamen ze voor de handel, maar ook kwamen ze op zeer tolerante wijze het Christendom verspreiden; het door hun gebouwde fort, werd gemaakt van Islamitische grafstenen. In 1641 kwamen de Nederlanders (VOC) naar Melaka om het roer van de Portugezen over te nemen. Voor de Nederlanders was Melaka echter niet zo belangrijk, het ging hen om het weg krijgen van de Portugezen uit de regio. Voor de Nederlanders was Batavia (Jakarta) het centrum van de (specerijen) handel in de Oost. Om die reden konden de Engelsen het roer weer gemakkelijk overnemen van de Nederlanders vanaf eind 18e eeuw. De Engelsen vertrokken pas weer na de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957.
Deze geschiedenis heeft van Melaka een interessante stad gemaakt. Je vindt er Oosterse, Portugese, Nederlandse, Britse en Chinese invloeden. Het centrale plein heet bijvoorbeeld ‘Dutch Square’, waaraan het door de Nederlanders gebouwde ‘Stadthuys’ staat. Op de heuvel in het historische deel, staat een Nederlands/Portugees/Engelse kerk, waarin de grafstenen staat van hier overleden kolonialen. Erg apart om zo ver van huis oud Nederlands te lezen! Vanaf de heuvel heb je een fantastisch uitzicht op de Straat van Melaka en alle grote schepen die er doorheen varen (het is een van de drukste zeestraten ter wereld). Gek idee om te zitten op een plek, waar vier eeuwen geleden ook al Nederlands werd gesproken. Chinatown is het mooiste en meest authentieke stukje China dat we op reis zijn tegengekomen, wat wel apart is om te beseffen nadat we 7 weken in China zijn geweest! Zoals gewoonlijk wordt er overal gehandeld en gegeten en is er zelfs een kareoke wedstrijd op straat! We schudden handen met de Chinezen Godfather, met bijbehorende enorme bril! We waren met kerst in Melaka, wat erg leuk was, omdat de Portugese wijk op kerstavond ’the place to be’ was. Er was onder andere een kerstmis, maar voor ons waren de kerstversieringen interessanter. De hele wijk was op een ongelooflijke schaal versierd met lampjes, kerstbomen, sneeuwpoppen, kerstmannen.. Je kunt het zo gek niet bedenken! Natuurlijk trok dit enorme horden Chinezen aan, zelfs vanuit Singapore! Geef een Chinees een lichtje of een fontein en je hebt er geen kind meer aan! We moeten niet vergeten dat we vanwege kerst onze duurste maaltijd ooit tijdens deze trip hebben gegeten: 12,50 Euro voor twee personen! Maar het was wel lekker!
Kuala Selangor – Kuala Lumpur
‘Kuala’ in Maleis voor ‘een plaats waar twee rivieren samenkomen’, of ‘riviermonding’. Plaatsnamen beginnend met ‘Kuala’, kom je dus overal tegen. Zo ook Kuala Selangar, daar waar een modderige rivier de Straat van Melaka instroomt. We hadden daar een bungalow in de mangroven, wat erg leuk is, op de enorme hoeveelheid bijzonder agressieve muggen na! Het natuurgebied was leeg op ons na, wat het voor ons mogelijk maakte om honderden apen (macaquen, silvered leafs monkeys), tientallen monitor lizards (tot 3 meter), krabben in alle soorten en maten (groen, geel, blauw), witte reigers, kingfishers, eagles en nog veel meer, waar we de namen niet van weten, van dichtbij te zien! We beginnen vogelaars te begrijpen. Ook leuk waren de vuurvliegjes aan de rivier. Op deze plek zijn ze er bij tienduizenden.. Varend op een boot over de rivier, begin je te begrijpen waar de inspiratie van kerstlampjes vandaan komt!
Vanaf Kuala Selangor gingen we weer terug naar Kuala Lumpur, om oud en nieuw te vieren. Dat vindt maar een keer per jaar plaats, dus dat moesten we goed vieren en we wisten inmiddels dat Aziaten van vuurwerk houden, dus we verwachten heel wat! Maar voordat het zover was, kwamen we na 6 maanden Azië het absolute Aziatische toefje tegen: in een nieuw winkelcomplex (Times Square), kwamen we een volledig indoor pretpark tegen op de 7e t/m 11e verdieping, compleet met een reusachtige achtbaan die overal tussendoor slingerde, met loopings en al! Dat kan ook alleen maar hier. De Petronas Towers verbeelden de toekomst van Maleisië, maar dit indoor pretpark, geeft aan tot waar ze in staat zijn. Over de Petronas Towers gesproken. Daar zou het vanavond gebeuren. Met twee andere meiden (Anne en Rinske), gingen we er na de aanschaf van de nodige alcoholische consumpties naartoe. We namen plaats in het park, waar diverse concerten plaatsvonden. Er hing vooral veel Islamitische jeugd rond, die niet met hun poten van alleen lopende vrouwen konden afblijven. Een beetje een domper, maar het mocht de pret van de jaarwisseling niet drukken. 5, 4, 3, 2, 1, kabammerdebammerdebam….. Vuurwerk… Er ging volgens ons alleen iets fout, want binnen 5 minuten was het al weer afgelopen en bijna niets was zichtbaar door de enorme hoeveelheid rook!
Wij gingen door naar een club om verder te feesten! We kwamen uit in de een of andere Chinese hippe tent, waar de muziek keuze nogal twijfelachtig was (R&B) en de drank nogal duur. Swingen op R&B lukt inmiddels ook en het drankprobleem werd overwonnen door eeuwige vriendschappen te sluiten met Chinezen met enorme flessen Whisky! 2006 is leuk begonnen en het voorspeld ook weer een interessant jaar te worden. Jullie thuis ook allemaal een gelukkig nieuwjaar!
Taman Negara – Cherating
Taman Negara, wat Nationaal Park betekent, is het grootste Nationaal Park van Maleisië en is een enorm tropisch regenwoud. Het heet het oudste tropische regenwoud ter wereld te zijn. Het ecosysteem is voor 130 miljoen jaar niet dramatisch veranderd. Als amateurs merken we daar niets van, behalve dat we het wel een cool idee vinden. Samen met Anne en Rinske hebben we daar een jungletrekking van twee dagen gemaakt. Met overnachting in een uitkijkhut tussen het groen. Behalve veel groen, zijn we alleen een Civet (een soort kat) tegengekomen. De tocht was erg zwaar, want het was ongelooflijk heet en vochtig. Door al die fysieke inspanning kon je al je kleren letterlijk uitwringen. De bloedzuigers waren weer lastig, maar dit keer was Floor de pechvogel. Jeroen was alleen de lieveling van de muggen! Erg bijzonder in het park is het 500 meter lange wandelpad tussen de kruinen van de bomen op 45 meter hoogte (Canopy Walk). Je kunt het niet helpen, maar echt prettig lopen is dat niet: hoogtevrees is duidelijk aanwezig!
Na zo’n beetje beschimmeld te zijn geraakt in de Taman Negara zijn we door gegaan naar onze laatste stop in Maleisië, voordat we naar Singapore gaan: Cherating. Deze plaats ligt aan de oostkust. We hebben hier een gigantische bungalow op het strand, wat tevens ons duurste hotel/guesthouse/bungalow sinds Rusland is. We betalen 12,50 euro per dag.. Maar dan hebben we ook wel de ruimte. Enige nadeel: we zitten naast de kareoke bar! Gelukkig schijnt de zon ook niet en regent het flink! Al met al een goede laatste stop dus!