De Jangtsekiang is de op twee na langste rivier van de wereld, en met een lengte van 6.380 km de langste rivier van China. Hij stroomt van het Tibetaanse hoogland door drie ravijnen naar het Yichang-plateau, en verder naar Shanghai waar hij in zee stroomt. De rivier vormt een vitale link tussen het uitgestrekte Chinese binnenland en de kustgebieden. Cruises over de rivier zijn populair en dan met name voor de Chinezen zelf. En als de Chinezen iets serieus nemen dan is het wel karaoke. Aan boord is dan ook een heus karaoke-dek, wat ons een interessante kijk biedt op de Chinese psyche. De zanger staat met zijn rug naar de afgeladen zaal, terwijl hij knetter vals, maar bloedserieus een populair Chinees lied ten gehore brengt. Daarbij wordt hij muzikaal ondersteund door de muziek die op een pijnlijk hoog volume staat afgesteld. Vanuit de zaal komt geen enkele aanmoediging. Niet vooraf, niet tijdens en na afloop volgt er ook geen applaus. Rare jongens die Chinezen. Onze negen kamergenoten vertonen ook enig afwijkend gedrag. In tegenstelling dat wat je zou verwachten van een gezin van negen, wordt er geen enkel geluid gemaakt. Er wordt niet eens in de kamer gerookt. Dit is beste een unieke prestatie. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
De boot is ergens in de nacht aangemeerd in Fengdu. Deze ‘spookstad’ is inmiddels verlaten en zal binnenkort geheel onder het water van het 663 lange stuwmeer achter de Drieklovendam zijn verdwenen. Een lot dat in totaal 13 steden langs dit deel van de Jangtsekiang is beschoren en waardoor bijna 2 miljoen mensen gedwongen zijn geweest te verhuizen. Er staat een reusachtig bord, waarop met Chinese karakters staat vermeld dat hier een stad met een 1000-jarige geschiedenis wordt afgebroken. Ze verontschuldigen zich daarbij voor het ongemak. Fengdu is ook de locatie van een beroemde necropolis (dodenstad), waarvoor we om 6.00 uur worden gewekt om deze te bezoeken. De Chinezen geloven dat iedere dode hier naar toe gaat, of dan in elk geval langs komt. Het kan dus geen kwaad om er als levende Chinees langs te gaan om er voor de zekerheid wat geld te doneren.
De necropolis is meer dan 1.800 jaar geleden gebouwd en is gemodelleerd naar de Chinese hel uit de TaoĆÆstische mythologie. Het complex geeft inzicht in het goede versus het kwade kwaad, het leven na de dood en de verschrikkingen van de hel. Het meest verschrikkelijke is een kleurrijk beeld, waar een man op de kop hangt en door twee duivelse lieden door midden wordt gezaagd. Het kruis is daarbij als eerste aan de beurt. Bij dit soort beelden realiseren we ons terdege dat martelingen als deze waarschijnlijk ook in het echt zijn uitgevoerd. De werkelijkheid is een proeftuin voor de fantasie. We vinden het daarom ook niet zo vreemd dat de Chinese bezoekers met graagte 100 RMB (ā¬ 10,-) neertellen voor een aflaat, waarmee de reeds overledene of hun eigen hiernamaals wordt veilig gesteld.
Indonesie
Indonesiƫ | Java: Van tempel naar tempel
Stel je voor, je wandelt bij het krieken van de dag door een eeuwenoud tempelcomplex, de eerste zonnestralen werpen de silhouetten van de majestueuze tempels tegen de lucht.