Uiterst krachtige fullframe systeemcamera
Indrukwekkende fullframe systeemcamera III
Sony Alpha A7R III: de camera waarnaar veel professionele fotografen en serieuze amateurs met een goedgevulde beurs reikhalzend hebben uitgekeken. Niet voor niets is het een zeer populaire camera, net als z’n voorganger. Kijken we naar de specs, dan snappen we dat helemaal: het is een indrukwekkende fullframe systeemcamera. In februari 2018 uitgeroepen tot Beste uit de Test bij de Consumentenbond!
Zeer veelzijdige systeemcamera
Hij heeft de zeer krachtige BIONZ X beeldprocessor aan boord plus een uiterst hoge resolutie: 42.4 megapixel. De nieuw A7R III is een veelzijdige camera. Niet alleen voor fotografen, maar ook voor multimediamakers en videografen. Dit zijn de belangrijkste specs:
- Fullframe Exmor R CMOS-beeldsensor
- Hoge resolutie van 42.4 megapixel
- Geluidsloos continu-opnames maken tot 10 beelden per seconde
- 5-assige beeldstabilisatie: 5.5 stops winst!
- Maar liefst 399 scherpstelpunten over 68% van het beeld
- Met 3 inch kantelbaar touchscreen LCD-scherm
Speciaal voor de profs
Sony mikt met de A7R III vooral op professionele fotografen. Dankzij de krachtige eigenschappen fotografeer je tot 10 beelden per seconde met volledige AF/AE-Tracking. In combinatie met de zeer hoge resolutie kun je gerust spreken van een snelheidsmonster. Wat heeft hij allemaal aan boord?
Allereerst het hart van iedere camera: de sensor en de processor. Beide zijn bij deze Sony indrukwekkend. Hij combineert een krachtige BIONZ X beeldprocessor met een 35mm fullframe Exmor R CMOS-beeldsensor met een hoge resolutie van 42.4 megapixel.
Beeldkwaliteit: niet minder dan uitmuntend
De beeldkwaliteit van voorganger Mark II is alom geroemd. Hoe is de beeldkwaliteit van de Mark III? De 42.4 megapixel fullframe sensor van de Sony A7R III is in ieder geval nog een stuk beter dan de toch al extreem goede sensor van de A7R II. De nieuwe sensor kan veel efficiënter invallend licht verzamelen. Hierdoor neemt de lichtgevoeligheid toe. De reviews (zie hieronder) noemen de beeldkwaliteit niet minder dan uitmuntend.
Dynamisch bereik: 15 stops
Ook is de BIONZ X een stuk sneller dan de processor van de Mark II. Om precies te zijn: 1.8 keer sneller. Daarmee is de uitleessnelheid van de beeldsensor verdubbeld. De Sony A7R III kan hierdoor beelden schieten met een ISO-bereik van 100-32.000 dat uitbreidbaar is naar ISO 50-102.400 voor foto’s. Ook het dynamische bereik is flink hoger dan bij de voorganger. Dit bereik loopt op tot – hou je vast – 15 stops! Om scherpte en resolutie op een zo hoog mogelijk plan te zetten is de A7R III niet uitgerust met een Low Pass-filter.
Beeldstabilisatie: tot 5.5 stops winst
Het 5-assige beeldstabilisatiesysteem is volledig afgestemd op de 42.4 megapixel sensor en biedt een belichtingscompensatie van maar liefst 5.5 stops. Dat betekent: ragscherpe foto’s schieten bij weinig licht. Om die scherpte verder op te schroeven is de camera uitgerust met een sluiter die de trilling en vervaging vermindert.
Razendsnelle autofocus & schietsnelheid
Een ander belangrijk punt van een camera is het autofocussysteem in combinatie met de snelheid waarmee je beelden kunt schieten. Ook hier zet de Sony A7R III grote stappen voorwaarts. De BIONZ X beeldprocessor maakt opnames in 42.4 megapixel met 10 beelden per seconde mogelijk. Dat doet hij met uiterst nauwkeurige AF/AE-tracking voor maximaal 76 JPEG/RAW-beelden of 28 ongecomprimeerde RAW-beelden. Deze snelheid is beschikbaar bij de mechanische sluiter of een volledig geluidloze opname.
Ook snel in Live View-modus
Ook in Live View-modus is deze fullframe systeemcamera razendsnel: hij kan continu opnemen met 8 beelden per seconde met een minimale vertraging in de OLED-zoeker of op het LCD-diplay. Hierdoor leg je zelfs snel bewegende onderwerpen nauwkeurig en gedetailleerd vast.
Geavanceerde autofocus
Het scherpstelsysteem is uitgerust met maar liefst 399 fasedetectie-AF-punten die circa 86 procent van het beeld dekken. Daarnaast heeft de camera 425 contrast-AF-punten. Zegt je dat niet zoveel? Het belangrijkste is dat de camera ongeveer twee keer zo snel automatisch kan scherpstellen als voorganger A7R II in omstandigheden met weinig licht. Ook de tracking en het Eye-AF-autofocussysteem zijn twee keer zo nauwkeurig en effectief als bij de A7R II. Al met al ook op dit gebied een forse stap vooruit dus.
Sony A7R III: voer voor videografen
Ook bij het uitdelen van video-specs heeft de Sony A7R III vooraan gestaan. Hij lijkt namelijk gemaakt te zijn om professionele 4K-video’s te schieten. De camera levert hoogwaardige 4K-video met een breed dynamisch bereik tot 15 stops en een hoge gevoeligheid met ruisonderdrukking.
Uitzonderlijk veel details en diepte
De video’s schiet hij met een 4K-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Bij opnames in Super 35mm gebruikt de camera uitlezing van elke pixel zonder pixelbinding. De camera verzamelt hierbij 5K aan gegevens en kan dit bewerken tot hoogwaardige 4K-beelden die uitzonderlijk veel details en diepe bevatten. Video’s om je professionele vingers bij af te likken dus.
Pixel Shift Multi Shooting: foto’s van 170 megapixel
En nog is de koek niet op. Want deze Sony heeft nog iets bijzonders onder de motorkap: Pixel Shift Multi Shooting. Deze nieuwe functie gebruikt de 5-assige in-body beeldstabilisatie om samengestelde beelden met een zeer hoge resolutie te maken. De camera verschuift hierbij de sensor exact één pixel om 4 verschillende foto’s te maken die in totaal bijna 170 megapixel aan beeldinformatie produceren.
Ideaal voor architectuur, kunst, landschappen
Met de Imaging Edge software kun je deze beelden combineren tot een foto met een zeer hoge resolutie en hoogwaardige kleurnauwkeurigheid. Pixel Shift Multi Shooting is ideaal voor architectuur, kunst en andere onderwerpen met veel kleuren en details.
Makkelijk bestanden overzetten
Niet onbelangrijk voor een camera met zulke extreme fotobestanden: deze bestanden zijn eenvoudig via wifi over te zetten naar een smartphone, tablet, computer of FTP-server. Ook is een standaard sync-poort aanwezig waarmee je direct studioflitsers aansluit. Voor nog meer flexibiliteit qua voeding en accessoires is de Sony A7R III uitgerust met een USB C-aansluiting. Dit zorgt voor een hogere overdrachtssnelheid wanneer je de camera hebt aangesloten op een PC.
Topcamera
Kortom: de Sony A7R III is een topcamera. Vinden ook de reviewers. De Sony A7R III is winnaar van de TIPA-award 2018. In totaal 15 camera’s en 9 objectieven hebben deze prestigieuze award in de wacht gesleept.
De Sony Alpha A7R III: hoe scoort hij bij de reviewers?
Fotomagazine Zoom.nl over de Sony Alpha A7R III
Fototijdschrift Zoom.nl staat er in z’n review (januari/februarinummer 2018) bij stil dat Sony best iets opmerkelijks doet: ze vervangen elke twee jaar hun modellen. Een veel rapper tempo vergeleken met bijvoorbeeld Canon en Nikon. “Heeft de relatieve nieuwkomer Sony met de Mark III nu de beste papieren?”, vraagt reviewer Cees de Jonge zich af.
Luisteren naar gebruikers
Sony luistert bijzonder goed naar z’n gebruikers, constateert Cees de Jonge. “En heeft echt alle kritiekpunten op de Mark II verholpen en er nog een aantal verbeterpunten aan toegevoegd.” Zo is de zwakke batterij vervangen door eentje die twee keer zo lang meegaat en is er nu een dual SD kaartslot-systeem. Ook is het legen van de buffer tijdens het fotograferen sterk verbeterd.
Autofocus: heel veel beter
Zeer belangrijke punten zijn ook aangepakt. Zo is de autofocus sterk verbeterd en kreeg de processor een enorme upgrade. “In de korte testperiode dat we de camera onder handen konden nemen hadden we een hoge ‘hitrate’, zelfs met snel bewegende voorwerpen. En dat is zeker voor een hele hoge resolutie camera die zelfs met 10 beelden per seconde kan schieten een enorme plus.”
Zoeker: gedetailleerd zicht op je compositie
De zoeker is ook al zeer veel beter geworden. Waardoor ook “verstokte liefhebbers van optische zoekers” er blij van zullen worden. “Met 3,69 miljoen heldere scherpe pixels en een snelle refreshrate heb je een heel gedetailleerd zicht op je compositie.” Systeemcamera’s zijn volgens Cees de Jonge echt volwassen geworden “en nemen op een aantal punten het gewoon over van de traditionele reflexen”.
Slechts één minpunt: lenzen-arsenaal
Zoom.nl somt een lange lijst pluspunten op van de A7R III. En slechts één minpunt: ondanks dat Sony de afgelopen jaren keihard heeft gewerkt aan het opbouwen van het lenzenaanbod, is de keuze toch nog beperkt als je het vergelijkt met het indrukwekkende arsenaal van Canon en Nikon.
Diamant Award
Gelukkig helpt bijvoorbeeld Sigma mee, met steeds meer objectieven voor de Sony FE mount. “Dat maakt het voor de fotograaf steeds interessanter om eventueel de stap naar Sony te maken. De body’s zijn in het pro segment er in ieder meer dan klaar voor.” De Sony Alpha A7R III scoort bij Zoom.nl een zeer hoge 8.7 en dat betekent: de Diamant Award.
Focus Magazine over de Sony Alpha A7R III
Drie jaar na de vorige versie komt Sony nu met de A7R III, en men heeft bepaald niet stilgezeten in die tijd, aldus reviewer Mich Buschman van Focus Magazine (decembernummer 2017). “Steeds weer verbaas je je erover wat men nu weer aan nieuwe mogelijkheden en verbeteringen aanreikt. Dat vorige model was immers al een topproduct.” En Buschman zet vervolgens een lange lijst met verbeteringen op een rij.
Lichtgewicht en compact
Allereerst valt de nieuwe Sony naast z’n directe concurrenten Nikon D850 en Canon 5D Mark IV op door z’n veel lagere gewicht en z’n compactheid. Maar er zijn natuurlijk veel meer positieve punten, te veel om op te noemen. Wat eruit springt is z’n autofocus. Die is onovertroffen. Gezichts- en oogherkenning, daaraan doet deze autofocus uiteraard. Maar echt een sterk staaltje: hij herkent zelfs gekantelde en van de camera weggedraaide gezichten en stelt feilloos scherp.
Autofocus: het beste van het beste
Ook bij langere sluitertijden en vrije bewegingen door de fotograaf blijft dit systeem betrouwbaar werken in combinatie met de 5-assige beeldstabilisatie. “Omdat we dit fenomeen nog niet beter hebben gezien, gaven we voor dit beoordelingscriterium de maximale 10 punten.”
Fenomenale prestaties bij weinig licht
De prestaties bij weinig licht zijn fenomenaal. “Nachtopnames met 1/15 seconde uit de hand en ISO 40.000 zagen er goed uit met nog geen storende ruis én goede kleuren (…). Verrassend! Zelfs opnames met 1/4 seconde uit de hand waren vaak ‘afleverbaar scherp’. Dat is beslist nieuw. Een door maanlicht verlicht landschap liet nog duidelijk details zien.” Daarmee is deze Sony erg geschikt voor landschaps- en natuurfotografen, maar ook voor reportagefotografen en fotojournalisten, aldus Buschman.
Elektronische zoeker: de beste van dit moment
De camera werkt ook erg prettig. Bijvoorbeeld het touchscreen: scrollen en swipen gaat snel en ook bij vergroten reageert het scherm responsief. Ook in volle zon is het scherm goed afleesbaar, zelfs van opzij. En de camera houdt erg prettig vast, behalve misschien voor bezitters van dikke vingers. De elektronische zoeker is de beste van dit moment.
4K-video: betere prestaties bij weinig licht
Ook filmen met de Sony is erg prettig, dankzij de betere autofocus, de betere processor, de krachtigere accu en de betere zoeker. Bij de 4K-video zijn de prestaties bij weinig licht veel beter geworden. En de hele sensor wordt gebruikt bij het filmen. De Sony verzamelt 5K aan gegevens en oversamplet die naar een kleiner beeld, waardoor hoogwaardige 4K-beelden ontstaan.
Sony Alpha A7R III versus Fujifilm GFX 50S
En dan de beeldkwaliteit van de foto’s. In een mooie vergelijking legt Focus de prestaties van de Sony naast die van middenformaatcamera Fujifilm GFX 50S (bodyprijs: 7000 euro). Onvergelijkbare camera’s qua snelheid en grootte. Van beide camera’s heeft Focus foto’s gemaakt waarbij een zeer hoog contrast moest worden overbrugd. Conclusie: de beelden van de Fuji scoren iets beter bij het terughalen van de schaduwpartijen. “De verschillen zijn echter blijkens de deelvergrotingen heel klein.” Een prestatie van formaat.
Veel beter dan z’n voorganger
Conclusie: de Sony Alpha A7R III is op alle punten een veel betere camera dan z’n gelauwerde voorganger. “De autofocus-tracking met 10bps werkt verbazingwekkend precies, de oog-AF is goed inzetbaar bij portret- en huwelijksfotografie, zoeker en scherm bieden veel betere beelden, de batterij is veel krachtiger en ga zo maar door.” En dan de beeldkwaliteit: die “excelleert op de onderdelen dynamisch bereik en resolutie.” De Sony scoort een hoog cijfer: 9 plus het predicaat Super.DPreview over de Sony Alpha A7R III
Liefst vier van z’n topreviewers heeft DPreview op de nieuwe Sony Alpha A7R III gezet: Carey Rose, Richard Butler, Rishi Sanyal en Dan Bracaglia. En dat houdt in dat ze deze nieuwe Sony als een uiterst belangrijke camera zien.
Jubelen over de Sony A7R III
En dat ademt hun hele review. Ze jubelen over deze camera. Of zoals ze het zelf zeggen: “The sheer capability of the Sony a7R III is hard to overstate. With the sports-oriented a9, Sony was aiming for outright speed; the a7R III has inherited much of that, but offers far more resolution and dynamic range.” Net zoals de Nikon D850 is ook de Sony A7R III een camera waarmee je zo ongeveer alles kunt schieten: van landschappen tot snelle actie.
Een hele serie verbeteringen
Ten opzichte van z’n voorganger is er een hele serie kleine verbeteringen en verfijningen. “From the ergonomics to the better organized menus, this is the most usable and engaging a7-series camera yet. The on-sensor autofocus system needs some work in terms of subject tracking, but in other autofocus modes, the a7R III makes it dead easy to get the most out of the 42.4MP of resolution it offers. Never before has shooting such high resolution files been so fun, or so painless.”
Afgerond en gepolijst product
Net als andere systeemcamera’s kan ook de Sony A7R III niet geheel het ‘gevoel van onmiddellijkheid’ benaderen waar de high-end DSLR geroemd en geliefd om is. “The card write speeds can get in your way, and the learning curve for new users can be steep.” Maar toch is de A7R III in staat tot verrukkelijke foto’s en video’s. De camera geeft het gevoel van een indrukwekkend afgerond en gepolijst product.
De beste Sony tot nog toe
De Sony Alpha A7R III is volgens de vier reviewers met gemak de beste Sony-camera tot nog toe. En een van de beste camera’s die ze ooit getest hebben. “It’s the most well-rounded mirrorless camera on the market today, and for that, it earns our highest award.”
Voor heel veel soorten fotografen
Conclusie: de Sony A7R III is een geweldige optie voor een ongelofelijk breed spectrum aan fotografen. “Offering great image quality, fast burst shooting speeds, high quality 4K video and a reasonably compact package, it’s an incredibly well-rounded offering. The endless customization options can be daunting at first, but in the end, it’s a camera equally at home capturing fast action one moment, and expansive landscapes the next.”
Gold Award (natuurlijk)
Het zal dus niet verbazen dat DPreview de A7R III de felbegeerde Gold Award toekent. Hij krijgt een score van 90%, de hoogste score in het segment waartoe de camera behoort: semi-professionele fullframe camera’s. Net hoger dan de Nikon D850, die de Gold Award en 89% krijgt. Ook lang niet slecht ;)Sony Alpha A7R III: andere reviews
Hieronder staan andere zeer lezenswaardige reviews van de Sony Alpha A7R III op een rij.
Digifoto Pro over de Sony Alpha A7R III
‘Fenomenaal’, luidt de korte, maar juichende kop boven het mooie review van Jasper van Bladel van Digifoto Pro (nr. 6 van 2017). De nieuwe A7R III combineert “de resolutie uit de A7RII met de snelheid van de A9 tot één veelzijdig model.” Vóór deze A7R III had je twee camera’s nodig als je én portretten én sportacties wilde vastleggen. Nu volstaat dus één camera. En wát voor eentje!
Platina Award voor fenomenaal nieuw hoogtepunt
Er zijn ook steeds meer fotografen die beide nodig hebben: resolutie én snelheid. “Tijdens het verslaan van een autosportevenement of een paardensportweekend wil je een complete reportage afleveren. Detail, overzicht, portret, snelheid. Kop en staart.” Dat kan nu, met deze A7R III. Veelzijdigheid is dan ook hét kenmerk van deze fantastische camera. “De camera biedt nu resolutie én snelheid en is daarmee voor veel fotografen een erg aantrekkelijk alternatief. De Sony A7R III is een fenomenaal nieuw hoogtepunt in het spiegelloze Sony-assortiment.” Hij krijgt dan ook de hoogste oorkonde: Platina.
Imaging-resource.com over de Sony Alpha A7R III
Het review op Imaging-resource.com moet je eigenlijk zelf lezen. Te meer omdat er bijzonder interessante vergelijkingen bij zitten tussen de scherpte en beeldkwaliteit van de Sony Alpha A7R III, de Canon 5D Mark IV, de Fujifilm GFX 50S (een middenformaatcamera) en de Nikon D850. De A7R III springt er zeer positief uit. De kwaliteit en scherpte zijn vergelijkbaar met, zo niet beter dan, die van de andere toppers. En zeker beter dan die van de Canon 5D Mark IV.
Combinatie van hoge resolutie en snelheid.
De reviewer concludeert: “Sony’s camera technology has been advancing at an incredible rate in recent years, and the A7R Mark III is an impressive example of them leveraging advances made in one model to extend the life of other bits of their technology.” Sony heeft volgens hem voor de A7R III een van de beste sensoren op de markt gecombineerd met de geavanceerde processor uit de Sony A9. En heeft hiermee een nieuwe systeemcamera gemaakt die een hoge resolutie combineert met zeer hoge (snelheids)prestaties. Vooral de autofocus van deze Sony is zeer snel.
Techradar over de Sony Alpha A7R III
Techradar deelt een sneer uit aan Nikon: “If Nikon thought it was going to have things all its own way with the D850, it should think again. Sony has taken one of our favorite mirrorless cameras and bolstered the performance to make the new Alpha A7R III a much more capable and well-rounded offering.” Zoals de D850 al aantoonde: snelheid en resolutie gaan prima samen. En dus zijn dit soort camera’s aantrekkelijk voor een zeer brede ‘range’ aan fotografen. “This is a camera that would be equally at home perched on a mountain as in a studio or on the sidelines of a football match. For now, the Alpha A7R III is not only the most well-rounded mirrorless camera you can buy, but one of the best cameras out there.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
Pcmag.com over de Sony Alpha A7R III
Pcmag.com: “My first impressions are very positive. There are some known factors here. The image sensor has been used in a number of Sony cameras, including the a7R II, the a99 II, and the RX1R II, and has delivered incredible results in each instance. Even after a few years, it leads the class. The only real competition in the 35mm format is from the Nikon D850, which packs a few more pixels, and is housed in a more traditional SLR form factor. If you’re already invested in the Sony system and want the most resolution possible, along with the best autofocus system and a versatile 10fps capture rate, the a7R III looks like the clear choice.”
Klantreview op CameraNU.nl
“Wat een top camera! Ik heb hiervoor twee jaar met de Sony A7 R II geschoten. En wat een verschil. Eindelijk de mechanische shutter met 10fps. Werkt super gecombineerd met Profoto D2 die deze snelheid aankan.”
Klantreview op CameraNU.nl
“Waar ik de eerste A7 camera’s kocht als compact en lichtgewicht alternatief voor mijn Pro Nikon apparatuur tijdens de vele reizen die ik maak, blaast de A7R III alles van tafel. Wat een beuker van een camera! Het compacte voordeel is wat minder maar voor de rest heeft deze echt alleen maar voordelen. De EVF is aanzienlijk beter dan bij de voorgangers, je kan letterlijk geluidloos (dat is voor vele doeleinden echt top) foto’s maken, de dubbele opslagmogelijkheid, betere accuduur en ga zo maar door. De eerste foto’s die op mijn scherm verschenen onderbouwden alle gebruiksvoordelen. Zelfs onder extreme omstandigheden (sluitertijd 0,5 sec vanuit de losse hand) kwamen er fraaie foto’s uit.”
Belangrijkste specificaties van de Sony Alpha A7R III
- 42.4 megapixel 35mm fullframe Exmor R CMOS-sensor
- Standaard ISO-bereik van 100-32.000 uitbreidbaar tot 102.400
- Fast Hybrid AF met 399 fasedetectie- en 425 contrast-AF-punten
- Zeer krachtige vijf-assige beeldstabilisatie met 5.5 stops belichtingscompensatie
- Ultra HD 4K video-opname met Hybrid Log Gamma voor een instant HDR-workflow
- USB 3.1 Gen 1 compatibel USB-C-poort voor snelle dataoverdracht en opladen
- Hoge snelheid opname met 10 beelden per seconde en AF/AE tracking
- Extra lang fotograferen dankzij krachtige Sony NP-FZ100 accu
- 3.0 inch kantelbaar LCD display met 1.44 megapixel resolutie
- Standaard sync-poort voor synchronisatie met studioflitser
- Zeer krachtige BIONZ X beeldprocessor
- Compatibel met E-mount objectieven
- Ingebouwde bluetooth, wifi en NFC
- Twee SD-geheugenkaartsleuven