Spanje

El Teide Tenerife

Spanje | Tenerife: Dansen op de vulkaan

Buiten de auto is het koud. Twee graden laat het dashboard zien. We hebben onze auto geparkeerd op het op ruim 2.100 meter hoogte gelegen parkeerterrein in de Caldera de Las Cañadas aan de voet van de 3.715 meter hoge El Teide vulkaan, waar we rond de top nog restjes sneeuw en ijs zien liggen. In de schaduw is het akelig koud, maar als de zon boven de kraterrand uitkomt, wordt het al snel behaaglijk warm. De donsjas gaat uit en de lange broek wordt verwisseld voor blote benen.

Read More
La Isla Bonita

Spanje | La Gomera: La Isla Bonita

In ons huisje hoog in de bergen is het koud. De wind giert en de regen plenst op het dak. Als we naar buiten kijken zien we niets behalve de regendruppels tegen het raam en de wolken die aan blijven rollen uit het dal. De airco staat aan. Niet om het huisje af te koelen, maar juist om de binnentemperatuur wat omhoog te brengen. In plaats van proosten met cocktails op het buitenterras, zitten we bedekt met dekens een serie te kijken op de bank. Bij een wintervakantie op de Canarische Eilanden hadden we beelden van korte broeken en blauwe luchten. Niet van Nederlandse novemberkou. 

Read More
Sevilla, andalusie

Spanje | Beeldverhaal

De vuurtoren van Chipiona

In het najaar is het heerlijk rustig aan de Atlantische Costa de la Luz. Het is moeilijk voor te stellen dat het hier in de zomer totaal anders is. Dat dan de stranden vol liggen met roodverbrande lichamen die schouder en schouder opgebaard liggen. Dat er dan massa’s mensen uit de noordelijke delen van Europa, de hitte van Andalusië komen trotseren. Die dan de nu lege hotels en appartementen tot de nok toe vullen. Niet dat deze kust is verpest door beton, integendeel. Hoogbouw is hier niet te vinden en een flink deel van de Costa de la Luz bestaat uit natuur en brede stranden.

De vuurtoren van Chipiona
Chipiona, Spain – oktober 2018 | Sony A6500

2.000 km fietsen over de Transandalus

Dwars door de bergen van Andalusië is een 2.000 km lange MTB route uitgezet. Deze grotendeels onverharde route gaat door de mooiste gebieden van Andalusië: de rauwe bergen van de Sierra Nevada worden afgewisseld met hellingen vol druiven en olijven. Witte dorpen en steden voorzien in aangename terrasjes voor tapas en cerveza.

Fietsen hier is niet makkelijk, dus weet waar je aan begint. De hellingen zijn hier lang en steil. Na een afdaling volgt altijd weer een pittige klim. De beloning is de rust die je als fietser nog vindt op deze wegen en paden.

Fietsen Transandalus
Almogía, Spain – november 2016 | Sony A6000

Olijfgaarden in Andalusië

Meer dan 2.000 kilometer lang is de TransAndalus, een mountainbikeroute dwars door Andalusië. Tijdens een fietsvakantie heb ik een deel van deze route gefietst vanaf Malaga richting de Sierra Nevada. Het is een zware route door een landschap dat voor een groot deel wordt gedomineerd door olijven. Eerlijk gezocht vond ik de route maar saai en weinig inspirerend. Fietsen door de natuur is prachtig, maar een landschap dat bijna volledig in cultuur is gebracht wordt al snel erg saai. Vooral omdat mensen lijken te ontbreken. Ik moest dus anders gaan kijken om me niet te gaan vervelen. Zo ben ik gaan letten op patronen en begon dit te waarderen.

Periana, Spain – november 2016 | Sony A6000

Tapas en cocktails

Spanje | Tapas en cocktails

De straten van Sevilla zijn verlaten als we vanaf Plaza de España teruglopen naar ons appartement in de wijk Triana. Wonderlijk hoe snel het leven uit de stad is verdwenen. Nog maar een uur geleden zaten de terrassen vol en waren de straten vol auto’s. Er werd gegeten, gedronken en gelachen. Nu is het bijna overal donker en stil. Alleen in onze straat is nog een terras waar studenten zorgen voor nachtelijk rumoer. Van ons gebouw zijn de meeste ramen al donker. We hebben goede hoop dat we ons appartement ongemerkt kunnen binnensluipen zodat we snel kunnen slapen. Maar helaas, nog voor we de sleutel in het slot hebben kunnen steken, wordt de deur opengezwaaid door een stralende Rocio, onze gastvrouw in Sevilla. Ze is wakker en heeft ons gemist. Al uren heeft ze op haar balkon op ons zitten wachten.

Read More