De dag van vertrek. We pakken de auto in en vullen voor de zekerheid een van de jerrycans met water (15 liter). We hebben besloten om vandaag in ieder geval verder te rijden dan het vakantiehuis van Sarah en Mike. We moeten verder komen dan dat we reeds zijn geweest. Via dezelfde saaie weg rijden we onder een grijze hemel Melbourne uit over de Freeway richting Geelong. Tot over 11 maanden. We nemen onze eerste pauze vlak na het begin van de Great Ocean Road. We stoppen even om de locatie bij Split Point Lighthouse te bekijken. Dit is de vuurtoren waarop je vanuit de vakantiewoning uitkeek. Het is hier nu al indrukwekkende. Enorme kalksteenkliffen, met een hoogte van 70-80 meter. Boven een soort van duinlandschap en beneden een mooi strand met fijn bruin zand. Een leistenen pilaar van een meter op 50 hoog trotseert eenzaam de golven. Wat een landschap! De Great Ocean Road waarover we rijden is door Australische WO1 veteranen aangelegd, met de bedoeling het gebied te ontsluiten voor het toerisme. De weg is aangelegd op en langs de ruige zuidkust van Australië, van Torquay tot Warrnambool. De gehele tijd hebben we zicht op de azuurblauwe zee. We rijden door bossen, bestaande uit eucalyptusbomen (gumtrees). We zien zelfs onze eerste koala?s de stoned zitten te wezen in de gumtrees boven en langs de weg.
We zijn eigenwijs op zoek naar een camping. We weten wat we willen hebben. Het moet vooral relaxed en niet duur zijn. Onze eerste camping vinden we bij Skenes Creek, nadat we deze eerste dag 194 kilometer hebben gereden. Voor deze camping betalen we $30,- waarvoor we een riant grote plek krijgen zo?n beetje op het strand. De lucht is inmiddels helemaal opengetrokken en het is lekker warm. Van de parasol en een stuk plastic maken we een zonnescherm. ’s Avonds bereiden we een maaltijd bestaande uit pasta met tonijn, paddenstoelen, uien en knoflook. We ontkurken de fles champagne die we van Sarah en Mike hebben gekregen. Het is tenslotte feest, want de reis door Australië is begonnen. Genietend van de enorm mooie sterrenhemel drinken we ook onze eerste vier liter pak wijn leeg.
We blijven vandaag hangen op deze eerste camping van deze trip. 30 dollar is niet goedkoop, maar het is nog steeds goedkoper dan de andere camping in dit gebied. Eigenlijk is deze camping overprized. Er zijn dan wel faciliteiten als een keuken en een warme douche, maar het ziet er allemaal nogal belabberd uit. Wat er wel uitziet is de locatie. De camping ligt aan het strand en vanaf onze plek lopen we zo dat strand op. Het is baai waar je kunt zwemmen in de azuurblauwe zee. De golven zijn vrij hoog en voor de stroming moet je waarschijnlijk wel oppassen. Een korte duik in het koude water is prettig verfrissend. Het is vandaag namelijk knetter heet, zonder dat er een wolkje aan de lucht is.Het gebied ten noorden van ons heeft een vulkanische oorsprong. Vroegere lavastromen, zijn in de loop van duizenden jaren verworden tot waanzinnige basaltstructuren. Overals zitten (kleine) honingraat structuren. Diepe lijnen snijden er door heen. Het zeewater heeft het basalt nog eens extra kunstig geboetseerd. Het is op z?n mooist, wanneer de zee haar laagste stand heeft bereikt Dan blijven er poeltjes water over tussen het basalt, die de mooiste kleuren hebben, Sommige van die poeltjes hebben permanente bewoning van vissen en waterplanten. De zee beukt ondertussen tegen de kust en de grote hoeveelheden kelp (zeewier) krijgen enorme klappen te verduren. Het is zeewier is hier van het type ‘hufterproof’: het is zo sterk als autoband.