Nederland | Wandelen over het Krijtlandpad

krijtlandpad limburg

Nederland | Wandelen over het Krijtlandpad

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De mogelijkheden om te reizen zijn in de zomer van 2020 nogal beperkt dus we zoeken het avontuur wat dichter bij huis. Op Mette haar verlanglijst stond al tijden een meerdaagse wandeltocht door het Zuid-Limburgse heuvelland, over het 100 kilometer lange Krijtlandpad. Fietsen doe ik niets liever dan met een volledige kampeeruitrusting zodat ik vrij en flexibel ben. Wandelend vind ik al die extra kilo’s maar niets. Daarom slapen we onderweg in hotels of logeren we bij Vrienden op de Fiets. In zes etappes wandelen we van Valkenburg naar Maastricht om via Eijsden, Epen, Vaals en Gulpen weer in Valkenburg aan te komen over grotendeels onverharde paden en wegen.

We wandelen grotendeels over onverharde paden en wegen. Foto: Jeroen Kleiberg

Al meer dan 100 jaar staat Zuid-Limburg bekend als wandelparadijs. Nergens in Nederland heeft men zoveel exclusieve paden kunnen behouden. Het Krijtlandpad maakt hier volop gebruik van. De variatie is groot: we lopen over grindpaden op het glooiende plateau, steile bospaden, holle wegen en voetsporen door veld of weide. We wandelen van het ene draaihekje naar het andere in onze zoektocht naar de geel-rode markeringen die de route markeren. Op het plateau zijn de vergezichten tot over de Belgische grens vaak adembenemend mooi. In de beekdalen van Geul en Gulp zijn het de vele natuurlijke details die het beeld bepalen. De route komt ook langs prachtige vakwerkhuizen in gezellige dorpjes, mergelgroeven en kastelen.

We wandelen van het ene draaihekje naar het andere.

Het Limburgse krijtlandschap is een bijzonder landschap. Het is een dalen-landschap, miljoenen jaren geleden ontstaan door riviertjes die zich een weg baanden door het Krijtplateau. Zo ontstond een landschap met een overvloed aan valleitjes, steile hellingen en meanderende beekjes. Wie in Nederland in de heuvels wil lopen, moet naar het zuiden van Limburg, waar ook de hoogste punt van Nederland is te vinden: de 322 meter hoge Vaalserberg. De voedselarme graslanden op de kalkrijke bodems behoren nu tot de soortenrijkste graslanden van Europa met een speciale flora en fauna. De hellingbossen zijn uniek voor Nederland. Dassen en bevers lijken zich nergens in Nederland meer thuis te voelen dan hier in de Limburgse heuvels.

Wij beleven het Krijtlandpad in alle rust. Foto: Jeroen Kleiberg

Iedere etappe sluiten wel voldaan af met een overnachting op een mooie plek. Waar mogelijk genieten we van het bourgondische leven en Gulpener weissen. We maken kennis met interessante mensen met een Vrienden op de Fiets adresje. Zuid-Limburg kan erg druk zijn met recreërende landgenoten, maar wij hebben geluk. In juni 2020 heeft nog niet iedereen ontdekt dat Nederland een schitterend land is en dat thuis blijven echt niet nodig is. Wij beleven het Krijtlandpad dan ook op de manier die wij het prettigst vinden: in alle rust en met alle ruimte om goed te kunnen genieten van het Limburgse heuvelland.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd