4.23 – China | De Rize Vallei in Jiuzhaigou

4.23 – China | De Rize Vallei in Jiuzhaigou

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De Jiuzhaigou-vallei (letterlijk Negen dorpen vallei) is een natuurreservaat in het noorden van de provincie Sichuan, in China. Het is beroemd om de gekleurde meren en watervallen op verschillende niveaus. Sinds 1992 is het park uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Deze status trekt enorme mensenmassa’s. Daarom staan we om 5.30 uur op, want we willen als eersten in het park zijn dat om 7.00 uur open gaat. De entree kost 310 RMB (iets meer dan € 31) per persoon. Dit absurd hoge bedrag is dan wel inclusief het gebruik van de bussen in het park. Daarvan nemen we er direct één naar het einde van de 18 kilometer lange Rize Gully, in het uiterste zuidwesten van Jiuzhaigou. Vanaf daar lopen we naar beneden.

Doordat we zo vroeg zijn denken we het eerste stuk van de wandeling in alle rust te kunnen doen. Met een beetje geluk zien we vogels en apen. Heel misschien zelfs een panda. Dit is tenslotte het gebied waar ze leven. De geschatte populatie in het park is slechts 17 dieren en ze leven hoog tegen de steile hellingen. Aangezien ze al moeite hebben om elkaar te vinden voor de voortplanting is de kans onwaarschijnlijk dat wij ze vinden. De minieme kans die we hebben wordt met de grond gelijk gemaakt door de Chinese groep die mee naar boven gaat. Stilte is iets waar een Chinees absoluut niet tegen kan. Ze zijn nog niet uitgestapt of er wordt geschreeuwd in het stille ochtendwoud. Wauw, een echo. We hebben het hier niet over kinderen, maar over uitzonderlijk irritante volwassen. Ons plezier wordt direct met de grond gelijk gemaakt. Genieten in een stille, natuurlijke omgeving is niet meer mogelijk. Later horen we dat bijna alle Chinezen dit doen. Ze sporen echt niet die Chinezen!

Gelukkig zijn alle Chinezen lui en doen ze allemaal hetzelfde. In het park rijden 200 bussen over geasfalteerde wegen rond om de bezoekers van ‘attractie’ naar ‘attractie’ te brengen. Bij de ‘attractie’ stappen alle Chinezen uit de bus, ondersteund door de gids met het vlaggetje om per direct geposeerde foto’s te maken. Binnen 5 minuten zijn ze dan weer met bus en al verdwenen. Tenzij er ook nog iets valt te kopen, want dan wordt er massaal geshopt. Ze schaffen de meest kitscherige spullen aan. De ‘attracties’ in het park bestaan uit een groot aantal kristalheldere meren, in de meest spectaculaire kleuren. De kleur wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid mineralen. In de Rize Vallei liggen een 7-tal kristalheldere meren (swan lake, primeval forrest, grass lake, arrow bamboo lake, panda lake, five flower lake, pearl shoal, mirror lake) die worden afgewisseld met spectaculaire watervallen. De grootste daarvan is 28 meter hoog is en 319 meter breed. De vallei wordt omsloten door dicht beboste, steile hellingen waar misschien we ergens een panda zit verscholen. Tussen en langs de meren kun je erg fijn wandelen over speciaal aangelegde wandelpaden. Daar maken de Chinezen gelukkig geen gebruik van. Waarom zou je lopen?

De Chinese toeristen zien Jiuzhaigou als een pretpark met de meren en watervallen als attracties. Lawaai maken is een wezenlijk onderdeel van de beleving. Allemaal maken ze identieke geposeerde foto’s vanaf exact hetzelfde punt. Alle Chinezen hebben bij thuiskomt precies dezelfde foto’s, maar dan met zich zelf als onderwerp. Het maakt de Chinezen ook niet of er andere mensen bij hen op de foto staan. De foto van de Chinees wordt gekenmerkt door een enorm slechte opname van een poserende Chinees, die met een wit gezicht, ongemakkelijk de camera inkijkt, terwijl de achtergrond wordt gevormd door een halve waterval, maar beter nog: een fontein.

Deze eerste dag hebben we rond de 25 kilometer gelopen vanaf het hoogste deel van Rize Gully naar Shuzheng Stockade. Dit is tevens de eerste lange wandeling van de reis. Doordat het grootste deel van de dag regende, was het overal lekker rustig. We waren een van de enigen op de wandelpaden. We zijn nat en moe en willen in het park overnachten, zodat we de volgende dag weer vroeg kunnen gaan lopen. Officieel is dat niet toegestaan, maar in het zeer toeristische Tibetaanse dorpje, vragen we aan de bediende in een cafeetje een overnachting bij een lokaal gezin. Dit kan voor 50 RMB op basis van halfpension. Als alle overige toeristen zijn verdwenen komt Shuzheng Stockade enigszins authentiek over.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd