Georgië | Avonturen op de Kaukasus

Georgië | Avonturen op de Kaukasus

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

In de badplaats Batumi was het direct duidelijk dat we ons niet meer in het ontwikkelde en islamitische Turkije bevonden. Hier weer mannen in blote buiken met bier in de hand, stranden vol bikini”s en wegen vol gaten en lada’s. Batumi ligt dan wel aan de Zwarte Zee, het is daarmee nog geen Odessa. In Batumi een vervelende sfeer en oneerlijke praktijken met de rekeningen. In de restaurants is de rekening vier keer op rij creatiever dan het bestelde eten. We maken ons daardoor wat zorgen over het gebrek aan vriendelijkheid van de Georgiërs. Gelukkig worden we in Kutaisi, met 180.000 inwoners de tweede stad van Georgië, geweldig in de watten gelegd, zodat we vol positieve energie de bergen in kunnen. Daar ontdekken we de fantastische wereld van Svaneti. We maken lange en indrukwekkende wandelingen tussen de 5.000 meter hoge bergen, gletsjers en eeuwige sneeuw. Tussen de wandelingen door genieten we van de gastvrijheid en vriendelijkheid van alle mensen die we ontmoeten. Om in Tbilisi te komen maken we we gebruik van een voor toeristen gratis vlucht (wat niet betekent dat het niets kost), die ons laag door en over de Kaukasus voert. In Tbilisi maken we ons klaar voor het te verwachten avontuur in het oostelijk deel van de Kaukasus. Verder hebben we tickets gekocht voor onze terugreis naar Nederland in het laatste weekend van augustus.

Achtergrond
Georgië is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en heeft 4,5 miljoen inwoners. De huidige president is Saakasjvili en hij is getrouwd met de erg populaire Sandra Roelofs. Zij is Nederlands bekendste exportproduct in Georgië. Georgië heeft een lange en gecompliceerde geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Georgië was samen met Armenië het eerste christelijke land ter wereld. Georgië heeft dan wel een lange geschiedenis, van een lange zelfstandigheid is geen sprake geweest. Peter de Grote voegde de Kaukasus toe aan het expanderende Russische rijk. Na de Russische revolutie is het land 3 jaar zelfstandig geweest, maar dat werd door Lenin snel ongedaan gedaan. Hierdoor was het mogelijk dat Georgisch bekendste dan wel meest beruchte inwoner, Stalin, leider en dictator van de Sovjet-Unie kon worden. In Georgië kun je naar verschillende Stalinmusea en kun je flaneren over Stalin Street.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Georgië een van de drie kleine landjes aan de zuidelijke zijde van de Kaukasus. De twee andere landen zijn Armenië en Azerbeidzjan. Twee regio’s in Georgië die het zelf beter dachten te weten, vroegen Rusland om hulp om hun zelfstandigheid te bereiken. Dit resulteerde in 2006 in een laatste gewapend conflict tussen Rusland en Georgië, waarbij de Russische troepen bijna in de straten van de hoofdstad Tbilisi stonden. Naar verluidt heeft een telefoongesprek tussen Bush en Poetin voorkomen dat Georgië geheel werd verpulverd. Georgië is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar Bush als een held wordt beschouwd. In Tbilisi heeft George W. Bush dan ook een eigen straat. Het telefoongesprek heeft niet kunnen voorkomen dat de Russen zijn achtergebleven in door niemand erkende republieken Abchazië en Zuid-Ossetië. De inwoners daarvan schijnen zich inmiddels te realiseren dat ze door Rusland zijn overgenomen en dat er van zelfstandigheid geen sprake is.

Svaneti
Tussen het voor ons niet toegankelijke Abchazië en Zuid-Ossetië ligt Svaneti. Deze regio wordt bewoont door de Svan met hun eigen taal, die alleen in gesproken vorm voorkomt. De Svan hebben de smalle en steile dalen van de regio volgezet met de voor deze streek typerende stenen verdedigingstorens. Het is een heel avontuur om in Svaneti te komen. De minibus (marshrutka) begint met het maximale aantal van 12 passagiers, maar op zeker moment is dat aantal opgelopen naar 20. Het comfort is daardoor wat verminderd. Gelukkig wordt dit leed verzacht door de vrolijke klanken van Abba en Bonny M. Om de stress van de slechte en smalle weg (die deels over de diepe kloof hangt) onder controle te houden, rookt de chauffeur en lustig op los en tikt hij tussendoor regelmatig een glaasje vodka achterover.

Svaneti is een regio vol met hoge bergen, eeuwige sneeuw, grote gletsjers, diepe en steile dalen, kleine dorpen en waanzinnige natuurschoon. Mt.Shkhara is met 5.068 meter de hoogste berg van Georgië en de op twee na hoogste berg van Europa. Mt. Elbrus in het Russische deel van de Kaukasus is met 5.642 meter de hoogste. Er zouden hier heel wat wilde beesten moeten zitten. Helaas zijn de enige Kaukasische berggeiten (de Tur) die we hebben gezien, de afgeschoten exemplaren geweest die ons vol trots zijn getoond. Wandelingen door deze bergen moeten tot de mooiste ter wereld behoren. Niet alleen zijn de bergen waanzinnig indrukwekkend. Meestal moet er een weg worden gebaand door een zee van miljoenen wilde bloemen. Wat van een afstand kort gras lijkt te zijn, is in realiteit een manshoog bos van bloemen en nog eens bloemen.

Het avontuur in de bergen wordt vergroot door de kans dat je in een ‘chacha-ambush’ (Georgische vodka) terecht komt. Na een dag met de zeis in de weer te zijn geweest, genieten de mannen in de bergen van hun welverdiende rust. Wanneer je als wandelaar onvermoed komt langs gelopen is er geen ontkomen aan. Je moet en zal meerder glazen chacha achteroverslaan, waarbij je hoopt dat de werking van de alcohol wordt verminderd door het brood en de verse kaas. Na enige discussie is het je toegestaan je weg aangeschoten te vervolgen. Je hoopt daarbij dat de smalle paadjes breed genoeg zijn voor je wat minder stabiele loopje.

Vliegen naar Tbilisi
Voor toeristen bleek er een gratis vlucht te zijn tussen Svaneti en Tbilisi. Twee keer per week een vliegtuig met tien plaatsen, waar met name de locals gebruik van maken. We krijgen het voor elkaar plaatsen te reserveren. Dat we daarvoor 40 euro per persoon betalen zal zeker enige invloed hebben gehad. Het is niet geheel duidelijk wat de hoofdfunctie van het vliegveld is. Het gras van de landingsbaan wordt kort gehouden door een zestal mannen gewapend met een zeis, wat suggereert dat er wel vaker vliegtuigen landen en opstijgen. Het terrein wordt tevens gebruikt voor de reparatie voor de grote Kamaz trucks, waardoor het er bezaaid ligt met grote tandwielen. De houten keet doet dienst als wachtruimte, keuken, sloopplaats voor vlees, slaapkamer en borrelhok. Hierdoor komen we om 10.30 uur in de ochtend terecht in weer een ‘chacha-ambush’ met grote mannen die nog veel grotere machines besturen. Bijna dronken nemen we daardoor plaats in het kleine vliegtuig met tien plaatsten dat ons in anderhalf uur naar Tbilisi brengt. Tussen en over de bergen van de Kaukasus beleven we een van onze meest indrukwekkende avonturen. Hoe mooi deze bergen ook zijn als je er tussendoor loopt. In de lucht zie je pas echt hoe groot en afgelegen het hier is.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd