Isfahan | Beeldverhaal

bazaar esfahan

Isfahan | Beeldverhaal

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het Naghsh-e Jahan in Isfahan

Het is Ramadan en dat betekent dat het leven overdag voor een groot deel stil ligt. In de bazaar zijn bij de meeste shopjes de rolluiken neergelaten. Een beeld dat over de hele stad hetzelfde is. Gegeten en gedronken wordt er nergens.

Heel anders is het op de meest magische plek van de stad: Naghsh- e Jahan, het Plein van de Imam. De gazons op het plein zijn afgeladen met families en groepen vrienden op grote meegebrachte kleden. Grote picknickmanden staan klaar. Op sommige kooktoestellen staat al een ketel water voor de thee te pruttelen.

Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

De mooie meisjes van Isfahan

Eén van de leukste dingen aan reizen door Iran is het gemak waarop ik foto’s kon en mocht maken van de mooie mensen. Voordat ik naar Iran ging had ik het vooroordeel dat contact met vrouwen onmogelijk zou zijn. Maar niets is minder waar. Er werd openlijk geflirt en gesjanst, maar meestal was het een groepje meisjes dat de stoute schoenen aantrok om een praatje met me te maken.

Als ik een mooi meisje zag lopen in Isfahan hoefde ik alleen maar te vragen of ik een foto van d’r mocht maken. Maar soms gingen ze zelf al poseren als ze mij zagen staan met mijn camera. Maar meestal ging het andersom: ontelbare keren was ik juist degene die op de foto werd gezet. Meestal met een hoop gelach en gegiechel.

mooie meisjes isfahan
Isfahan, Iran – mei 2018 | Sony A6500

Een uniek souvenir uit Isfahan

Een bezoek in Isfahan is niet compleet zonder een bezoek of wat aan het centrale plein van de Emam. De oorspronkelijke naam was Naghsh-e Jahan ofwel Ontwerp van de wereld. Het hele plein is omringd door een galerij met winkeltjes. De meeste daarvan verkopen alles wat maar voor souvenir kan doorgaan. Er is genoeg leuks te vinden, maar echt origineel wordt het niet.

Deze man heeft zijn straatatelier weggestopt op een klein terras tussen een paar winkeltjes. De hele dag door maakt hij kleine tekeningen en schilderijtjes. Vaak gebaseerd op iets bestaands waar hij dan z’n eigen draai aan geeft. Heel verfijnd is hij met z’n kalligrafie. Een iets unieker souvenir uit een unieke stad.

Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

De bruggen in Isfahan

Als het water stroomt en de avond valt, zijn de monumentale bruggen over de Zayandeh bruggen misschien wel de leukste plek in de stad. Hele families zitten onder de bogen van de Khajou brug. Er wordt gezongen, muziek gemaakt, de waterpijp gerookt en stiekem gesjanst en versierd. Hier gebeurt veel van wat eigenlijk niet mag.

Khajou brug Isfahan
Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

Picknick in Isfahan

Dat er water door de Zayandeh rivier in Isfahan stroomt is een zeldzaamheid. Het kan maar zo zijn dat er een paar jaar helemaal geen water is. Meestal is al het water van de rivier al voor het door de stad komt al gebruikt voor irrigatie.

Wanneer het water wel stroomt is het ook voor de inwoners van de stad een bijzondere situatie. Op vrijdagmiddag loopt dan heel de stad uit om langs de rivieroever te picknicken.

pciknick isfahan iran
Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

Dwalen door de bazaar van Isfahan

Isfahan is misschien wel de mooiste stad van Iran. Dwalend door de stad kom je ogen en oren tekort om alles op je in te laten werken. Als het buiten te heet is of de zon te fel, is de uitgestrekte bazaar een perfecte plek om lekker te verdwalen. Kilometers lang het ene winkeltje naar de andere. Niet voor toeristen zoals in Istanbul. In Isfahan is het zoals het altijd al is geweest.

Ik vind het een fascinerende gedachte dat dit al 600 jaar de plek is waar wordt gekocht en verkocht. In de loop der jaren is er elektriciteit gekomen en is de fiets uitgevonden. Ook de kleding zal wel anders zijn geweest. Maar verder zal het beeld toentertijd niet veel anders zijn geweest. Grote kans dat hetzelfde winkeltje er 600 jaar geleden ook al zat. Een nog grotere kans dat dit winkeltje al die tijd door dezelfde familie wordt bestierd. Van vader, op zoon, op zoon. De bazaar van Isfahan is een tijdloze plek.

bazaar isfahan iran
Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

Sheikh Lotfollah Moskee in Isfahan

De helft van alle schoonheid van de wereld is terecht gekomen in Isfahan. Althans, dat was de gedachte van sjah Abbas I de Grote, die tussen 1590 en 1595 het plein Naghsh-e Jahan, ofwel Ontwerp van de Wereld, liet aanleggen. Toentertijd het grootste plein ter wereld en aan alle zijden omringt door monumentale gebouwen, waaronder de Sheikh Lotfollah Moskee.

De binnenkant van de koepel van de moskee is misschien wel de allermooiste ter wereld. De decoratie van arabeske patronen van metselwerk lijkt op het oog naar het midden toe steeds kleiner te worden. Hier is een metselaar van grote klasse bezig geweest. Uren kun je staren naar deze geometrische perfectie.

Sheikh Lotfollah Moskee
Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

Picknicken onder de bruggen van Isfahan

Isfahan is op haar mooist als het water in de Zayandeh rivier stroomt. Dit wordt een steeds zeldzamer gebeurtenis, aangezien het grootste deel van het water al bovenstrooms wordt opgebruikt voor irrigatie. Maar als het water dan stroomt is het druk bij de rivier. Langs de oevers wordt gepicknickt en geflaneerd.

Onder de bogen van de Khaju brug komen hele families samen om te eten, muziek te maken, waterpijp te roken en thee te drinken. Hier luistert een Koerdische familie naar het gezang van oma.

picknick onder de bruggen over de Zayandeh rivier
Isfahan, Iran – mei 2017 | Sony A6000

Bradt Travel Guide Iran

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie

Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nieuwste verhalen

Indonesie

Indonesië | Raja Ampat: Manta Magic

Raja Ampat is een ongerept eilandparadijs in Indonesië, dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en spectaculaire onderwaterwereld. Met meer dan 600 soorten harde koralen en meer dan 1.700 soorten rifvissen is de mariene diversiteit van Raja Ampat de hoogste

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mis nooit meer een verhaal

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn website.

error: Inhoud is beschermd